logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Sharp 70GS-61SC-zawyżone napięcia wyjściowe z przetwornicy.

Indyczes 02 Lis 2009 13:42 1546 7
  • #1 7205591
    Indyczes
    Poziom 33  
    Ocena: 272
    Odbiornik jak w temacie, chassis GA10. Załącza się normalnie i pracuje, obraz wąski w poziomie i pionie. Napięcie zasilania linii 198V,czyli za duże i stąd te wymiary obrazu.
    Półprzewodniki w zasilaczy wydają się być dobre, podstawiłem KA431.Może ktoś z kolegów przerabiał ten problem i zechce pomóc?
    Pozdr.
  • #2 7205661
    spidigonzo
    Poziom 19  
    Ocena: 16
    R742, R743?
  • #3 7205772
    alvin
    Poziom 25  
    Ocena: 44
    Witam
    Napięcie zasilania linii za duże a obraz zwężony w obu wymiarach? Coś mi tu nie pasuje.
  • #4 7206278
    Indyczes
    Poziom 33  
    Dla mnie to też dziwne, teoretycznie przy zawyżonym zasilaniu linii obraz powinien być za szeroki. Pierwotnie posprawdzałem na pojemność wszystkie kondki impulsowe w poziomie i wszystko się zgadzało. Dopiero pomiar tego napięcia naprowadził mnie na zasilacz. A może usterka tkwi w poziomie, zaczynam wysuwać jakieś sprzeczne teorie :D.
  • Pomocny post
    #5 7218508
    mirko.
    Poziom 16  
    Ocena: 5
    Proponuję wymienić transoptor. Zazwyczaj eliminowało usterkę.

----------

Dodano o 20.32
    Nie zgadzam się z opinią "Indyczes", że przy zawyżonym zasilaniu ... itd. Natomiast przy dłuższym włączeniu powinien odpalić HOT. Miałem wiele takich przypadków i zazwyczaj był uszkodzony transoptor. Pozostaję przy mojej propozycji.

Posty scaliłem. Przy braku innych wypowiedzi wystarczyło przecież edytować poprzednią wiadomość. [@m]
  • #6 7220600
    Indyczes
    Poziom 33  
    O nim niestety nie pomyślałem, na pomiar wyglądał na dobry. Jutro zadziałam w tej materii i dam znać o efektach. Musi być tam oryginał, czy można co innego wsadzić?
    Pozdr.
  • #7 7220711
    mirko.
    Poziom 16  
    Ocena: 5
    Przepraszam, w internecie tudzież w Elektrodzie jestem nowicjuszem. Natomiast co do pytania o oryginał transoptora: zazwyczaj wstawiałem oryginał, ale przypuszczam, że można wstawić nawet jakiś CNX. Na płycie jest SMD.
  • #8 7224962
    Indyczes
    Poziom 33  
    Wymiana transoptora pomogła. Dziękuję wszystkim za pomoc.
    Pozdr.

Podsumowanie tematu

✨ W odbiorniku Sharp 70GS-61SC z chassis GA10 występował problem z zawyżonym napięciem zasilania linii (198V), co skutkowało obrazem o zbyt wąskich wymiarach w poziomie i pionie. Pomimo sprawdzenia półprzewodników i kondensatorów impulsowych w zasilaczu, problem nie ustępował. Sugerowano kontrolę rezystorów R742 i R743 oraz wymianę transoptora, który często bywa przyczyną podobnych usterek. Po wymianie transoptora problem został rozwiązany. Dyskusja podkreśliła, że oryginalny transoptor jest zalecany, jednak możliwe jest zastosowanie zamiennika typu CNX w obudowie SMD.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA