logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Gigaset 2000 S - słuchawka nie ładuje się i szybko się rozładowuje

Mietkol 25 Cze 2004 00:36 1876 8
REKLAMA
  • #1 710135
    Mietkol
    Poziom 11  
    Mam kłopoty ze słuchawką Gigaset 2000 S.Mimo że dioda na bazie się swieci słuchawka się nie ładuje.Mało tego , gdy leży nieużywana to się samoczynnie rozładowuje.Może ktoś wie jaka może byc przyczyna i jaka jast możliwość naprawy.Pozdrawiam .Mietkol.
  • REKLAMA
  • #2 710357
    SPiotr
    Poziom 23  
    Ocena: 61
    Podejrzewam ,że akumulatory są już zurzyte.Jeżeli napięcie spadnie poniżej ok. 0,9V na ogniwo układ ładujący "nie widzi" baterii.
  • REKLAMA
  • #3 710385
    Mietkol
    Poziom 11  
    Zkładałem zupełnie nowe akumulatorki.No i to samoczynne rozładowywanie sie słuchawki ?.Pozdrawiam Mietkol.
  • #4 712099
    SPiotr
    Poziom 23  
    Czy ta słuchawka działa ? Jeśli tak to zmierz jaki prąd pobiera słuchawka w czasie czuwania i w czasie rozmowy.Powinno być ok. 6mA i ok.80mA
  • #5 732193
    Mietkol
    Poziom 11  
    Witam.Słuchawka działa jak załaduję naładowane akumulatorki.Na całkowite ich wyładowanie "potrzebuje" około trzech godzin ,bez znaczenia jest to czy się ją używa czy leży bezczynnie na stole, czy na bazie lub ładowarce.Leżąc przez całą noc na ładowarce lub bazie wyładowuje się do tego stopnia że wygasza się całkowicie wyświetlacz.Telefon kupiłem na Allegro i najwyrazniej zostałem oszukany bo miał byc sprawny w 100 %.Sprzedawca zwodzi mnie że przyśle inny ale pomału tracę nadzieję że to nastąpi .Ponieważ jestem dyletantem w tej dziedzinie może ktoś z fachowcow/A przeciez gdzie jak gdzie ale na ty forum ich nie brakuje/napisze mi co to może byc za wada,czy dyskwalfikuje słuchawkę,
    i czy naprawa jast racjonalna biorąc pod uwagę jej koszt.Występuje jeszcze coś takiego ,że chcąc wyłączyc słuchawke,
    następuje blokada klawiatury,a tylko od czasu do czasu udaje się ją wyłączyc.Każdą ewentualną wpowiedz w tej sprawie przyjmę z wdzięcznośćią.Pozdrawiam.Mietkol.
  • REKLAMA
  • #6 732567
    SPiotr
    Poziom 23  
    Jest tak:Uszkodzenie obwodu ładowania podejrzewam,że klawiatura nie blokuje tylko nie załącza - usterka do usunięcia .Słuchawka wymaga naprawy.Nie podejrzewam by baza i ładowarka nie podawały napięcia.Koszt do 50 zł.
  • REKLAMA
  • #7 733976
    Mietkol
    Poziom 11  
    Witam.Może nieprecyzyjnie się wyraziłem.W tym momencie do sluchawki zamontowałem naładowane akumulatorki.Naciskam przycisk wyłanczania kilka zazy następuje blokada klawiatury,ale po ponownym nacisnięciu przycisku i przytrzymaniu słuchawka się nie wyłancza.Do serwisu z nią iść to bezsens.Moze ktoś zna w Warszawie kogoś kto mógłby to zreperowac za jakies,rozsądne pieniądze.I jeszcze jedno pytanie.Mam słuchawke w której juz zaczyna wysiadac wyswietlacz.CZy mozliwa jest wymiana elementów jednej słuchawki do drugiej takich jak wyswietlacz,klawiatura itp.Pozdrawiam Mietkol
  • #8 745455
    SPiotr
    Poziom 23  
    W Warszawie nie znam nikogo.
    Podmiana sprawnych elementów z jednej słuchawki do drugiej jest jak najbardziej możliwa.Wyświetlacz najprawdopodobnie jest całkowicie sprawny,natomiast odkleiła się taśma wyświetlacza od płytki - najczęstsza przypadłość w tych słuchawkach.
  • #9 751033
    Radek2
    Poziom 14  
    Ocena: 5
    Po pierwsze proponuję przekonserwować klawiaturę, jeżeli to nie pomoże to spróbowac przelutować procesor -mogą być "zimne luty". Przycisk od załączania słuchawki ma dwie funkcje:
    1). włączaie i wyłącznie słuchawki poprzez dłuższe przytrzymanie
    2). blokowanie klawiatury poprzez krótkie przytrzymanie tego przycisku

Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ Słuchawka Gigaset 2000 S nie ładuje się pomimo świecącej diody na bazie i szybko się rozładowuje nawet gdy jest nieużywana i leży na ładowarce. Problem nie ustępuje po wymianie akumulatorków na nowe. Słuchawka działa tylko przez około trzy godziny na naładowanych bateriach, a po nocy na ładowarce wyświetlacz gaśnie całkowicie. Możliwe przyczyny to uszkodzenie obwodu ładowania oraz usterka przycisku włączania/wyłączania, który zamiast wyłączać słuchawkę powoduje blokadę klawiatury. Koszt naprawy szacowany jest do 50 zł. W przypadku problemów z wyświetlaczem często odkleja się taśma łącząca wyświetlacz z płytką, co można naprawić. Zalecane jest również przekonserwowanie klawiatury i ewentualne przelutowanie procesora w celu usunięcia zimnych lutów. Możliwa jest wymiana elementów takich jak wyświetlacz czy klawiatura między słuchawkami tego samego modelu. Brak znanych serwisów w Warszawie oferujących tanią naprawę.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA