logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Linux - komputer jako "serwer monitora" dla innego

kitor 22 Paź 2009 22:07 4340 9
REKLAMA
  • #1 7162942
    kitor
    Poziom 34  
    Ocena: 125
    Od zawsze mnie to zastanawiało - ale nie wiedziałem jak sformułować zapytanie do wujka Google.

Mam przykładowo peceta (nazwijmy go "A") z linuksem, konfigurację dwumonitorową i drugi, trzeci, piąty pecet (przyjmijmy że drugi to "B") również z linuxem, xorg i monitorem.

Czy jest możliwe połączenie tych dwóch komputerów przez sieć tak aby "B" był serwerem monitorów dla "A"? Chodzi tu sytuację kiedy "A" będzie miał do dyspozycji jako jeden pulpit swoje lokalne monitory i monitory zdalne (na "B").

Tak dla tych co nadal mnie nie zrozumieli załączam skromny schemat "made in paint":

Linux - komputer jako "serwer monitora" dla innego
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 7163449
    szaleniec
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 199
    http://dmx.sourceforge.net/

Xdmx is proxy X server that provides multi-head support for multiple displays attached to different machines (each of which is running a typical X server). When Xinerama is used with Xdmx, the multiple displays on multiple machines are presented to the user as a single unified screen.
  • REKLAMA
  • #3 7163466
    kitor
    Poziom 34  
    Wygląda ciekawie, jak będę miał chwilę to spróbuję pomiędzy laptopem a pecetem wykonać taki zabieg. Dzięki za nakierowanie :)
  • REKLAMA
  • #4 7163557
    dr_bones
    Poziom 16  
    Ocena: 1
    wiesz co jak dobrze rozumiem to chcesz podlaczyc 4 monitory do jednego desktopa mając tylko 2 wyjscia z kazdej karty graficznej na kompie?
    Trudne to będzie - troche szperalem na google i znalazlem konfiguracje na 6 monitorach ale jak dobrze zrozumielem przekaz 3 karty siedzialy na jednym kompie
    http://ubuntuforums.org/showthread.php?t=884161

to co ty chcesz zrobić spowoduje ze "dół" będzie chodził dużo wolniej niż góra :)
    poszperam jeszcze trochę bo to nie powinno zasadniczo się różnić od odpalania aplikacji zdalnie z lokalnym wyświetlaniem

chyba ze chcesz zrobic cos jeszcze innego

bns
  • #5 7163582
    szaleniec
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 199
    Co co podałeś to "zwykła" xinerama, tyle, że w dwóch sesjach, raz aby połączyć obraz z obu trójek monitorów, a drugi aby połączyć obraz z obu trójek.
  • #6 7163589
    dr_bones
    Poziom 16  
    Ocena: 1
    taa wiem i 3 karty w jednym kompie, a koledze chodzi bardziej o "streamowanie" dwóch pulpitów, tak?

<edit>hmm dopiero teraz zobaczylem zdazyles juz odpowiedziec</edit>
  • #7 7164706
    kitor
    Poziom 34  
    Chodziło mi dokładni o to co podał szaleniec - mam dwa komputery obok siebie i chcę wykorzystać monitory obu do jednego. I nie chodzi tu o żadne przepinanie monitorów, dodatkowe karty grafiki - jakbym chciał tak zrobić to bym się nie pytał ;-)

Obrazek to był totalny przykład, o xineramę mi nie chodzi bo w normalnym trybie wielomonitorowym możemy maksymalizować okno do pojedynczego monitora ;-)
  • #8 7809938
    kitor
    Poziom 34  
    Pozwolę sobie odgrzać wątek, bo myślę że się przyda.

Xdmx działa bez problemu, jeśli użyjemy w obu komputerach takich samych kart graficznych, to będziemy mieć nawet OpenGL (indirect). Ja akurat miałem w jednym grafikę ATI (x1950), w drugim nVidia (fx5500), także ogl nie działał. Co do wydajności rozwiązania - bez akceleracji filmy na drugim monitorze trochę przycinały, na pełnym ekranie nie dało się oglądać, za to do normalnej pracy (GIMP, Firefox, etc.) nie było żadnych opóźnień.

Rozwiązanie testowałem na dwóch PC:
    - PIV HT 3.0, 1.75GB RAM, ATI x1950, Debian Squeeze amd64
    - Athlon XP 2800+, 256MB RAM, nVidia GF FX5500, Debian Squeeze i386

Komputery spięte były siecią LAN. Nie zauważyłem żadnej różnicy w wydajności pomiędzy połączeniem poprzez router, a bezpośrednim (krosowana skrętka).
  • #9 8308798
    szczepanello
    Poziom 10  
    Przepraszam, że tak odświeżę temat... ale chciałbym zapytać, czy jest podobne rozwiązanie tylko dla Windowsa ? Próbowałem połączyć PC > Laptop lanem po czym podpiąłem vnc na obu ale klatkowało :/

Proszę o pomoc:)
  • REKLAMA
  • #10 8415591
    kitor
    Poziom 34  
    Jest możliwość, program nazywa się bodaj MaxiVista, jest płatny i chodzi... powiedzmy że tragicznie.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy możliwości wykorzystania dwóch komputerów z systemem Linux do stworzenia jednego, rozszerzonego pulpitu obejmującego monitory podłączone do obu maszyn. Głównym rozwiązaniem wskazanym jest Xdmx (Distributed Multihead X), który działa jako proxy serwer X, umożliwiając łączenie monitorów z różnych komputerów w jeden wirtualny ekran z obsługą Xineramy. Testy wykazały, że Xdmx działa poprawnie, zwłaszcza gdy oba komputery mają identyczne karty graficzne, co pozwala na korzystanie z akceleracji OpenGL (indirect). W przypadku różnych kart (np. ATI x1950 i nVidia FX5500) akceleracja OpenGL nie działała, a wydajność przy odtwarzaniu wideo na zdalnym monitorze była ograniczona, choć do pracy biurowej rozwiązanie było wystarczające. Komputery łączono siecią LAN, bez zauważalnej różnicy między połączeniem przez router a krosowaną skrętką. Wątek porusza także pytanie o analogiczne rozwiązania dla Windows, gdzie wskazano program MaxiVista, który jest płatny i działa niezadowalająco. W dyskusji podkreślono, że rozwiązanie nie wymaga przepinania monitorów ani dodatkowych kart graficznych, a celem jest rozszerzenie pulpitu na monitory podłączone do innego komputera w sieci.
REKLAMA