logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak przeprowadzić instalację sieciową Windows XP krok po kroku?

dreslak 16 Paź 2009 20:40 4464 2
REKLAMA
  • #1 7137137
    dreslak
    Poziom 17  
    Ocena: 34
    Witam.
    Czy mógłby mi ktoś objaśnić na czym polega instalacja sieciowa Windows xp ? Jak się do tego zabrać? Załóżmy że mamy dwa komputery podpięte do sieci. Jeden z nich potraktujmy jako "serwer" na którym będą wszystkie potrzebne pliki, a drugi jako cel instalacji. Jak należy skonfigurować oba komputery aby zainstalować system? Czy da się zainstalować system wraz z podstawowymi programami np office?

Będę wdzięczny za szczegółowy opis, najlepiej krok po kroku.
  • REKLAMA
  • #2 7137937
    KSRhaziel
    Poziom 36  
    Ocena: 275
    Po pierwsze krok po kroku się nie da, ponieważ nie jest to takie proste żeby opisać w kilku krokach.

Po drugie nie wiem jak sobie wyobrażasz stawianie systemu (z softem) przez sieć. Rozumiem, że ten "serwer" ma przesyłać pliki instalacyjne. Nie wiem czy zdajesz sobie sprawę, ale w takiej sytuacji instalacja systemu która przy instalacji z CD trwa do 40 minut, przez sieć może potrwać do 4 godzin. Lepszym rozwiązaniem byłoby przywrócenie obrazu dysku na hoście i przesłanie go poprzez sieć. Na hoście musiałbyś tylko odpalić np. Norton Ghost.

Na początek radzę, abyś poczytał o PXE ("PXE" w google). A jeszcze lepiej sprecyzuj co chcesz zrobić.
  • #3 7138647
    dreslak
    Poziom 17  
    Ocena: 34
    Otóż miałem to na pracowni ale koleś zrobił to na "odwal się" i nikt nic z tego nie wie. A mnie akurat to ciekawi. W szkole jest jeden serwer (na wszystkie pracownie) i to z niego facet instalował system. Z tego co zdążyłem zauważyć to po starcie systemu w oknie logowania zalogował się on do serwera po czym zrestartował komputer. Po restarcie wyskakiwało pare "niestandardowych" okien które szybko przeskoczył. Zauważyłem tylko że były dostępne dwie wersje instalacyjne. Wersja przygotowana przez administratora sieci (zawierająca już w sobie Office a, Kasperskiego i parę innych programów które są na wszystkich komputerach).oraz wersja zwyczajna "pusta"( bez żadnych programów itp") po wybraniu opcji "wersja przygotowana przez administratora" dalej proces toczył się tak samo jak w przypadku zwykłej instalacji windowsa. Dodam tylko że komputery otrzymują adres od DHCP na poziomie biosu przed załadowaniem systemu. Nie potrzeba na to wile czasu. Wszystko razem z Formatowaniem dysku zajeło około 40 min. Serwer stoi na Microsoft Small Business Server 2000.

ps. Czytałem o PXE wszystko się zgadza z tą różnicą że system był instalowany na komputerze a nie tylko "uruchomiony z plików na serwerze"
REKLAMA