logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dlaczego program DOS działa wolno na nowym komputerze z Windows 10?

marlowe27 13 Paź 2009 19:46 1368 6
REKLAMA
  • #1 7124550
    marlowe27
    Poziom 18  
    Ocena: 56
    mam pewien program dosowy do obliczania roznych zmiennych matematycznych. Wczesniej pracowalem na nim na starym 8 letnim sprzecie z XP i chodzil bardzo szybko, teraz kupilem nowego kompa i program dziala 10 razy wolniej niz przedtem. Czego to moze byc przyczyna?
    dodam jeszcze ze z pewnych przyczyn nie moge korzystac z emulatorow dosowych pod XP
  • REKLAMA
  • #2 7124596
    lucas_mcs
    Poziom 22  
    Ocena: 18
    a z maszyn wirtualnych?
  • REKLAMA
  • #3 7124634
    marlowe27
    Poziom 18  
    Ocena: 56
    nie bardzo wiem na czym polega zasada dzialania maszyny wirtualnej, jezeli umozliwilaby mi ona prace na tym programie dosowym takze w sieci to moglbym sprobowac
  • REKLAMA
  • #4 7124645
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #6 7126316
    lucas_mcs
    Poziom 22  
    Ocena: 18
    maszyna wirtualna to jest emulator calego peceta, a nie amulator dosu. Mozesz ściągnąć VirtualPC Mircrosoftu i tam sobie zrobić profil komputera nawet bardzo starego - ja tak robie tylko akurat mam płatny VMWare i umożliwia pracę w sieci
  • #7 7126934
    dexterix00
    Poziom 2  
    Programy dos-owe były pisane w czasach gdy dwurdzeniowe procesory dla ogółu były jeszcze fantazjami inżynierów. Na wielordzeniowych procesorach te programy sobie nie radzą. Wieszają się , wolno chodzą.

Jednak jest światełko w tunelu: Programik StartHT. umożliwia on tym programom noramlną pracę na nowszych procesorach.

Gdzieś na elektodzie widziałem go.

Użycie:
    -uruchamianie programu przez skrypt bat takiej treści:
    startht nazwa_programu.exe

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Program DOS działający na nowym komputerze z Windows 10 działa znacznie wolniej niż na starszym sprzęcie z XP, co może wynikać z niekompatybilności programów DOS z nowoczesnymi, wielordzeniowymi procesorami. Programy te były projektowane w czasach jednordzeniowych CPU i mogą mieć problemy z wydajnością lub stabilnością na nowych maszynach. Propozycją rozwiązania jest użycie maszyny wirtualnej, takiej jak Microsoft VirtualPC lub VMWare, które pozwalają emulować starsze środowiska systemowe, w tym Windows XP, umożliwiając uruchomienie programów DOS w bardziej kompatybilnym środowisku. Alternatywnie, można zastosować narzędzie StartHT, które poprawia działanie programów DOS na nowoczesnych procesorach, uruchamiając je przez skrypt wsadowy (np. "startht nazwa_programu.exe"). Praca w trybie pełnoekranowym konsoli (Alt+Enter) może przyspieszyć działanie, jednak w tym przypadku użytkownik już korzysta z trybu pełnoekranowego, więc nie jest to rozwiązanie problemu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA