logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zbudować sieć WiFi między budynkami? Wybór anten i ustawienie sygnału

jasiek89 02 Lis 2009 13:22 1532 6
REKLAMA
  • #1 7205520
    jasiek89
    Poziom 17  
    Ocena: 19
    Witam zamierzam zbudować małą sieć wifi, jednak nie jest to klasyk, sieć będzie łączyć 2 budynki praktycznie vis a vis siebie. Poniżej przedstawiam rysunek poglądowy jak by to miało wyglądać.
    Jak zbudować sieć WiFi między budynkami? Wybór anten i ustawienie sygnału
    Jakie można napotkać problemy?
    - Zieleń do 1 piętra jednak anteny zaplanowano w ten sposób by były nad drzewami.
    - Jaka antena? - Moje propozycje to panelówka około 17 dBi (oczywista oczywistość że 2) Pomyślałem że to najlepsze rozwiązanie gdyż panel jest bardzo uniwersalny.
    - kable łączące AP, tu jest mały problem, gdyż w budynku A nie ma możliwości by kabelek miał 5 metrów czy mniej, po prostu się nie da, musi być minimum 8, co wiąże sie natychmiast ze stratą sygnału.

Czy możecie udzielić mi praktycznych wskazówek, czy planowanie było właściwe?
    Jak ustawić anteny by ich sygnał trafiał wzajemnie?
    Czy przy kablu łączącym AP z kartą LAN, może być obok przewód zasilający AP - mam tu na myśli doprowadzenie napięcia po ścianie budynku w rurce plastikowej?
  • REKLAMA
  • #2 7205593
    on117
    Poziom 27  
    Ocena: 75
    Nie musisz mieć anten masztów itp. Ustaw te AP na drugim piętrze w oknie na przeciw siebie i sieć będzie działać. Producenci piszą, że urządzenia mają zasięg 100 metrów w budynku, jak postawisz w oknie to będzie lepszy zasięg. Ściany mogą być grube, zbrojone więc strata sygnału.
  • REKLAMA
  • #3 7205781
    jasiek89
    Poziom 17  
    on117 napisał:
    Nie musisz mieć anten masztów itp. Ustaw te AP na drugim piętrze w oknie na przeciw siebie i sieć będzie działać. Producenci piszą, że urządzenia mają zasięg 100 metrów w budynku, jak postawisz w oknie to będzie lepszy zasięg. Ściany mogą być grube, zbrojone więc strata sygnału.

Dziękuje za odpowiedź, niestety ale nie mam takiej możliwości. Budynek A - w nim znajduje się firma z którą chce mieć sieć, znajduje się ona na parterze. Moje mieszkanie znajduje się na I piętrze, Nie ma możliwości podłączenia AP w oknie w firmie(nie mam dostępu do I piętra wyłącznie dach), 2 sprawa budynek w którym mieszkam ma I piętro + dostęp na dach. Zdecydowanie najprostszym rozwiązaniem są właśnie maszty i anteny.
  • #4 7205842
    on117
    Poziom 27  
    To na maszcie zamontuj skrzynkę hermetyczną z PCV w niej AP, zasilanie po kablu ethernet PoE i kabel ethernet tam gdzie chcesz. Masz krótki np. 50 cm nad dach z rury PCV, najlepiej na kraju dachu, nie będziesz potrzebował dodatkowych anten. Albo w budynku A przykręć skrzynkę na ścianie. A w B maszt taki nad zieleń.
  • REKLAMA
  • #5 7206113
    jasiek89
    Poziom 17  
    Dalej brniemy w tym samym złym wg mnie kierunku. Nie wydaje mi się żeby stawianie routera przy oknie było hm... nazwijmy to rozwiązaniem na miare XXI w. Nie pisałem nic o cenie tego rozwiązania, nie musi być wykonane najniższym kosztem, z życia wiem to że jeżeli coś jest zrobione tanio, to znaczy że będę musiał zrobić to jeszcze raz, i wydać 2x więcej niż bym wydał na samym początku, tak więc, nie ma dla mnie znaczenia czy kupie te 2 anteny za 100 zł, do tego maszty i obudowy AP bo w sumie będzie to 300 zł no może 400, ale będzie zawsze bez względu na jakiekolwiek warunki dzialało.

Zastanawia mnie jeszcze jedna sprawa, mianowicie czy istnieje konieczność uziemienia masztu
  • #6 7206282
    on117
    Poziom 27  
    jasiek89 napisał:
    kable łączące AP, tu jest mały problem, gdyż w budynku A nie ma możliwości by kabelek miał 5 metrów czy mniej, po prostu się nie da, musi być minimum 8, co wiąże sie natychmiast ze stratą sygnału.

W tym przypadku trzeba było by obliczać straty na 8 metrach kabla, więc jeżeli to nie jest konieczne to nie polecam.

jasiek89 napisał:
    Nie wydaje mi się żeby stawianie routera przy oknie było hm... nazwijmy to rozwiązaniem na miare XXI w.

Router może stać np. na parapecie, a co najważniejsze jest w mieszkaniu i nie jest narażony na warunki atmosferyczne. Źle też nie wygląda jak stoi na parapecie.
    Może być przykręcony na ścianie w mieszkaniu, a antena na ścianie z zewnątrz lub tak jak pisałem skrzynka PCV na ścianie i obok antena, też źle nie wygląda. Ale jeżeli odpada to rozwiązanie, zostaje na dachu.

jasiek89 napisał:
    Nie pisałem nic o cenie tego rozwiązania, nie musi być wykonane najniższym kosztem, z życia wiem to że jeżeli coś jest zrobione tanio, to znaczy że będę musiał zrobić to jeszcze raz, i wydać 2x więcej niż bym wydał na samym początku, tak więc, nie ma dla mnie znaczenia czy kupie te 2 anteny za 100 zł, do tego maszty i obudowy AP bo w sumie będzie to 300 zł no może 400, ale będzie zawsze bez względu na jakiekolwiek warunki dzialało.

W takim przypadku należy zwrócić uwagę na jakość sprzętu AP i antena, jeżeli będzie. OvisLink są dobre inne również dobre, ale nie należy kupować taniego sprzętu. Antena w tym przypadku jest tylko na 50 metrów więc większość będzie nadawała się, ale należy zwrócić uwagę na jakość żeby działała długo i dobrze.

Zastanawia mnie jeszcze jedna sprawa, mianowicie czy istnieje konieczność uziemienia masztu[/quote]

Co do masztów, jeżeli będzie antena to powinien być metalowy, teoretycznie maszt powinien być uziemiony. Ale wiąże się to również z odgromieniem, powinno być przystosowane, żeby ochraniało maszt. Nie polecam w tym przypadku podłączać masztu do odgromienia jeżeli takie jest. Poza tym jeżeli nie jest potrzebny wysoki masz, to lepiej zrobić taki, żeby tylko wystarczył. Można również usunąć wspomnianą zieleń na torze sygnału jeżeli będzie za wysoka. Napisałem maszt z rury PCV dlatego żeby to był tylko taki uchwyt do tej skrzynki z AP. Ale jeżeli będzie antena to raczej tradycyjny maszt z metalu i antena przykręcona do niego, wtedy nie będzie przeszkadzał ani antenie ani AP.
  • REKLAMA
  • #7 7206380
    soltys_w
    Poziom 24  
    Ocena: 23
    Spójrz Kolego nate urządzenia. 2szt - jedno AP, drugie klient i masz sprawę załatwioną: odpada całkowicie kabel antenowy, zasilanie przez PoE, małe i lekkie - wystarczy najmniejszy maszt do zwykłej anteny TV. Nawet skrętki nie musisz kupować dodatkowo izolowanej - wystarczy zwykła, byle z żyłami miedzianymi. Instalacja w kilkanaście minut bez zastanawiania się skąd wziąć pudełko na obudowę, czym powiercić w nim dziury, jak podłączyć antenę, itp.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy budowy sieci WiFi łączącej dwa budynki położone naprzeciwko siebie, z uwzględnieniem przeszkód terenowych, takich jak zieleń oraz ograniczeń instalacyjnych. Zalecane jest stosowanie anten panelowych o zysku około 17 dBi, montowanych na masztach ponad koronami drzew, aby uniknąć tłumienia sygnału. Problemem jest długość kabla Ethernet łączącego punkt dostępowy (AP) z urządzeniem, gdyż przewód powyżej 5 metrów powoduje straty sygnału; sugerowane jest wykorzystanie zasilania PoE oraz hermetycznych skrzynek PCV do montażu AP na masztach lub ścianach budynków. Wskazano, że anteny i AP powinny być wysokiej jakości, aby zapewnić stabilność i długotrwałą pracę sieci. Poruszono także kwestię konieczności uziemienia metalowego masztu antenowego. Alternatywnie zaproponowano użycie dedykowanych urządzeń typu AP i klient bez konieczności stosowania kabli antenowych, co upraszcza instalację i zmniejsza koszty. Wskazano, że skrętka miedziana zwykła jest wystarczająca do PoE, a montaż może być wykonany szybko i bez skomplikowanych obudów.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA