logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zasilić drukarkę Canon BJC 2010 z USA w Polsce? Transformator czy kondensator?

Lukasss 16 Cze 2004 23:53 891 3
REKLAMA
  • #1 695804
    Lukasss
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Jest todrukarka przywieziona ze stanow wiec jest przystosowana do napiecia sieciowego 120V pytania w jaki najprostszy i najtanszy przerobic na nasze napiecie - czy zrobic trafo 230v na 120v ok. 60W (wada dosyc spore gabaryty) czy w sposob jaki podsunal mi pewien elektryk mianowicie przy zasialniu w szereg wsadzic kondensator na 250V o jakiejs pojemnosci wg niego napiecie za nim bedzie okolo 115V - pytanie jest tylko o pojemnosc i moc jaka jest potrzebna do zasilania tej drukarki da sie to jakos pozenic?? toroche zamieszalem ale moze jest taka mozliwosc . . .
  • REKLAMA
  • #2 696023
    biurotex
    Poziom 12  
    Ocena: 9
    Raczej ryzykowne rozwiązanie z tym kondensatorem,najprościej przerobić lub dobrać zasilacz o podobnych parametrach wyjściowych.
  • REKLAMA
  • #3 696118
    Lukasss
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Chodzi mi o to aby nie ingerowac wewnatrz istniejacego zasilacza . . . Dlaczego z kondensatorami moze byc ryzykowne??
    Chyba ze mozesz mi podsunac pomysl jak przerobic ten zasilacz w srodku. . .
  • #4 696195
    SPiotr
    Poziom 23  
    Ocena: 61
    Z tym kondensatorem to niewypał.Przy tych kilkunastu watach wartość kondensatora będzie duża.Niebezpiecznie może wzrosnąć napięcie przy załączaniu ponad to trzeba dobrać rezystor rozładowujący.Prościej zastosować transformator z dzielonym uzwojeniem pierwotnym(są takie z uzwojeniem na dwóch kolumnach) jak w załączniku lub kupić gotowy autotransformator np:ATS 100VA firmy INDEL.
    Załączniki:
    • Jak zasilić drukarkę Canon BJC 2010 z USA w Polsce? Transformator czy kondensator? autotrafo.JPG (3.74 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
REKLAMA