Witam. Obsługuję sporadycznie (serwisowo) program Dos-owy monitorujący alarmy. Program odbiera informacje przez port LPT. Wcześniej na komputerze był zainstalowany Win98, a program uruchamiany był w trybie MS-Dos. Pod Win98 też dawał się uruchomić ale port LPT był nieaktywny (nie odbierał informacji). Z pewnych powodów konieczne stało się zainstalowanie XP, w którym też można uruchomić tą aplikację ale odblokowanie portu jest zagadką. Z tego co wcześniej czytałem na ten temat miało to być takie proste. Próbowałem: Userport-a, Port95nt, MS Virtual PC, wpisów w plikach autoexec.nt, config.nt i nic, program jest głuchy (w sumie wydaje mi się, że program coś tam odbiera ale w tak przymulony sposób, że jest to bezużyteczne - nie dekoduje danych), w każdym razie LPT nie wydaje się być całkiem zblokowane. Wiem, że podobnych tematów było wiele, ale w większości odpowiedzi sugerowane są w/w programy, które nie dają rozwiązania. Proszę o podpowiedź co jeszcze można zrobić by LPT pod kontrolą Dos-owego programu w XP śmigało jak w Dos-ie?