logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak obsługiwać porty LPT i COM w Pascalu? Szukam szczegółowych informacji.

Vego5V 25 Paź 2009 22:10 1014 7
REKLAMA
  • #1 7175271
    Vego5V
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Nigdzie w sieci nie moge znaleść dosyć szczegółowych informacji na temat obsługi tych portów w pascalu. I tu mam do was prośbe. Może ktoś wie gdzie moge coś znaleść. Chodzi mi o jakiś poradnik albo coś w tym stylu. Z góry dziękuje za pomoc.
  • REKLAMA
  • #2 7175406
    xanio
    Poziom 27  
    Ocena: 55
    Który pascal i pod jakim systemem?
  • REKLAMA
  • #3 7175912
    Vego5V
    Poziom 11  
    Turbo Pascal i pod dosa
  • #4 7176098
    jestam
    Specjalista Automatyk
    Ocena: 144
    Porty szeregowe:
    Wojciech Mielczarek "Szeregowe interfejsy cyfrowe", wyd. Helion, 1993.

dokładny opis rejestrów kontrolera portu, przerwania Int 14h i gotowe procedury w Pascalu do obsługi portu szeregowego.
  • #5 7176114
    Vego5V
    Poziom 11  
    Moze znasz jakieś źrodła w sieci bo zalezy mi na czasie. Chodzi mi o procedury wysyłające i odbierające bity z portu.
  • REKLAMA
  • #7 7176139
    Vego5V
    Poziom 11  
    Ok. Dzieki za pomoc.
  • REKLAMA
  • #8 7176142
    jestam
    Specjalista Automatyk
    Ocena: 144
    Cytat:

Moze znasz jakieś źrodła w sieci bo zalezy mi na czasie

Dziecko neo? Czy zwykły leń? Istnieje google. Jak nie masz czasu szukać, idź do biblioteki.

Może zacznij swoją karierę na forum od przeczytania regulaminu. Zwróć uwagę na punkt 16. Poświęć na to chwilę swego cennego czasu.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy poszukiwania szczegółowych informacji na temat obsługi portów LPT (równoległych) i COM (szeregowych) w Turbo Pascalu działającym pod systemem DOS. Wskazano literaturę specjalistyczną, m.in. książkę Wojciecha Mielczarka "Szeregowe interfejsy cyfrowe" (wyd. Helion, 1993), która zawiera dokładny opis rejestrów kontrolera portu, obsługę przerwań Int 14h oraz przykładowe procedury w Pascalu do komunikacji szeregowej. Ponadto zaproponowano źródła internetowe, takie jak http://tiny.pl/hqbrt oraz http://www.beyondlogic.org/spp/parallel.htm, które choć nie są w Pascalu, dostarczają przydatnych informacji o protokole i obsłudze portu równoległego. Autor poszukiwał szczegółowych procedur do wysyłania i odbierania bitów z portu, co wymaga zrozumienia niskopoziomowej obsługi rejestrów i przerwań w DOS. W dyskusji podkreślono konieczność określenia wersji Pascala i środowiska systemowego dla precyzyjnej pomocy.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA