logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak odblokować LPT dla programu Dos-owego w Win XP ?

Kilogramik 27 Paź 2009 19:42 3278 5
REKLAMA
  • #1 7182421
    Kilogramik
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Witam. Obsługuję sporadycznie (serwisowo) program Dos-owy monitorujący alarmy. Program odbiera informacje przez port LPT. Wcześniej na komputerze był zainstalowany Win98, a program uruchamiany był w trybie MS-Dos. Pod Win98 też dawał się uruchomić ale port LPT był nieaktywny (nie odbierał informacji). Z pewnych powodów konieczne stało się zainstalowanie XP, w którym też można uruchomić tą aplikację ale odblokowanie portu jest zagadką. Z tego co wcześniej czytałem na ten temat miało to być takie proste. Próbowałem: Userport-a, Port95nt, MS Virtual PC, wpisów w plikach autoexec.nt, config.nt i nic, program jest głuchy (w sumie wydaje mi się, że program coś tam odbiera ale w tak przymulony sposób, że jest to bezużyteczne - nie dekoduje danych), w każdym razie LPT nie wydaje się być całkiem zblokowane. Wiem, że podobnych tematów było wiele, ale w większości odpowiedzi sugerowane są w/w programy, które nie dają rozwiązania. Proszę o podpowiedź co jeszcze można zrobić by LPT pod kontrolą Dos-owego programu w XP śmigało jak w Dos-ie?
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 7285891
    Kilogramik
    Poziom 11  
    Niestety, udostępnianie drukarki LPT nie przynosi rezultatów.
  • REKLAMA
  • #4 7286816
    slvestr
    Poziom 32  
    Ocena: 89
    Może virtualna maszyna a na niej DOS np. Vmware player albo VirtualBox.
  • REKLAMA
  • #5 7287107
    lpm11
    Poziom 22  
    Ocena: 37
    No to... sprawdź czy to działa pod MS-DOSem.
    Bo coś czuję że nie bardzo.
  • #6 7287465
    Kilogramik
    Poziom 11  
    slvestr napisał:
    Może virtualna maszyna a na niej DOS np. Vmware player albo VirtualBox.

Próbowałem wirtualnej maszyny MS Virtual PC, a inne chyba działają podobnie.

lpm11 napisał:
    No to... sprawdź czy to działa pod MS-DOSem.
    Bo coś czuję że nie bardzo.

Pod Dos-em program śmiga elegancko.
    Czy są jeszcze jakieś inne nie wspomniane metody?
REKLAMA