logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Ariston AVFS 109 - blokada drzwi działa, ale pralka nie startuje, komunikat door

rwrzos 28 Paź 2009 18:35 4363 5
REKLAMA
  • #1 7186222
    rwrzos
    Poziom 2  
    Pralka Ariston AVFS 109 nie rozpoczyna cyklu prania
    Sytuacja wygląda tak: pralka uruchamia się wybieram program i włączam start blokują się drzwi pralki i w tym momencie zaczyna się problem bo na wyświetlaczu nie chce zaświecić się symbol klucza a po ok 3 min. wyświetla się komunikat door - nie zamknięte drzwi a to nieprawda bo drzwi się blokują poza tym sprawdziłem instrukcję i żadna z przyczyn dotyczących drzwi nie dotyczy mojego przypadku blokada drzwi działa prawidłowo,gdzie może tkwić problem podejrzewam elektronikę bo podczas prania spadło zabezpieczenie prądu co może oznaczać, że coś się w pralce spaliło
    Proszę o pomoc mam trójkę małych dzieci i już górę prania
  • REKLAMA
  • #2 7186773
    TomekCarlos
    Poziom 26  
    Ocena: 585
    Do sprawdzenia szczotki silnika
  • REKLAMA
  • #3 7187388
    sumrako
    Poziom 16  
    Ocena: 123
    Sprawdz grzałkę.
  • REKLAMA
  • #4 7187411
    rwrzos
    Poziom 2  
    Niestety to nie szczotki
    Dodam może, że zawsze po zablokowaniu drzwi pralki zaczynał świecić na czerwono klucz na wyświetlaczu następnie zapalał się symbol kłódki i dopiero zaczynało się pranie teraz nie zaświeca się klucz w następstwie kłódka a pranie nie rusz. Obie kontroli działają bo przy włączeniu zasilania na panelu zaświecają się wszystkie kontroli poza tym program można zablokować ręcznie przyciskiem i kłódka świeci i funkcja blokowania programu działa. Może ten opis coś rozjaśni. Mam wrażenie, że to może być jakiś przekaźnik na płycie sterującej pralki i aż się boję pomyśleć ile będzie kosztowała naprawa jak trzeba będzie wymienić cały moduł.
    Czekam na jeszcze jakieś sugestje.

Dodano po 4 [minuty]:

Grzałka wygląda w porządku przy ustawieniu programu symbol na wyświetlaczu też działa więc to chyba też nie to
  • REKLAMA
  • #5 7187832
    sumrako
    Poziom 16  
    Ocena: 123
    Grzałkę trzeba przemierzyć, jak jest przerwa to programatror tak może się zachowywać
  • #6 7187854
    inż81
    Poziom 16  
    Ocena: 85
    Sprawdź działanie pompy i grzałki to częsta przyczyna zwarcia w pralce.
REKLAMA