logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[netstat] Jak ustalić hosta, z którym łączy się program przez localhost:10080?

blind0 24 Paź 2009 19:00 2879 5
REKLAMA
  • #1 7170098
    blind0
    Poziom 10  
    Dlaczego moj temat wyladowal w koszu bez zadnego wyjasnienia?

to jest link do tematu ktory wyladowal w koszu: Link

Uzylem komendy netstat -b podczas dzialania programu i jako obcy adres dostalem: localhost:10080
    Odpowiedz ktorej udzielil mi uzytkownik askr nie wniosla zadnej pomocy do mojego tematu.
    Przeceiz nie pytam czym jest localhost bo odpowiedz znam. Mozna to wywnioskowac z teresci mojego posta.
    Nie dostalem odpowiedzi na moje pytanie. Nadal nie wiem z czym laczy sie moj program i jak mam ustalic ten host z ktorym laczy sie ten program.
    Czy na podstawie tego co zwrocil mi netstat mozna zlokalizowac tego hosta?
    Czy wogole moge ustalic z czym laczy sie dany program?
  • REKLAMA
  • #2 7171325
    KSRhaziel
    Poziom 36  
    Ocena: 275
    Obstawiałbym, że temat trafił do kosza z powodu pktu. wg. którego usuwane są tematy obniżające poziom forum. Wychodzi na to, że chyba nie do końca rozumiesz co piszesz.
    blind0 napisał:
    Przeceiz nie pytam czym jest localhost bo odpowiedz znam. Mozna to wywnioskowac z teresci mojego posta.
    Nie dostalem odpowiedzi na moje pytanie. Nadal nie wiem z czym laczy sie moj program i jak mam ustalic ten host z ktorym laczy sie ten program.
    Zatem skoro wiesz czym jest localhost i masz napisane, że program nawiązał połączenie z localhostem, to co jest jeszcze dla Ciebie niezrozumiałe?
  • REKLAMA
  • #3 7171493
    blind0
    Poziom 10  
    Nie wiem jak mam to inaczej opisac myslalem ze ktos tutaj zna sie na rzeczy.
    Ale zwykla logika nie pozwala mi sie pogodzic z faktem ze program laczy sie z localhostem skad cos pobiera/sprawdza pewna zaleznosc (a bedac dokladnym - update).
    Program laczy sie ze zdalnym hostem (przeceiz to oczywiste), ktorego adres/hosta probuje ustalic.
    Gdybym mial strzelac to powiedzialbym ze to co wypluwa netstat czyli "adres obcy" localhost:10080 to adres wraz z portem, ktory byc moze jest zamieniany na routerze. Ale nie mam na tyle wiedzy zeby to potwierdzic, a nawet gdyby to byla trafna hipoteza to nadal nie wiedzialbym jak zlokalizowac poprawny adres zdalnego hosta.

vampire86 napisał:
    Zatem skoro wiesz czym jest localhost i masz napisane, że program nawiązał połączenie z localhostem, to co jest jeszcze dla Ciebie niezrozumiałe?

Program nawiazal polaczenie z moim hostem i zrobil update? o.O No rzeczywiscie to jest bardzo logiczne...
    Czyli zakladajac, ze nie chcialbym tych updatow to powienienem zablokowac localhosta?

Czy ktos na tym forum zna sie na tyle dobrze na sieciach by odpowiedziec mi czym dokladnie jest ten adres? I jak zlokalizowac prawdziwego hosta?
  • REKLAMA
  • #4 7171506
    KSRhaziel
    Poziom 36  
    Ocena: 275
    blind0 napisał:
    Nie wiem jak mam to inaczej opisac myslalem ze ktos tutaj zna sie na rzeczy.
    Ale zwykla logika nie pozwala mi sie pogodzic z faktem ze program laczy sie z localhostem skad cos pobiera/sprawdza pewna zaleznosc (a bedac dokladnum - update).
    Program laczy sie ze zdalnym hostem (przeceiz to oczywiste), ktorego adres/hosta probuje ustalic.
    Gdybym mial strzelac to powiedzialbym ze adres obcy czyli localhost:10080 to adres wraz z portem, ktory byc moze ustala router. Ale nie mam na tyle wiedzy zeby to potwierdzic, a nawet gdyby to byla trafna hipoteza to nadal nie wiedzialbym jak zlokalizowac poprawny adres zdalnego hosta.
    Czy ktos na tym forum zna sie na tyle dobrze na sieciach by odpowiedziec mi czym dokladnie jest ten adres? I jak zlokalizowac prawdziwego hosta?

Może faktycznie się nie znam, bo dla mnie nie jest to takie oczywiste. Gdybym ja miał strzelać, powiedziałbym, że program odwołuje się do Twojego komputera i w ten sposób szuka czegośw (zakłądając, że to właśnie robi) w zasobach lokalnych.
  • REKLAMA
  • #5 7171531
    blind0
    Poziom 10  
    vampire86 napisał:

Może faktycznie się nie znam, bo dla mnie nie jest to takie oczywiste. Gdybym ja miał strzelać, powiedziałbym, że program odwołuje się do Twojego komputera i w ten sposób szuka czegośw (zakłądając, że to właśnie robi) w zasobach lokalnych.

Jestem na 100% przekonany ze program laczy sie ze zdalnym hostem (bez netu ich nie zassa)
    Dlatego zapuscilem wlasnie netstata aby ustalic skad to idzie (usuwajac wczesniej pliki ktore ten program pobiera)
    W rezultacie zwrocil mi taki adres obcy, ktorego nie rozumiem. Bo dla mnie oczywisty jest fakt, ze te pliki pobiera wlasnie ze zdalnego hosta.
  • #6 7173854
    blind0
    Poziom 10  
    Znalazlem rozwiazanie problemu.
    Nie chce sie rozpisywac bo przeceiz moj topic obniza poziom forum...
    Jezeli ktos bedzie mial kiedys podobny problem polecam sniffera WPE PRO.
REKLAMA