logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak naprawić rozszerzony obraz w TV Grundig STF 72-2002/8 TEXT?

konoppo 12 Paź 2009 00:38 906 2
REKLAMA
  • #1 7117935
    konoppo
    Poziom 10  
    Ocena: 6
    Witam!!

Jest problem z kilkuletnim TV Grundiga STF 72-2002/8 TEXT . Obraz jest zdecydowanie szerszy niż ekran. Na TVP1 widać na przykład TV albo tylko T, z lewej strony podobnie obcina. Telewizor nie jest mój. Ponoć kiedyś się lekko poszerzał, ale stuknięcie pomagało. Teraz już nie pomaga, cały czas jest poszerzony, wraz z rozgrzewaniem się nieco zwiększa (po włączaniu jest TV później już T i tak zostaje ;)).
    Zamierzam do tego zajrzeć, tylko będzie to pierwsze starcie z TV. Patrząc na objawy sądzę, że to jakiś zimny lut w okolicach odchylania poziomego zapewne, prawda? A może coś innego jednak??
    Proszę o porady na co zwrócić uwagę, co sprawdzić i jak to naprawiać ;)... i jak w ogóle znaleźć ten układ odchylania poziomego?? :P... szukałem tu na elektrodzie schematu, ale po połapaniu się w tych wszystkich Chassis doszedłem do wniosku, że chyba nie ma ;)...
    Jeśli to kwestia dotknięcia lutownicą iluśtam punktów, wymiany kondensatorów spuchniętych czy coś, to sobie poradzę. Ze względu na brak doświadczenia większych rzeczy raczej się nie podejmę...

Poradzicie coś?? :)...

Pozdrawiam
    Konop
  • REKLAMA
  • #2 7117976
    pożeracz kartofli
    Poziom 26  
    Ocena: 26
    Cytat:
    i jak w ogóle znaleźć ten układ odchylania poziomego??

Zawołaj głośno. Odchylanie poziomeee!!!! gdzie jesteś!??
    tu, tu.., koło pionowego.....
  • #3 7122403
    Mirek Z.
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 529
    Jeśli przegrzany lut będzie na końcówce kondensatora impulsowego, należy ten kondensator wymienić.

Temat usuwam - p.8.1 i p.14 regulaminu.
REKLAMA