logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

LG RZ-21FD15RX - skaczący obraz i ustawienia serwisowe TV

kielnia 18 Paź 2009 21:23 1115 8
REKLAMA
  • #1 7145666
    kielnia
    Poziom 2  
    Mam problem z TV skacze mi obraz co może być przyczyną? Z góry wielkie dzięki
    A drugie pytanie czy ktoś wie jakie są ustawienia w systemie serwisowym?
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 7146772
    irek19
    Poziom 33  
    Ocena: 273
    Mało na temat usterki napisałeś. A po co chcesz uruchomić tryb serwisowy ?.
  • REKLAMA
  • #4 7148098
    kielnia
    Poziom 2  
    za mało? to co jeszcz jak oglądam film na dvd nie skacze obraz tylko jak oglądam tv mam antene siatkową sprawdzałem połączenia przy antenie i przy telewizorze i jest tam dobrze.Skacze nie cały czas jest tak; skacze przez około 10-15sekund pózniej przez chwilę nie i odnowa doszło do tego przyciemnił się obraz jest taki przezroczysty pasek na środku w poziomie ischodzi obraz do dołu.
    Dziękuje z góry za odpowieedź
    Pozdrawiam
  • #5 7148118
    radsat
    Moderator
    Ocena: 209
    Czyli do naprawy masz układ odchylania pionowego, wymień kondensatory przy tym układzie i po sprawie.
  • REKLAMA
  • #6 7148940
    bogred
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 276
    Eeetam, jakie odchylanie pionowe...jeśli to antena siatkowa, to przy opisanych efektach zapewne trzeba wymienic elektrolit w... zasilaczu anteny. Kolego radsat, przeczytaj dokładnie, co on pisze: z DVD mu nie skacze, a do tego ten pasek przez środek...
    Pozdrawiam
  • #7 7148972
    radsat
    Moderator
    Ocena: 209
    I słusznie kolego bogred, zle to zinterpretowałem. Kolego kielnia zastosuj się do tej porady, z pewnością ci pomoże.
  • #8 7149992
    kielnia
    Poziom 2  
    Dzięki bardzo wam koledzy sprawdziłem pomogło
    Jeszcze Raz bardzo dzięki.Zamykam temat

Podsumowanie tematu

✨ Problem skaczącego obrazu w telewizorze LG RZ-21FD15RX objawia się przerywanym skakaniem obrazu trwającym około 10-15 sekund oraz pojawieniem się przezroczystego, poziomego paska na środku ekranu i przesunięciem obrazu w dół. Skok obrazu nie występuje podczas odtwarzania DVD, a jedynie przy odbiorze sygnału z anteny siatkowej, której połączenia zostały sprawdzone i są prawidłowe. Wskazano, że przyczyną usterki może być uszkodzony elektrolit w zasilaczu anteny, a nie układ odchylania pionowego, jak początkowo sugerowano. Po wymianie kondensatora elektrolitycznego w zasilaczu anteny problem został rozwiązany. W kwestii ustawień serwisowych telewizora nie udzielono szczegółowych informacji.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA