logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wybór płyty s1156 do i7-860 z obsługą Hyper-Threading, budżet do 600 zł

wigi7 15 Paź 2009 14:48 2084 10
REKLAMA
  • #1 7131427
    wigi7
    Poziom 10  
    Za tydzień, dwa będę kompletował i składał nowy komputer. Zdecydowałem się na procesor Intel Core i7-860 (ew. i5-750).
    Jak płyta w cenie ok. 500 zł (max 600 zł) będzie najlepsza?
    Już byłem zdecydowany na Asus P7P55D P55, ale w specyfikacji wyczytałem, że nie obsługuje technologii Hyper-Threading - i ten fakt mnie martwi, bo nie do końca wykorzystane będą możliwości procesora i7-860 w niektórych aplikacjach (wielowątkowość). Czy dobrze myślę, a może nie należy się tym przejmować?

Pod uwagę brałem:
    Asus P7P55D - cena ok. 515 zł
    MSI P55-GD65 - ok. 539 zł
    Gigabyte GA-P55-UD3R - ok. 469 zł
    którą wybrać, a może coś innego? Proszę o rady.
  • REKLAMA
  • #2 7131512
    Boqler
    Poziom 20  
    Ocena: 11
    Hm głos na MSI.
  • REKLAMA
  • #3 7132995
    wigi7
    Poziom 10  
    Boqler napisał:
    Hm głos na MSI.

A czy możesz to uzasadnić?
  • REKLAMA
  • #4 7133847
    IzzyMan!
    Poziom 25  
    Ocena: 24
    Ja bym był za asusem Asus P7P55D P55 s.1156 z tego względu że -> Częstotliwość magistrali pamięci 2133 MHz a w msi tylko 1333MHz. Więcej USB od msi . itp argumenty wystarczy porównać wpisać słowa w google i sie wszystko znajdzie :D
  • #5 7134666
    wigi7
    Poziom 10  
    sojer86 napisał:
    Ja bym był za asusem Asus P7P55D P55 s.1156 z tego względu że -> Częstotliwość magistrali pamięci 2133 MHz a w msi tylko 1333MHz. Więcej USB od msi . itp argumenty wystarczy porównać wpisać słowa w google i sie wszystko znajdzie :D

Przepraszam, ale z tym porównywaniem częstotliwości to bzdury wypisujesz - jak widać nie wystarczy wpisać w google... :wink:
    Najbardziej mnie martwi (i zarazem bardzo dziwi) brak obsługi Hyper-Threading w płycie Asusa.
  • #6 7135328
    IzzyMan!
    Poziom 25  
    Im większa częstotliwosć pamieci tym lepsza wydajność. Więc raczej to nie jest bzdura to co napisałem.
  • REKLAMA
  • #7 7135550
    wigi7
    Poziom 10  
    sojer86 napisał:
    Im większa częstotliwosć pamieci tym lepsza wydajność. Więc raczej to nie jest bzdura to co napisałem.

To, co napisałeś powyżej jest prawdą, ale bzdurą jest, to co napisałeś wcześniej, bo MSI obsługuje pamięci DDR3-2133, a więc dokładnie tak jak Asus, więc różnicy tu nie ma na korzyść Asusa. A jeśli napiszesz, że MSI daje się tylko przetaktować do 2133, a nominalnie magistrala pamięci ma 1333 Mhz, to ja odpowiem, że Asus nominalnie ma 1600 MHz, a nie 2133, jak napisałeś wcześniej.
  • #8 7135563
    IzzyMan!
    Poziom 25  
    OFT Twoje posty mają na celu sprawdzenie nas? Skoro wiesz tyle to po co dajesz temat o płytach? skoro tak dobrze wszystko wiesz?
  • #9 7135644
    wigi7
    Poziom 10  
    Gdybyś uważnie przeczytał mój pierwszy post, to wiedziałbyś, że największe moje wątpliwości budzi nieobsługiwanie technologii Hyper-Threading przez płytę Asusa i stąd moje wahanie nad jej wyborem i zakupem. Niestety nikt tutaj (w tym Ty) nie poruszył i nie odniósł się do tego zagadnienia. Otrzymałem natomiast zdawkowy głos na MSI i nieprawdziwe informacje o częstotliwościach taktowania pamięci od Ciebie.
    Więc nie dziw się mojej reakcji. Nikogo nie sprawdzam (tym bardziej Was), a jedynie chcę uzyskać pomoc, a nieprawdziwe informacje należy nazywać po imieniu, by nie wprowadzać w błąd innych czytających.
  • #10 7135821
    IzzyMan!
    Poziom 25  
    Hyper Threding jest potrzebne wtedy kiedy robimy wiele rzeczy na raz ;] Do gier raczej zbędny. Natomiast coś pisałeś o aplikacjach. Komputer do gier czy skomplikowanych programów?

Co do MSI myślę że to Ci pomoże ->Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany
  • #11 7136475
    wigi7
    Poziom 10  
    Ten brak obsługi Hyper-Threading-u w płycie Asusa nie dawał mi spokoju i parę godzin spędziłem na poszukiwaniach potwierdzenia tego faktu i... nie znalazłem, a na forach zagranicznych wręcz natrafiłem na dowody, że ta płyta jednak obsługuje HT. Na stronie Asusa zaś milczą na ten temat (pewnie dla nich obsługa HT to sprawa oczywista).
    Tak więc okazuje się, że nie zawsze można polegać na informacjach podawanych przez sklepy internetowe (skąd początkowo czerpałem swoją wiedzę o cechach produktu).
    Zatem zdecyduję się chyba na zakup płyty Asus P7P55D P55 s.1156, choć i płyta MSI wydaje się również bardzo fajna.

sojer86, gram bardzo sporadycznie, a komputer służyć ma głównie do pracy (DTP i grafika) oraz hobby (fotografia, a więc obróbka zdjęć i składanie panoram sferycznych - tu wielowątkowość ponoć się przydaje).

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy wyboru płyty głównej z gniazdem LGA 1156 do procesora Intel Core i7-860 (ewentualnie i5-750) w budżecie do 600 zł. Główne rozważane modele to Asus P7P55D, MSI P55-GD65 oraz Gigabyte GA-P55-UD3R. Pojawiły się wątpliwości dotyczące rzekomego braku obsługi technologii Hyper-Threading przez płytę Asus P7P55D, co mogłoby ograniczać wykorzystanie wielowątkowości procesora i7-860 w aplikacjach profesjonalnych (DTP, grafika, obróbka zdjęć). W toku dyskusji wyjaśniono, że informacje o braku obsługi HT przez Asusa są nieprawdziwe – płyta ta jednak obsługuje Hyper-Threading, co potwierdzają zagraniczne fora i praktyka użytkowników. Porównania dotyczące częstotliwości magistrali pamięci DDR3 wskazują, że zarówno Asus, jak i MSI obsługują pamięci do 2133 MHz (w MSI nominalnie 1333 MHz z możliwością podkręcenia, Asus nominalnie 1600 MHz). Wybór płyty zależy więc głównie od preferencji i dodatkowych funkcji, a Asus P7P55D jest rekomendowany ze względu na wsparcie HT i dobre parametry. MSI P55-GD65 również jest uznawana za solidną alternatywę. Gigabyte GA-P55-UD3R jest najtańszą opcją, ale mniej dyskutowaną w kontekście HT.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA