logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak przyspieszyć komputer Athlon 2000XP z GeForce 4 i 256MB RAM?

Syntony 18 Cze 2004 02:38 227704 892
  • #1 697991
    Syntony
    Poziom 18  
    Ocena: 13
    Witam

Mam maly problem, otoz wiekszosc gier nawet takie dosc stare troche mi klatkuja, mam athlona 2000XP, geforce 4, 256mb ramu, a wiec komputer nie jest zly a czasami zdaza sie ze jak jest przeciazony to nawet foldery word itp strasznie dlugo sie otwieraja. Myslalem ze moze chodzic o to ze nie mam partycji i jest za malo miejsca na dysku ale jest wolne 2GB. Jak mozna przyspieszyc komputer tak zeby w miare normalnie dzialal ?

Pozdrawiam
    Syntony
    (?) - ozdobnik? [h]
  • #2 698062
    md
    Poziom 41  
    Ocena: 787
    Nie piszesz, jaki dysk oraz jakie masz zainstalowane oprogramowanie, a to jest ważne przy rozwiązywaniu problemów z komputerem.
    Spadek wydajności systemu może być spowodowany działającymi w tle programami (antywirusy, firewalle, nakładki itp) lub wirusami czy trojanami. W pierwszej kolejności sprawdź system skanerem antywirusowym potem np. Ad-Aware, a następnie CWShredderem. Jeżeli nic nie znjdą, to:
    Usuń tymczasowe pliki z(z katalogów TEMP i C:\Windows\Prefetch), sprawdź dysk Scandiskiem, wykonaj defragmentację plików n adysku twardym.
  • #3 698065
    MichałK
    Poziom 13  
    Ocena: 1
    sprawdź system operacyjny - czy zainstalowane są odpowiednie sterowniki, włączony tryb DMA dla HDD i CD. Przeskanuj dobrym antywirem, bo może jakiś wirus ci spowalnia.
    Ja bym jeszcze dołożył trochę więcej ram-u, moim zdaniem 256MB dla XP i gier to trochę mało.
  • #4 698579
    Syntony
    Poziom 18  
    Nie mam zadnych antywirusow w tle a wiec to nie o to chodzi, dysk mam 40GB. Md a ten antywirus Ad-Aware jest darmowy? MichalK mozesz mi powiedziec jak to sprawdzic czy dysk ma wlaczony tryb DMA, sory za pytanie ale nie bardzo sie znam.

Ps:mam wypisac wszyszystkie procesy jakie mam w menadzeze zadan?

Pozdrawiam
    Syntony
  • #6 698652
    md
    Poziom 41  
    Syntony napisał:
    Nie mam zadnych antywirusow w tle a wiec to nie o to chodzi, dysk mam 40GB. Md a ten antywirus Ad-Aware jest darmowy? MichalK mozesz mi powiedziec jak to sprawdzic czy dysk ma wlaczony tryb DMA, sory za pytanie ale nie bardzo się znam.

Ps:mam wypisac wszyszystkie procesy jakie mam w menadzeze zadan?

Pozdrawiam
    Syntony

Ad-Aware jest całkowicie darmowy do uzytku prywatnego, jest w polskiej wersji językowej. Znajdziesz go na Forum Elektrody https://www.elektroda.pl/rtvforum/download.php?id=41371
    Sprawdź jeszcze programem do usuwania nowych koni trojańskich typu CWS- są bardzo złośliwe. Program nazywa się CWShredder:
    http://209.133.47.200/~merijn/files/CWShredder.exe
    Załączam go w załączniku
    Załączniki:
    • CWShredder.exe (143.5 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #7 698750
    Syntony
    Poziom 18  
    dziek, przeskanowalem CWsharedderem i przy jednym CWS affiliate Winshow: REMOVED, a przy restoring internet explorer pages: RESTORED 12 items, przy reszcie pisze not present i not infevted.
    A Ad-Aware pokazuje:17 runing proceses, 81 objects recognized, 0 objects ignored, 0 proceses identified, 6 registry keys identified, 0 registry values identified, 74 files identified, 1 folders identified. Jak wziolem dalej to we wszystkich w category pisze data miner.
    I pisze ze wszystko naprawione
  • #8 698765
    md
    Poziom 41  
    Syntony napisał:
    dziek, przeskanowalem CWsharedderem i przy jednym CWS affiliate Winshow: REMOVED, a przy restoring internet explorer pages: RESTORED 12 items, przy reszcie pisze not present i not infevted.
    A Ad-Aware pokazuje:17 runing proceses, 81 objects recognized, 0 objects ignored, 0 proceses identified, 6 registry keys identified, 0 registry values identified, 74 files identified, 1 folders identified. Jak wziolem dalej to we wszystkich w category pisze data miner.
    I pisze ze wszystko naprawione

Jak miałeś CWS-a, to na pewno powróci. Dobrze by było sprawdzić Hijack This, co siedzi jeszcze w rejesrze. CWS-y tak się maskują, że nie rozpoznasz ich analizując uruchomione procesy. Zabezpiecz Explorera "iefix.reg (posłałem go na serwer Elektrody. Ustaw sobie Ad-Aware na polską wersję językową. Na górze jest ikonka "Koło zębate" i potem Language...
  • #9 698778
    Syntony
    Poziom 18  
    Co to hijack this? I jak zabezpieczyc explorera, To iefix.reg to jest latka czy co?
  • #10 699042
    md
    Poziom 41  
    Syntony napisał:
    Co to hijack this? I jak zabezpieczyc explorera, To iefix.reg to jest latka czy co?

HijackThis, to program, który analizuje procesy uruchomione w komputerze. Analizując raport z tego programu, można wyłowić niechciane procesy lub programy, które robia "krecią robotę"
    iefix.reg, to łatka dla Internet Explorera, która pozwoli zabezpieczyć ten program na ataki trojanów typu startpage....
    Przeglądarki internetowe powinno się też zabezpieczyć programem SpywareBlaster, zgodnie z zasadą, że lepiej zapobiegać niż leczyć.
  • #11 699669
    Syntony
    Poziom 18  
    Dzieki md. Ale mam jeszcze jedno glupie pytanie co mam zrobic z tym iefix.reg jak juz sciagne? :)

Pozdrawiam
    Syntony
  • #12 699683
    Wojtek27
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 54
    Poprostu odpal go. Pojawi się jedynie pytanie czy dodać nowy wpis do rejestru. I to wszystko. Pozostaje tylko restart systemu.
  • #13 699762
    Syntony
    Poziom 18  
    ok, dzieki juz zadzialalo:) Komputer nie wydaje mi sie szybszy, no moze troche, ale przynajmniej wiem ze nie mam juz wirusow:)

Pozdrawiam
    Syntony
  • #14 700309
    Wojtek27
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 54
    Jakiś czas temu chciałem formatować dysk. Bo przeglądarka tak chodziła wolno że "szlag mnie trafiał". Napisanie jednego postu np tu na forum zajmowało kilka minut (tak późno pokazywały się znaki po naciśnięciu klawisza). Ad Aware uwolnił mnie od tego stresu :)
  • #15 708569
    Jur-azz
    Poziom 12  
    Ocena: 5
    moze po prostu masz za duzo programow uruchomionych w tle??
    mozesz nawet miec systray krotki i malo ikonek w nim, ale niektore procesy sie nie ujawniaja... sprawdz dokladnie i wylacz autouruchamianie tych, ktore nie sa ci potrzebne. z wlasnego doswiadczenia wiem, ze duzo takich aplikacji uruchamiaja playery, np winampagebt, realscheduler, realstartcenter, quicktimetray, rowniez jest kilka aplikacji powiazanych z directx i programami antywirusowymi...
    pogrzeb w tym troche, bo bywaja takie aplikacje w tle, ktore potrafia polowe ramu zezrec...
  • #16 710234
    Syntony
    Poziom 18  
    Ile okolo programow powinno byc uruchomionych w uslugach, bo u mnie jest gdzies 80 i nie wiem za bardzo ktore z nich mozna wylaczyc.

Pozdrawiam
    Syntony
  • #17 710464
    Jur-azz
    Poziom 12  
    nie wiem jak to powinno wygladac w xp, ale wydaje mi sie, ze 80 to troszke za duzo ;)
    ja w win98se mam 20-21...
    jeszcze jednym powodem wolniejszej pracy moze byc rozmieszczenie danych na dysku... przykladowa sytuacja: masz na jednej partycji system, office, wszystkie programy, jakas gre i jeszcze muze nagrana...
    wiec wystarczy, ze np w tle dziala kazaa czy jakis program zapisujacy na dysku bez powiadamiania, sluchasz jeszcze muzy, piszesz cos i jeszcze masz uruchomione jakies kilka programow w tle (antyviry, skanery, udostepnianie polaczenia, oprogramowanie stabilizujace prace kompa itp...) i nawet dobry procek i duzo ramu nic nie daje, bo dysk nie wyrabia...
    poza tym mozesz jeszcze wylaczyc niepotrzebne elementy systemu (jakies bajery wizualne, zapamietywanie ustawien dla kazdego folderu i kazdego uzytkownika), w niektorych programach zmienic rozmiary bufora danych i ustawic odpowiedni plik wymiany... ale najpierw zajmij sie wylaczeniem niepotrzebnych programow z tla, bo to najbardziej ci teraz bruzdzi...
    powodzenia :)
  • #18 711932
    Syntony
    Poziom 18  
    Juz wylaczylem co chyba niepotrzebne:) moze jest troche lepiej. A z tymi zeczami na partycji to moze o to chodzi bo ja nie mam wogole podzielonego dysku na partycje i wszystko jest na jednym, dysk ma 40GB

Pozdrawiam
    Syntony
  • #19 713603
    kondziub
    Poziom 21  
    Ocena: 6
    To zrob sobie defragmenacje dysku jak znajdziesz chwilke wolnego czasu. Przy takim dysku moze to troche potrwac
  • #20 714070
    MCbx
    Poziom 28  
    Ocena: 26
    Mam od czasu do czasu takie przypadki: Właczam MSIE, chodzę po stronach, i nagle wszystko staje. Kursor się tylko porusza, ale przyciski nie "uwypuklają" się, albo kursor staje całkowicie. Po pewnym czasie albo się odmraża, albo kilkukrotne klikanie myszką doprowadza do restartu. Mam Win98SE, MSIE6.0 i proc. Pentium II 350HMz.
  • #21 715050
    Syntony
    Poziom 18  
    Jaki program jest najlepszy do defragmentacji dysku? A mozecie mi podac kilka nazw dobrych programow antywirusowych, bo mam gta VC i nagle niewiadomo dlaczego przestalo chodzic chyba chodzi o wirusa, ala ad-aware i antywirus nic nie pomogl. Jak wczodze w gre to rozdzielczosc zmienia sie na 800x640 albo i mniejsza i widac kawalek pulpitu i kawalek czarnego obrazu i sie zacina, jak zakoncze proces to sie odcina, o co moze chodzic?

Pozdrawiam
    Syntony
  • #22 717234
    Jur-azz
    Poziom 12  
    sprobuj sciagnac norton systemworks...
    a z tym gta to moze byc wiele powodow... jezeli np masz jakas piracka wersje, to moze sie gryzc z jakimis programami na twoim kompie... moze to byc tez wina sterownika grafiki, albo braku dostepnej pamieci... na twoim miejscu zainstaowalbym sobie partition magic i podzielil ten dysk na jakies znosne partycje... korzysc bedzie odczywalna.
    pozdr
  • #23 717810
    jacko905
    Poziom 12  
    A tak przypadkiem z Kaazy nie korzystasz?? Tez potrafi sporo namieszać i obciąża znacznie..co do antyvira legal polecam antyvir personal..w załączeniu porzesyłam instalkę w razie gdyby nie było..załaduj ją i zrób internet update, u mnie chodzi rewelacyjnie, wyłapuje nawet robaki z powerbarów..jest legal do użytku prywatnego..co do defragmentacji, jest w systemie/narzędzia systemowe, instalkę nsw, w wersji 30-dniowej bodaj znajdziesz w Necie ma prawie 50 MB więc sorry...przepartycjonuj dysk tak jak radzą, ustaw plik wymiany na tą partycję na której nie ma systemu, i sprawdź jaką wielkość ma katalog Windows...jeżeli dużo ponad 400 MB, zalecalbym reinstalację systemu, chyba że potrafisz się pobawić w czyszczenie rejestru i inne takie....temat rzeka ogólnie, raczej nie na to forum. Sztuczek jest sporo, swego czasu sporo o tym w PCWK i Chipie było, musiałbyś przejrzeć archiwa.
    Pozdrawiam
    Załączniki:
    • avwinsfx.exe (3.76 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #25 718260
    uKL
    Poziom 12  
    Spotkałem się też z takim problemem... Kumplowi na Millenium wszystko chodziło pięknie ale jak zainstalował XP to po jakimś czasie komputer zaczął mu chodzić jak żółw. Problemem były sterowniki do kontrolera dysków (niekompatybilne). Moja rada sprobój sobie ściągnąć najnowsze wersje i zobacz czy pomoże.
  • #26 719358
    greku69
    Poziom 20  
    Ocena: 16
    witam
    mam pytanko czy instalacja dwoch anty virow ma jakis sens mam na mysli Kasperski AntyVir i AVG Antyvirus
    pozdrawiam
    ps z wolnym kompem pomogl mi Registry Mechanic
  • #27 719519
    jacko905
    Poziom 12  
    Nie polecam instalacji 2 avirów równocześnie...z praktyki mojej wynika że często sie tną, norton jest chyba najgorszy pod tym względem, pamiętam że nawet w mksie w howto zalecano usunięcie przed instalacją mksa produktu symanteca,bo straaaaszne mogły być konsekwencje:))))). Co do Kaspersky`ego nie wypowiem się, nie używałem go z innymi nigdy ale...patrz wyżej:)))))..strzeżonego...
    Pozdro
  • #28 719576
    Syntony
    Poziom 18  
    Przeskanowalem antywirem personalem i cos tam mi wykrylo, nie wiem czy cos pomoglo, ale boje sie dzielic dysk na partycje bo czytalem ze moze to uszkodzic windowsa albo zniszczyc niektore zecz z dysku. Jur-azz a jezeli mam orginalne sterowniki od karty grafiki to tez moze byc przyczyna niedzialania gta? Bo ono dzialalo wczesniej, i nagle sie zepsulo tak jakby wirus, od tamtego czasu nie dzialaja mi tez niektore odtwazacze i przy odtwarzaniu pojawia sie raport o bledach. O co moze chodzic? Mozliwe jest ze gta gryzie sie z odtwarzaczami?

Pozdrawiam
    Syntony
  • #29 719928
    Jur-azz
    Poziom 12  
    nie wiem jaka masz karte i jakie sterowniki, ale nie wydaje mi sie, zeby to byla ich wina... raczej jest to wina samego gta... jest bardzo duzo wersji tej samej gry rozniacych sie metoda zlamania lub ominiecia zabezpieczen... ja np mialem taka wersje, w ktorej nie wyswietlalo mi filmikow i nie moglem w ogole ustawiac opcji grafiki... skoro nie dzialaja ci tez odtwarzacze, to moga byc dwa powody:
    1. to rzeczywiscie kwestia ustawien grafiki na twoim kompie i w grze...
    2. mozesz miec cos nie tak z kodekami (gta na poczatku i juz w trakcie wyswietla przeciez filmiki w roznych formatach, wiec moze to powoduje blad...)

a tak szczerze powiedziawszy, to radzilbym ci jednak podzielic dysk... jeszcze troche, a windows i tak ci sie pewnie posypie, wiec radzilbym zawczasu zrobic back-up najwazniejszych danych, potem "format c" i podzielic dysk przed instalowaniem systemu od nowa... zajmie ci to troche czasu, ale unikniesz podobnych klopotow... ewentualnie wykrec swoj dysk, idz do kumpla i pod innym systemem podzielcie twojego twardziela...
    powodzenia i pozdro
  • #30 725066
    byszek
    Poziom 12  
    włóż winxp zapyta jakie partycje oczywiście po format c zrób c;d fat32 dokup ram-u i baw się dobrze

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik posiada komputer z procesorem Athlon 2000XP, kartą graficzną GeForce 4 oraz 256 MB RAM, na którym występują problemy z płynnością działania, zwłaszcza podczas grania w starsze gry oraz przy przeciążeniu systemu. Dysk twardy ma 40 GB, z około 2 GB wolnego miejsca, bez podziału na partycje. W dyskusji zalecano przede wszystkim sprawdzenie i usunięcie wirusów, trojanów i spyware za pomocą narzędzi takich jak Ad-Aware (wersja 6.0 i nowsze), CWShredder, HijackThis oraz Spybot Search & Destroy. Wskazano na konieczność defragmentacji dysku, usunięcia niepotrzebnych plików tymczasowych (TEMP, Prefetch), wyłączenia zbędnych programów uruchamianych w tle (autostart, usługi), a także na sprawdzenie i aktualizację sterowników, zwłaszcza kontrolera dysku i karty graficznej. Zalecano włączenie trybu DMA dla dysku twardego i napędu CD. Wskazano, że 256 MB RAM jest niewystarczające dla Windows XP i gier, sugerując dołożenie pamięci RAM. Poradzono podział dysku na partycje za pomocą narzędzi typu Partition Magic, co poprawi wydajność i stabilność systemu, choć użytkownik obawiał się uszkodzenia systemu. W przypadku problemów z grą GTA Vice City zasugerowano możliwe konflikty z kodekami, sterownikami lub piracką wersją gry. Wiele wpisów dotyczyło usuwania złośliwego oprogramowania, w tym adware i dialerów, oraz zabezpieczenia Internet Explorera za pomocą łatki iefix.reg i programów typu SpywareBlaster. Rady obejmowały także wyłączanie automatycznych aktualizacji systemu i programów, które mogą spowalniać komputer. Wskazano na przydatność programów takich jak Norton SystemWorks, Avast Antivirus, Microsoft AntiSpyware, jv16 PowerTools oraz firewalli (ZoneAlarm, Panda Internet Security, Norton Internet Security). W przypadku poważnych problemów rekomendowano formatowanie dysku i reinstalację systemu z podziałem na partycje oraz aktualizacją do Service Pack 2. Dyskusja zawierała także porady dotyczące analizy i czyszczenia rejestru systemowego oraz zarządzania procesami i usługami systemowymi w celu optymalizacji wydajności.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA