logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

SE c902 - działa tylko fragment wyświetlacza po zalaniu, co robić?

_k0w4L_ 05 Paź 2009 19:51 3268 10
REKLAMA
  • #1 7094417
    _k0w4L_
    Poziom 10  
    Ocena: 6
    Witam!
    dostałem sony ericssona c902, telefon włącza się, zawibruje, jednak jedynie mały kawałek wyświetlacza działa (fotka).
    SE c902 - działa tylko fragment wyświetlacza po zalaniu, co robić?

W czym może tkwić problem? Domyślam się, że to może być wyświetlacz, ale czy na pewno?
    Rozkręciłem telefon, pachnie perfumem, i wskaźnik jest czerwony, wnioskuję więc że był zalany i ktoś go czyścił pachniuchem, nie widać śladów osadu czy śniedzi.
    Pozdrawiam!
    Adam.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 7094467
    PITER.99
    Poziom 24  
    Ocena: 15
    Mylse ze to LCD na 99%.Jesli chcesz miec pewnosc podstaw plyte do innego c902.
  • REKLAMA
  • #3 7094493
    lexom
    Poziom 12  
    Ocena: 9
    Problem z wyświetlaczem lub jego taśmą.
  • #4 7094549
    _k0w4L_
    Poziom 10  
    Do płyty się dostać to jeszcze jako tako, ale do wyświetlacza to już większy problem- w tygodniu posiedzę i spróbuję się do niego dobrać, może się czegoś dowiem.
    Dziękuję za odpowiedzi, i czekam na następne :)
    Pozdrawiam!
  • REKLAMA
  • #5 7144258
    axsel16
    Poziom 15  
    Wyświetlacz można kupić na allegro
    ale wcześniej kup płyn ipa i wyczyść płytę główną wkładając ją do pojemniczka i potrzesując.
    Po czyszczeniu zostaw na dzień albo 2 i skręć :).
    Później wymieć lcd powinien działać;d.
  • #6 7146284
    _k0w4L_
    Poziom 10  
    Kupiłem LCD na allegro, telefon działa :)
    Ale dotykowe funkcje wyświetlacza nie, wina taśmy, czy taniego LCD z allegro?

Pzdr
  • #7 7147094
    _Glowart_
    Poziom 24  
    Ocena: 19
    A jaki lcd kupiłeś bo sprzedają takie z naklejoną już taśmą przycisków dotykowych i bez w tym drugim trzeba sobie przekleić starą taśmę która jednak dość często uszkadza się podczas tej operacji.
  • #8 7147360
    _k0w4L_
    Poziom 10  
    Kupiłem bez taśmy, zostawiłem starą, możliwe że uległa uszkodzeniu podczas wymiany lcd, ale telefon jest po zalaniu, więc może wcześniej już nie działały klawisze dotykowe..
  • #9 7209401
    pabloh
    Poziom 11  
    Witam!
    Ja kupiłem nowy SE c902, a żona wyprała i odwirowała mi go z ciuchami w automacie z dodatkiem proszku do prania oczywiście. Od razu rozebrałem go na najdrobniejsze części, wypłukałem je w ciepłej czystej wodzie i suszyłem dwa dni. następnie pędzelkiem oczyściłem widoczne naloty. Podczas rozbierania uszkodziłem taśmę wyświetlacza, ale zamówiłem nowy wyświetlacz. Proszę o radę co zrobić w tej sytuacji, bo w tematach o zalanych telefonach zaleca się kąpiel lub czyszczenie płynem, czy najpierw zmontować wszystkie części czy działać na rozebranym?
  • REKLAMA
  • #10 7209557
    miecio86
    Poziom 16  
    Ocena: 7
    najlepiej to czesci to wyczyscic ale izopropanolem ew.spirytusem a nie wodą! puzniej zostawic na 2-3 dni aby ladnie przeschly i poskrecac
  • #11 7209669
    pabloh
    Poziom 11  
    Przemyłem układy jeszcze raz wodą destylowaną, bo podobno jest lepszym rozpuszczalnikiem dla niektórych związków (może chodzi o jakieś związki organiczne które pod wpływem alkoholi mogą się ścinać), a następnie jak radziłeś wykąpałem w alkoholu etylowym i przeczyściłem pędzelkiem. Teraz odłożyłem do wyschnięcia na trzy dni. Jak wszystko wyschnie i przyślą mi wyświetlacz to złożę i napiszę czy działa.

Podsumowanie tematu

✨ Sony Ericsson C902 po zalaniu uruchamia się, ale działa tylko fragment wyświetlacza. Problem najprawdopodobniej dotyczy uszkodzonego LCD lub taśmy wyświetlacza. Zaleca się rozkręcenie telefonu i dokładne oczyszczenie płyty głównej za pomocą izopropanolu (IPA) lub spirytusu, a następnie pozostawienie do wyschnięcia na kilka dni. Wymiana LCD na nowy, zakupiony np. na Allegro, może przywrócić obraz, jednak funkcje dotykowe mogą nie działać, jeśli taśma jest uszkodzona lub jeśli nowy wyświetlacz nie posiada fabrycznie zamontowanej taśmy dotykowej. W przypadku zalania ważne jest dokładne czyszczenie i suszenie elementów przed ponownym montażem. Uszkodzenia taśmy podczas wymiany LCD są częste i mogą wymagać jej wymiany lub przeniesienia ze starego wyświetlacza.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA