logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak podłączyć 4 wyłączniki schodowe do 1 żarówki bez krzyżowych i przekaźników?

djbigbasse 04 Paź 2009 17:55 9200 9
REKLAMA
  • #1 7090417
    djbigbasse
    Poziom 10  
    Ocena: 4
    Witam ;)
    Chciałym prosić o schemat włączania 1 żarówki przy użyciu 4 włączników schodowych niezależnie w jakiej są pozycji,
    nie może być użyty wyłącznik krzyżowy oraz żaden przekaźnik ;) Same wyłączniki ;) Bardzo bym prosił o jakiś minimalny schemat takiego podłączenia ;) Z góry dziękuję;)
  • REKLAMA
  • #2 7090457
    adamo396
    Poziom 15  
    Ocena: 31
    Witam.Niestety ale takiego schematu nikt nie narysuje bez krzyżowych
  • REKLAMA
  • #3 7090584
    djbigbasse
    Poziom 10  
    hmm... ja mam schemat 4 wylacznikow, ale 3 dzialaja wlaczajac 4 juz przestaje reszta dzialac, hmmm moge go namalowac,,,,
  • #4 7090605
    adamo396
    Poziom 15  
    Ocena: 31
    Jeśli 2 wyłączniki to wystarczą schodowe a jeśli już 3 to jeden musi być krzyżowy
  • REKLAMA
  • #5 7090655
    djbigbasse
    Poziom 10  
    Tutaj daje moj aktualny schemat

Wlasnie 2 pierwsze i 4 ostatni działają niezależnie od położenia ten 3 po włączeniu psuje wszystko, a mi chodzi by wszystkie działały.

Dodano po 2 [minuty]:

Może mógłby ktoś na podstawie tego skorygować mi ten schemat aby wszystkie zadziałały ;) Ojj byłbym wdzięczny za pomoc bardzo wdzięczny ;)
  • #6 7090677
    romoo
    Użytkownik obserwowany
    Ocena: 1377
    Środkowe muszą być krzyżowe, 4 przewody do każdego przełacznika.
  • REKLAMA
  • #7 7090716
    djbigbasse
    Poziom 10  
    moglby mi to jakos ktos zoobrazować maly rysunek aka. Paint ;)
  • #8 7090777
    bajer1
    Poziom 32  
    Ocena: 330
    Witam a kolego czego nie chcesz zastosować przekaznika bistabilnego i po kłopocie i włączników ile dusza zapragnie.Pozdrawiam

• #9 7091195
    djbigbasse
    Poziom 10  
    Hmmm przekaźnik nie zabardzo ;)
    Mam na zadanie z praktyk wykonac taki uklad by tylko były 4 wyłączniki schodowe ;) nie wiem dlaczego nie działą moj schemat... hmm
  • #10 7091278
    romoo
    Użytkownik obserwowany
    Ocena: 1377
    Tak ma być.

Na początku i na końcu schodowy, w środku krzyżowe.

I nie pisz o samych schodowych bo sie nie da , a post leci w kosz.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy możliwości podłączenia jednej żarówki do czterech wyłączników schodowych bez użycia wyłączników krzyżowych oraz przekaźników. Wskazano, że standardowo do sterowania światłem z więcej niż dwóch punktów konieczne jest zastosowanie wyłączników krzyżowych pomiędzy dwoma wyłącznikami schodowymi. Próby wykonania układu z czterema wyłącznikami schodowymi bez krzyżowych kończą się nieprawidłowym działaniem – włączenie trzeciego wyłącznika powoduje awarię działania pozostałych. Zaproponowano, że środkowe wyłączniki muszą być krzyżowe, a do każdego przełącznika prowadzi się cztery przewody. Użytkownikowi zasugerowano również zastosowanie przekaźnika bistabilnego, jednak ze względu na wymóg praktyczny, przekaźniki nie mogą być użyte. Podsumowując, bez wyłączników krzyżowych lub przekaźników nie jest możliwe poprawne sterowanie jednym punktem świetlnym z czterech wyłączników schodowych. Do poprawnego działania konieczne jest zastosowanie układu z dwoma wyłącznikami schodowymi na początku i końcu oraz wyłącznikami krzyżowymi pomiędzy nimi.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA