logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Daewoo DTK-29U7K-100D - obraz znika, fonia działa, co sprawdzić?

geerard 05 Lis 2009 21:33 3297 5
REKLAMA
  • #1 7220866
    geerard
    Poziom 11  
    Ocena: 4
    Odbiornik j/w chasis CP-850F,chwile po załączeniu ginie obraz, fonia bez zmian. W trakcie działania /czasami trwa to ok minuty,a czasami wcale nie ma obrazu/ zaobserwowałem początkowo obraz prawidłowy,później zaczyna go wyginać /efekt podobny do kiepskiej filtracji napięcia/ i po tym zaczyna zmiejszać się w pionie i czarny ekran,fonia jak podawałem bez zmian. Wszystkie napięcia prawidłowe,nie podstawiałem elektrolitów z zasilaczu. Zasugerowany pionem,który bardzo się grzeje,myślę o podmianie TDA8358J.Napięcia na scalaku 14 i 50 wolt,a więc też ok.Po podkręceniu S 2 na kineskopie raster z pełnym odchylaniu V. Proszę o radę i czy na początek zakup scalaka,to właściwa metoda?
  • REKLAMA
  • #2 7220908
    modny
    Poziom 19  
    Ocena: 33
    Tak wymiana TDA to dobry pomysł zaraz po podmianie elektrolitów w aplikacji tegoż pionu.
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #3 7224919
    geerard
    Poziom 11  
    Niestety scalak to nie to. Po załączeniu obraz powyginany,zawężony w pionie i po chwili ginie,brak treści obrazu. Nie ma wysterowania na poszczególne wyrzutnie kineskopu,spada napięcie do 0.2V na 1,2 i 3 nogę I 901/wzmacniaczy wizji/ Wymieniałem scalaka pionu zasugerowany jego grzaniem,ale pewnie tak musi być,bo podobnie grzeje się odchyl.H,czy scalak zasilacza.Nie bardzo wiem czego szukać,proszę o pomoc.

Źle dodany obrazek usunąłem. [Mirek Z.]
  • REKLAMA
  • #4 7226178
    grubas
    Poziom 40  
    Ocena: 552
    Wymień elektrolity w zasilaczu po stronie wtórnej przetwornicy.
    W tych TV lubią robić dziwne rzeczy.

Dodano po 1 [minuty]:

Nie tylko te filtrujące zasilanie linii, ale także te za stabilizatorami jak i przed.
    Zobaczysz je na schemacie.
  • REKLAMA
  • #5 7234586
    geerard
    Poziom 11  
    w/g rady kol.GRUBAS podmieniłem wszystkie elektrolity i niestety bez wyraźnego skutku.Zamieszczam fotografie objawów w odstępach kilkunastosekundowych, po ostatnim ekran całkowicie ciemnieje, fonia bez zmian. Proszę o pomoc.
    PS na ostatnim foto,już bez obrazu moje odbicie i pomieszczenia.

Daewoo DTK-29U7K-100D - obraz znika, fonia działa, co sprawdzić? Daewoo DTK-29U7K-100D - obraz znika, fonia działa, co sprawdzić? Daewoo DTK-29U7K-100D - obraz znika, fonia działa, co sprawdzić?
  • #6 7249522
    geerard
    Poziom 11  
    Nie otrzymałem pomocy i nie naprawiłem telewizora,a szkoda.Zamykam temat.
REKLAMA