logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wzmacniacz Sony TA-108 - ciche i zniekształcone dźwięki, nagrzewający się tranzystor

intels 17 Paź 2009 02:34 1935 3
REKLAMA
  • #1 7138330
    intels
    Poziom 19  
    Ocena: 51
    Siemka
    Znalazłem ostatnio w szafie w/w wzmacniacz,chodzi o to ze po włączeniu gra ale bardzo cicho a po podgłoszeniu zaczyna charczec tak jak by brakowało mu mocy.Przelutowałem już całą płytkę w poszukiwaniu zimnych lutów lecz to nie to ale zastanawia mnie jeden tranzystor o oznaczeniu D880 po uruchomieniu wzmacniacza bardzo szybko sie nagrzewa raz była sytuacja ze wzmacniacz nie grał okazało się ze były na nim zimne luty poprawiłem i było OK.Lecz teraz to co innego:|.Wszystkie kondensatory i rezystory wyglądają na sprawne.
    Jeśli ktoś ma jakiś pomysł lub miał taki problem bardzo Proszę o pomoc bo choć wzmacniacz ma te 2*15W to przydałby się do TV jako wzmocnienie dzwieku.:D
    W razie czego mogę podesłać fotkę :)
  • REKLAMA
  • #2 7142247
    intels
    Poziom 19  
    Niestety nie udało się naprawić tego wzmacniacza dziś kupiłem tranzystor jednak okazało się ze tez się grzeję kondensatory filtrujące też raczej będą do wymiany i nie wiem jak z tym STK dla 15W jednak szkoda zachodu:D
    Jednak mam tam trafo 65W(tak pisało na naklejce) które daje 2*15.5V i 2*19.7V.Prosiłbym o podpowiedz jaka końcówka mocy by nadała się do takiego trafo bo szkoda mi wyrzucać a nie ma się do czego przydać :D
  • REKLAMA
  • #3 7142905
    djmiki15
    Poziom 14  
    Ocena: 7
    Pod 15,5V można podłączyć końcówkę na TDA2040 (chociaż układ będzie pracował przy dosyć wysokim jak dla niego napięciu) lub TDA2050 który będzie chyba najlepszy pod te napięcie.
  • #4 7144475
    intels
    Poziom 19  
    OK dzięki za odpowiedź popatrzę na noty aplikacyjne i na schematy i wybiorę ktoryś z tych układów :)
REKLAMA