logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Tonsil Zeus – wybór końcówki mocy: DAP P900, Hand Box ATX-1000 czy Cerwin Vega 900?

Luli 21 Paź 2009 11:06 1782 11
REKLAMA
  • #1 7155718
    Luli
    Poziom 18  
    Ocena: 4
    Witam , przeczytałem kilka postów na temat doboru końcówki mocy do tych kolumn jednak dalej nie wiem co mam tak naprawdę najlepiej kupić..
    1 .Zastanawiam się czy warto kupić nową końcówkę , czy też lepiej używaną ? wkońcu końcówki to sprzęty mocne które mają zadanie pracować sporo czasu na wysokich obrotach i czy używana czy nowa nie odgrywa zbytniej różnicy na jej żywotność ? chyba że się mylę to prosze mnie poprawić :)
    2. Gdzieś czytałem że końcówki wywalają korki , czy wszystkie modele ? czy tez zależy to od instalacji domowej ?
    3. Moje propozycje to Dap p900 , Hand Box ATX-1000 , Cerwin Vega 900 , ADS PA 900 którą z nich najlepiej wybrać ? która najlepiej się sprawdzi w żywotności i jakości dzwięku , chyba że polecacie coś innego :) mój budżet chciałbym zamknąć w jak najmniejszej kwocie nie więcej jak 1200 zł.. a używane widzę że po 800-900 zł chodzą..

dzięki i pozdrawiam ;)
  • REKLAMA
  • #2 7163251
    Luli
    Poziom 18  
    pomorze ktoś ?:)
  • #3 7166045
    audioreus
    Poziom 13  
    Ocena: 3
    Co do żywotności urządzenia to zależy jak i do jakiego celu był używany.
    Jeżeli służył do robienia imprez może się to odbić na jego długości życia.
    Sam używam w zaciszu domowym końcówki Pioneer M90a i jestem z niej zadowolony.
    Jeżeli chodzi o kupno używanej końcówki w cenie jaką podałeś polecam
    SONY TA-N55ES
    W pełni audiofilska końcówka mocy z potencjometrem na bardzo dobrych podzespołach i ekskluzywnym wyglądzie.
    Potencjał w niej drzemiący powinien ożywić Tonsile.
  • REKLAMA
  • #4 7166240
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #5 7166667
    Luli
    Poziom 18  
    do końcówki oczywiście z czasem myślałem nad przedwzmacniaczem.. czyli Dap odpada ?a jak z tym wywalaniem korków jest ? :P

Dodano po 17 [minuty]:

a co do tego soniacza to odpada , za słaby klocek ma 150 w 4 ohmach.. nie wiele więcej od obecnego wzmacniacza... tak samo z tym ads-em , 2 x 250 ? ja myślę o 300 watach min na kanał :) z tego co wyczytałem to 300-400w będzie pod te kolumny akurat , tylko chodzi jaki model :) chyba że się mylę..
  • #6 7166919
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #7 7167017
    Luli
    Poziom 18  
    hm.. bardziej przychylę się do tego ADS-a niż soniacza :) dzięki za odpowiedz.. zobaczę co odpiszą jeszcze inni..
  • #8 7168762
    audioreus
    Poziom 13  
    Jeżeli jest prawdą co czytałem o Zeusach, że mają 96dB to wcale nie potrzebują dużego pieca.
    Ważniejsza jest wydajność prądowa wzmacniacza a nie jego moc.
    Przykładem na "papierową" moc są amplitunery kina domowego, które mając np. 5x150W i 380W pobór mocy z sieci.
    Np. mając wzmacniacz lampowy o mocy 2 x 10W połączony do kolumn o dużej skuteczności mogę zrobić domową imprezę.
    Na stałe używam końcówki mocy Pioneera Elite, 2 x 300W przy 8Ω (1350W pobór mocy z sieci), którą podmieniałem na próbę na inne wydajne prądowo wzmacniacze i podobnie kontrolowały te same kolumny.
    Sony ma 2 x 110W przy 8Ω.
    Zacząłbym jeszcze od tego na czym bardziej zależy kupującemu; na ilości (W) czy na jakości dźwięku?
  • #9 7168814
    Luli
    Poziom 18  
    Hm.. jak wiadomo pisać o mocy producenci mogą dużo a ile jej jest nie zawsze wiemy ( nie mówię o sprzętach z górnej pułki )
    Chce kupić końcówkę za nie duże pieniądze , która potrzyma mi trochę czasu i dobrze napędzi kolumny...
    Cały czas myślę nad ADS-em ale PA 900 , Dapem p 900 lub cerwin vega 900.. Używkę dorwałbym poniżej tysiąca , chyba że miałbym pieniądz jakiś to nówkę kupię.. Tylko w jaką najlepiej zainwestować ?
  • #10 7169637
    audioreus
    Poziom 13  
    Radzę spróbować zwrócić się do sprzedawcy lub sklepu o wypożyczenie do odsłuchu w domu, oczywiście za pozostawieniem kaucji.
    Dużo szanujących klienta sklepów tak robi.
    Ja tak wielokrotnie robiłem.
    I tu kolejne pytanie, jaką kubaturę ma pokój osłuchowy?
  • REKLAMA
  • #11 7169670
    zet28
    Poziom 15  
    Ocena: 24
    Temat wiele razy poruszany i czesto kończący sie sprzeczką. To że potrzeba dużo mocy na nie by pokazały całe swoje oblicze. Tylko po co? Podając im wzmacniacz niekoniecznie takiej samej mocy jak one też potrafią zrobić spore zamieszanie w domu. A co do końcówek mocy to każda która podałeś przy stosowaniu w domu długo wytrzyma. Sam posiadam dapa 1600 juz 2 lata i nic. Pozdrawiam
  • #12 7169747
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy doboru końcówki mocy do kolumn Tonsil Zeus, z uwzględnieniem kwestii zakupu nowej lub używanej końcówki, jej żywotności oraz problemów z wywalaniem bezpieczników. Użytkownicy wskazują, że żywotność końcówki zależy od sposobu użytkowania, a używane urządzenia mogą być równie trwałe jak nowe, jeśli nie były eksploatowane intensywnie na imprezach. Zalecane jest zabezpieczenie instalacji domowej bezpiecznikami. Wśród proponowanych modeli końcówek mocy wymieniono Dap P900, Hand Box ATX-1000, Cerwin Vega 900, ADS PA 900 oraz ADS LX 500, z przewagą rekomendacji dla ADS LX 500 ze względu na dobrą relację jakości do ceny i odpowiednią moc. Podkreślono, że ważniejsza od nominalnej mocy (W) jest wydajność prądowa wzmacniacza, a kolumny o wysokiej skuteczności (ok. 96 dB) nie wymagają bardzo dużej mocy. Sugerowano również możliwość wypożyczenia końcówki do odsłuchu w warunkach domowych przed zakupem. Wskazano, że moc rzędu 300-400 W na kanał jest optymalna dla Tonsil Zeus, a końcówki takie jak Pioneer M90a czy Sony TA-N55ES mogą być niewystarczające pod względem mocy. Ostatecznie, przy budżecie do około 1200 zł, najlepszym wyborem wydaje się używana końcówka ADS LX 500 lub podobne modele o mocy około 300 W na kanał, które zapewnią trwałość i dobrą jakość dźwięku.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA