Cześć.
Mam kilka wątpliwości do tego jak powinno się wykonać okablowanie strukturalne dla budynku:
- 3 kondygnacyjnego,
- 1xMDF i jedna centralka telefoniczna na parterze,
- na każdej kondygnacji IDF,
- około 50 PEL na kondygnację,
- każdy PEL ma 2X rj45,
- dane w okablowaniu pionowym przesyłane światłowodem,
- telefonia kablem utp wieloparowym np. 50-parowym kat.3,
- każde gniazdko rj45 połączone z patch panelem w IDF`ie UTP kat.6.
- poprzez odpowiednie krosowanie w szafie można wybrać rolę gniazdka (sieciowe lub telefoniczne)
Wymyśliłem, że okablowanie pionowe telefoniczne ma zostać zrealizowane skrętką wieloparową kończącą się na patch panelach okablowania pionowego w IDF`ach, moje wątpliwości dotyczą rozszycia tego UTP na patchpanelu rj45,
+ czy jeśli okablowanie to ma służyć tylko do podłączania telefonów to można wykorzystać po jednej parze kabla na środkowe "konektory" rj45 a resztę pozostawić niepodłączoną? w takim wypadku z kabla 50-parowego można podłączyć 50 telefonów.
+ czy powinno się zastosować inne patch panele niż rj45 do tego pionowego wieloparowego telefonicznego UTP? wtedy nie można byłoby krosować gniazdek z centralką patchcordem rj45.
+ czy takie rozwiązania stosuje się jeszcze w praktyce czy są przestarzałe?
Dziękuję za każde zainteresowanie.
Pozdrawiam.
Adam
Mam kilka wątpliwości do tego jak powinno się wykonać okablowanie strukturalne dla budynku:
- 3 kondygnacyjnego,
- 1xMDF i jedna centralka telefoniczna na parterze,
- na każdej kondygnacji IDF,
- około 50 PEL na kondygnację,
- każdy PEL ma 2X rj45,
- dane w okablowaniu pionowym przesyłane światłowodem,
- telefonia kablem utp wieloparowym np. 50-parowym kat.3,
- każde gniazdko rj45 połączone z patch panelem w IDF`ie UTP kat.6.
- poprzez odpowiednie krosowanie w szafie można wybrać rolę gniazdka (sieciowe lub telefoniczne)
Wymyśliłem, że okablowanie pionowe telefoniczne ma zostać zrealizowane skrętką wieloparową kończącą się na patch panelach okablowania pionowego w IDF`ach, moje wątpliwości dotyczą rozszycia tego UTP na patchpanelu rj45,
+ czy jeśli okablowanie to ma służyć tylko do podłączania telefonów to można wykorzystać po jednej parze kabla na środkowe "konektory" rj45 a resztę pozostawić niepodłączoną? w takim wypadku z kabla 50-parowego można podłączyć 50 telefonów.
+ czy powinno się zastosować inne patch panele niż rj45 do tego pionowego wieloparowego telefonicznego UTP? wtedy nie można byłoby krosować gniazdek z centralką patchcordem rj45.
+ czy takie rozwiązania stosuje się jeszcze w praktyce czy są przestarzałe?
Dziękuję za każde zainteresowanie.
Pozdrawiam.
Adam