logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wybór zestawu mikrofonów bezprzewodowych do 2000 zł - 2 mikrofony ręczne

sebcosk 16 Paź 2009 22:45 3561 12
REKLAMA
  • #1 7137794
    sebcosk
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    Witam
    Poszukuje mikrofonów bezprzewodowych. Kwota to 2000zł brutto
    Zestaw musi zawierać 2 mikrofony do ręki, wspólny lub osobny odbiornik.
    Mikrofony potrzebne do udzielania odpowiedzi, komentarzy.
    Najlepiej co by odbiornik miał możliwość później dołożenia np 3 mikrofonu lub gdy jakiś się uszkodzi by dokupić kolejny czyli z regulacją częstotliwości.
    Ale wiem że w cenie do 2000zł nic takiego nie znajde chyba że z 1 mikrofonem
    Dzwięk musi być naturalny.

Powiedzcie jak to jest z tymi bateriami w mikrofonach
    Bo dużo jest produkowanych na 2xAA jak to się sprawdza na akumulatorach 2500mAh. Ile czasu podziała?
    Jak przyrównać to do 9V

Moje typy zestawów:

SENNHEISER FREEPORT VOCAL x 2szt (1600zł)
    Sennheiser EW135 G2 x2 (nowe ale bez gwarancji 2000zł)
    AKG WMS 40 Vocal Set DUAL (1200zł) - czy one faktycznie trzymają ponad 30h
    Shure PG288/PG58 (1600zł)
    SHURE PG24/PG58 x2 (1900zł)
    audio technica atw-702e x2 (2000zł)
  • REKLAMA
  • #2 7137832
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #3 7138263
    filioman
    Poziom 27  
    Ocena: 15
    Byle SM58 a nie PG58...
  • #4 7138288
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #5 7139320
    sebcosk
    Poziom 12  
    filioman napisał:
    Byle SM58 a nie PG58...

Tak, ale nie kupię 2 mikrofonów SM58 z odbiornikiem w 2000tys, czy też 2 zestawów w tej cenie na SM58. Czy tak kolosalna różnica jest w PG a SM
    A co sądzić o tych AKG jak je porównać do PG58. Kusi mnie ta żywotność baterii.
    Ale nie mam jak ich odsłuchać razem i porównać z shurem
  • #6 7139326
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #7 7139339
    sebcosk
    Poziom 12  
    sroka napisał:
    Do lektorki PG 58 sa takze dobre. To sa podabne wkladki mikrofonowe.

Czy miałeś do czynienia z zestawem Shure PG288/PG58?
  • REKLAMA
  • #8 7158399
    sebcosk
    Poziom 12  
    sebcosk napisał:
    filioman napisał:
    Byle SM58 a nie PG58...

Tak, ale nie kupię 2 mikrofonów SM58 z odbiornikiem w 2000tys, czy też 2 zestawów w tej cenie na SM58. Czy tak kolosalna różnica jest w PG a SM
    A co sądzić o tych AKG jak je porównać do PG58. Kusi mnie ta żywotność baterii.
    Ale nie mam jak ich odsłuchać razem i porównać z shurem

Słuchałem dziś tych AKG dla mnie brzmienie OK. Potwierdził też długie działanie na bateriach.
    Odradził Shure PG288/PG58 mimo iż był sprzedawcą Shure jeżeli już to SM58 lub beta. Ale mnie nie stać. Powiedział że technologiczne nowszym znacznie jest ten model AKG niż PG Shura. Na żywo znacznie lepiej wygląda AKG niż na fotkach

Ktoś może się coś więcej o użytkowaniu wypowiedzieć tych AKG

a może by tak AKG WMS 40 PRO VOCAL SET FLEXX x 2szt

Sprzęt ma pracować w pomieszczeniu zamkniętym 30mx25m więc może wystarczy WMS 40 PRO VOCAL DUAL SET
  • #9 7161014
    oskar_dyjas
    Poziom 25  
    Ocena: 25
    sebcosk napisał:

Powiedzcie jak to jest z tymi bateriami w mikrofonach
    Bo dużo jest produkowanych na 2xAA jak to się sprawdza na akumulatorach 2500mAh. Ile czasu podziała?
    Jak przyrównać to do 9V

Tu nie chodzi o napięcia zailania, aby było jak najwyższe, ale o oszczędność amperów i takie dopracowanie technologii, aby mikrofon służył jak najdłużej. Prekursorem tego rozwiązania z paluszkami jest firma AKG, także ich mikrofony bardzo polecam, jeśli mają mieć zastosowania lektorskie. Dalej możesz zastosować mikrofony Shure, które oczywiście przewyższają jakością i jakością w porównaniu do ceny wszystko inne. Standardem wokalowym jest sm58 lub beta58, jeśli chodzi o lektorskie rozejrzyjmy się za serią z 48 na końcu, lecz: w drugą stronę to nie działe, jeśli będziesz je chciał zastosować do wokalu, poczujesz znaczną różnicę. Możesz kupić bezprzewodówki lub same przyłącza si stacje bazowe do mikrofonów przewodowych.
    Jeśli chcesz coś, co się sprawdzi, kup zestaw akg pracujący w dualu WMS 40 PRO DUAL VOCAL SET, świetnie brzmi, ma dobry zasięg (nie mierzyłem, ale 60 m chyba to było),

Seria mikrofonów Shure PG jest serią komercyjną. Ogólnie nie są to mikrofony z ostatniej półki jakościowej, lecz jak każdy produkt, na którym firma chce zarobić, aby wyłącznie sprzedać nie jest mikrofonem wysokich lotów, ale za tą cenę.

Ostatnio porównywałem wszystkie przewodowe mikrofony w sklepie, żaden nie miał tak głębokiego i wyraźnego dołu męskiego wokalu jak SM58, a jedynie elecktrovoice za >900 zł.

Bezprzewodowe SENNHEISERY też nie są złe. ale nie przypadło mi w nic nich, co wy odstawało, może jedynie małe zasilacze, które w listwie można wpiąć obok siebie...

Kupując w sklepie muzycznym GOTÓWKĄ zawsze zwracaj się o 5% rabat, który przy płatności kartą i tak zabiera bank (prowizja).

W ten sposób możesz dziabnąć AKG pracującego w dualu i dokupić jeszcze coś zapasowego nawet marki shure.

sebcosk napisał:
    AKG WMS 40 Vocal Set DUAL (1200zł) - czy one faktycznie trzymają ponad 30h

Śmiało, przy normalnym użytkowaniu. To nie img stageline, który po kilku godzinach baterię rujnuje do 0.
  • #10 7162403
    sebcosk
    Poziom 12  
    A co powiesz na AKG WMS 40 PRO VOCAL SET FLEXX? pytanie do oskara
  • #11 7162680
    oskar_dyjas
    Poziom 25  
    Ocena: 25
    Co do jakości dźwięku, wykonania, technologii to prawie to samo. A co Ci mam powiedzieć? Porównywalne tak naprawdę. Wręcz powiedziałbym kubek w kubek.

Chodzi jedynie o to, że kupując mikrofony w dualu i podłączając je do jednego kanału miksera bardzo trudno to wysterować. Przy głosie lektorskim ustawienia liniowe zwracając jednak uwagę na charakterystykę głośników powinny wystarczyć, jednak, gdy w grę wchodzi na 1 mikrofon głos żeński, a na 2 głos męski, staje się to wręcz niemożliwe.

Parametry, zasięg te same. Chodzi tu właśnie o tryb pracy.
    Jeśli chciałbyś kupić kilka zestawów zwracaj uwagę na kolor plastikowej rączki przy mikrofonie. Jest chyba 8 kolorów (?), także jakbyś miał dwa takie same kolorki, będziesz miał zabawną sytuację z pokrywaniem się tych samych częstotliwości na podstacji. :D
  • #12 7193912
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #13 7505883
    sebcosk
    Poziom 12  
    Anonymous napisał:
    Jestem zdecydowany na AKG
    Ale WMS 40 PRO Vocal Dual Set czy 2 x WMS 40 Pro Vocal Set Flexx
    czy jest sens przepłacać do pomieszczenia 30x20

Witam
    Kupiłem 2x WMS 40 Pro Vocal Set Flexx. Jestem z nich średnio zadowolony.
    Wybrałem je kierując się długą pracą działania na jednym akumulatorku AA.
    Sprawdza się. Barwa dość płaska, brak dynamiki. I ogromny minus słuchać stuki puki szelesty przy otwartym kanale mikrofonu. W czasie podawania mikrfonu czy nawet lekkim szuraniu po nim palcem kiedy się do niego mówi. Ale wybór był świadomy. Żywotność baterii/akumulatora

Zamykam temat

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy wyboru zestawu dwóch bezprzewodowych mikrofonów ręcznych do 2000 zł, z możliwością rozbudowy o dodatkowe mikrofony i regulacją częstotliwości. Poruszono kwestie jakości dźwięku, żywotności baterii (zwłaszcza akumulatorów AA 2500mAh) oraz porównania modeli różnych marek. Mikrofony Shure, zwłaszcza SM58 i Beta58, uznawane są za standard wokalowy, jednak ich zestawy w wymaganym budżecie są droższe. Modele z serii PG (PG58, PG24) są tańsze, ale niższej jakości. AKG WMS 40 PRO Vocal Set i wersja FLEXX są chwalone za długi czas pracy na baterii i nowocześniejszą technologię, choć dźwięk jest opisywany jako płaski i mniej dynamiczny, z problemem szelestów przy otwartym kanale. W zestawach dualnych ważne jest unikanie nakładania się częstotliwości, co można rozwiązać różnokolorowymi oznaczeniami mikrofonów. W pomieszczeniu 30x25 m wystarczające mogą być tańsze modele AKG WMS 40 PRO Vocal Dual Set. Ostatecznie autor zdecydował się na AKG WMS 40 Pro Vocal Set Flexx, doceniając długi czas pracy na akumulatorach, ale zauważając kompromisy w jakości dźwięku i podatność na zakłócenia mechaniczne.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA