logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Okablowanie pionowe telefoniczne UTP wieloparowa-patchpanel.

SMOOTH_OPERATOR 30 Wrz 2009 18:37 2700 3
  • #1 7075781
    SMOOTH_OPERATOR
    Poziom 11  
    Cześć.

Mam kilka wątpliwości do tego jak powinno się wykonać okablowanie strukturalne dla budynku:
    - 3 kondygnacyjnego,
    - 1xMDF i jedna centralka telefoniczna na parterze,
    - na każdej kondygnacji IDF,
    - około 50 PEL na kondygnację,
    - każdy PEL ma 2X rj45,
    - dane w okablowaniu pionowym przesyłane światłowodem,
    - telefonia kablem utp wieloparowym np. 50-parowym kat.3,
    - każde gniazdko rj45 połączone z patch panelem w IDF`ie UTP kat.6.
    - poprzez odpowiednie krosowanie w szafie można wybrać rolę gniazdka (sieciowe lub telefoniczne)
    Wymyśliłem, że okablowanie pionowe telefoniczne ma zostać zrealizowane skrętką wieloparową kończącą się na patch panelach okablowania pionowego w IDF`ach, moje wątpliwości dotyczą rozszycia tego UTP na patchpanelu rj45,
    + czy jeśli okablowanie to ma służyć tylko do podłączania telefonów to można wykorzystać po jednej parze kabla na środkowe "konektory" rj45 a resztę pozostawić niepodłączoną? w takim wypadku z kabla 50-parowego można podłączyć 50 telefonów.
    + czy powinno się zastosować inne patch panele niż rj45 do tego pionowego wieloparowego telefonicznego UTP? wtedy nie można byłoby krosować gniazdek z centralką patchcordem rj45.
    + czy takie rozwiązania stosuje się jeszcze w praktyce czy są przestarzałe?
    Dziękuję za każde zainteresowanie. :)

Pozdrawiam.
    Adam
  • #2 7076470
    mar1aczi
    Poziom 26  
    Ocena: 24
    Możesz wykorzystać tylko środkową parę na patchpanelu na potrzeby telefonii. Ważne aby od patchpanelu do gniazd na danym piętrze były dopowadzone kable UTP kat. 6, tak aby można było w zależności od potrzeb wykorzystać te gniazdka albo jako telefoniczne albo pod sieć LAN. Ważne aby dobrze i przejrzyście te patchpanele opisać ;)
  • #3 7076855
    SMOOTH_OPERATOR
    Poziom 11  
    Opisywać tego nie będę musiał bo to tylko teoretyczny projekt zaliczeniowy, ale z połapaniem się w 50 czy też 100 parach przewodów przy podłączaniu ich do patch panelu to musi być masakra. Zastanawia mnie czy jest to zgodne z normami, czy może przy łączeniu sieci tel. w ten sposób nie powinno się stosować innych złączy i patchcordów.
  • Pomocny post
    #4 7076893
    mar1aczi
    Poziom 26  
    Ocena: 24
    Owszem, są patchpanele telefoniczne. Wyglądają jak i te pod skrętkę, jednak mają tylko 4 złącza. Cztery, bo tyle jeśli się nie mylę mogą wymagać telefony cyfrowe (dwóch par).
    Kable jak najbardziej wykorzystuje się i 50 parowe, są takowe właśnie do tego celu.
REKLAMA