logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak uniknąć przyklejania szkła do gipsu przy odlewie ołowiu?

daniel93 11 Paź 2009 00:21 4206 3
REKLAMA
  • #1 7113751
    daniel93
    Poziom 29  
    Ocena: 94
    Chcę zrobić odlew z ołowiu o kształcie prostopadłościanu 12x6x0,6cm. Zakupiłem w tym celu tafle szkła o takich wymiarach i zamierzam ją odbić w gipsie, jednak nie wiem jak zrobić, żeby się ona nie przykleiła. Zaznaczam, że nie mam doświadczenia z odlewaniem metali, a odlew będzie wykonany chałpniczą metodą w postaci garnka, cegieł i ogniska :-)
  • REKLAMA
  • #2 7113795
    zezuama
    Poziom 23  
    Ocena: 53
    A myślałeś nad metodą wosku traconego ?
    A jeżeli już się uprzesz na robienie formy z tafli szkła to potrzebny ci będzie separator do wyrobu form bądź rozdzielacz do form.
    Wpisz w google wyróżnione na niebiesko słowa kluczowe a dowiesz się więcej.
  • REKLAMA
  • #3 7114247
    daniel93
    Poziom 29  
    Ocena: 94
    Metoda wosku traconego jest dość skomplikowana. A nie wystarczy posmarować szkła olejem, zamiast kupowac specjalne środki?
  • #4 7114464
    zezuama
    Poziom 23  
    Ocena: 53
    Próbowałem już kiedyś z olejami(spożywcze,silnikowe,silikonowe itd.) i jeżeli chodzi o efekty to bywało różnie,ponadto nigdy nie robiłem formy ze szkła, także musisz sam poeksperymentować.
    A metoda wosku traconego wcale nie jest wcale skomplikowana,zwłaszcza gdy chcesz wykonywać prototypowe odlewy,ponieważ wosk jest bardzo łatwy w obróbce.
REKLAMA