logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jaki router z dobrym modemem na słabe linie ADSL powyżej 5 km?

areq7 11 Paź 2009 23:59 1527 8
REKLAMA
  • #1 7117858
    areq7
    Poziom 10  
    Neo 512 po 1.5 roku w miare stabilnego działania padaczka. WL-600G nie synchronizuje się (jest sprawny na 100% na dwóch innych liniach działa bez problemu).
    Linia kiepska > 5km. Co ciekawe na niby kiepskim tpsowym modemie USB ZXDSL 852
    synchronizuje się i działa.

Szukam za tym innego rutera, może być bez wifi i bajerów (to sobie zrobię na w.w asusie). Chce tylko coś z dobrym modemem na słabe linie.

Coś polecicie ? Może być z drugiej ręki
  • REKLAMA
  • #2 7118218
    Darrieus
    Poziom 38  
    Ocena: 289
    To loteria. Nawet modemy tej samej firmy i tego samego modelu różnią się od siebie, niewiele ale różnią. Nikt ci nie zagwarantuje że jakiś modem zadziała. Pożycz jakiś router od kolegi i sprawdź na własne oczy.
  • REKLAMA
  • #3 7194316
    marcinmaster999
    Poziom 11  
    Ocena: 6
    Witam kolegow!
    posiadam ow router z odstepem 6km od centrali mam 512kb neo,z tym ze mialem wczesniej 256 a teraz z "krosowaniem" az w olsztynie(150km odemnie)
    z routerkiem robilem rozne rzeczy ,software z torrentem itp. i swietnie sobie radzi,akurat on dobrze radzi sobie z linia i synchroniacja bo mialem edimaxa i wypadl kiepsko.
    Proponowalbym aktualizowac soft do najnowszej wersji;)moze cos to da.Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #4 7195188
    Darrieus
    Poziom 38  
    Ocena: 289
    Cytat:
    150km odemnie

Co ćpałeś :?: daj mi też :)
    150km od ciebie to może być serwer dostępowy a nie krosowanie.....
  • REKLAMA
  • #5 7196975
    marcinmaster999
    Poziom 11  
    mnie nie obchodzi czy tam serwer jest,tak pow baba w Tp liczy sie to ze teraz dziala jak zrobili te crosowanie,a na router niepowinien narzekac bo sa gorsze szajsy
  • #6 7197057
    darek_wp
    Poziom 28  
    Ocena: 193
    areq7 napisał:
    Neo 512 po 1.5 roku w miare stabilnego działania padaczka. WL-600G nie synchronizuje się (jest sprawny na 100% na dwóch innych liniach działa bez problemu).
    Linia kiepska > 5km. Co ciekawe na niby kiepskim tpsowym modemie USB ZXDSL 852
    synchronizuje się i działa.

Szukam za tym innego rutera, może być bez wifi i bajerów (to sobie zrobię na w.w asusie). Chce tylko coś z dobrym modemem na słabe linie.

Coś polecicie ? Może być z drugiej ręki

Zgłoś parę razy do TPSA problem z neo i zmienią parę a przynajmniej przejdą po linii i przeczyszczą złącza.
    Ja mam 1Mb na ponad 10 km linii i działa bez większych problemów.

Zamiast szukać nowego sprzętu i wydawać kasę warto przycisnąć tepsę,
    zgłaszasz uszkodzenie i czekasz na ekipę - przyjeżdżają, sprawdzają - zapewne neo zadziała wyjeżdżają a Ty wieczorem znów zgłaszasz że nie chodzi - po 3-4 razie biorą się ostro do roboty i problem rozwiązany.
  • #7 7197134
    marcinmaster999
    Poziom 11  
    Dokladnie tak zgadzam sie z kolega darkiem_wp ,problem jest czesto u nich tak jak bylo u mnie a mowili ze niemoge miec szybszego a teraz i 1Mb bez problemu,niech zrobia crosowanie portow,a to trzeba troche ponarzekac u nich;))
  • #8 7198188
    areq7
    Poziom 10  
    tak też zrobiłem, po serii telefonów i dwóch reakcjach techników połączenie działa od tygodnia
  • #9 7198458
    Areecki
    Poziom 14  
    Ocena: 17
    Mi też powiedzieli że mam za słabe łącze na 1mb.
    Ale ja już powoli nie mam do nich siły.

Jeszcze sprawdzę jak kiepski mam "zasięg" gdy zsynchronizują mi łącze.

Czekam już kupe czasu - wszystko przez to iż zamówiłem usługę
    u alternatywnego operatora na liniach TP.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik poszukuje routera z dobrym modemem ADSL do pracy na słabej linii o długości powyżej 5 km, gdyż obecne urządzenia (Neo 512, WL-600G) mają problemy z synchronizacją i stabilnością. W dyskusji podkreślono, że działanie modemów może się różnić nawet w obrębie tego samego modelu, dlatego zalecane jest testowanie sprzętu przed zakupem. Jeden z uczestników poleca router, który dobrze radzi sobie na linii 6 km z Neo 512, sugerując aktualizację oprogramowania. Inni zwracają uwagę, że często problem leży po stronie operatora (TPSA), a zgłaszanie awarii i wymiana pary przewodów lub crosowanie portów może poprawić stabilność i prędkość łącza. Autor potwierdza, że po interwencjach techników połączenie działa stabilnie od tygodnia. Wskazano, że zamiast inwestować w nowy sprzęt, warto najpierw wymusić na operatorze naprawę infrastruktury.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA