logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak odciąć pierwsze 20 GB dysku z bad sectorami na 200 GB dysku?

Ramzi86 06 Lis 2009 15:43 3029 13
REKLAMA
  • #1 7223073
    Ramzi86
    Poziom 10  
    Witam

Mam dysk 200 GB i mniej więcej w pierwszych 10% dysku znajdują się bad sectory.
    Czy używając polecenia HPA czy jakiejś innej funkcji w MHDD można odciąć pierwsze 20 GB tego dysku ?
    Jeżeli nie to czy jest taka możliwość przy użyciu innego narzędzia ?
  • REKLAMA
  • #2 7223288
    mrsebolo
    Poziom 25  
    Ocena: 30
    Przez zwykłe partycjonowanie pod windowsem np.

Tworzysz partycję 22GB, za nią kolejną/kolejne... Na końcu usuwasz tą pierwszą... :)
    Łupatologiczne, ale działa...
  • REKLAMA
  • #3 7223379
    Ramzi86
    Poziom 10  
    Wiem, że tak można
    Ale chodziło mi raczej o zmniejszenie dysku o ten obszar.
    Z tego co rozumiem to w MHDD polecenie HPA zmniejsza pojemność dysku, ale wycina na końcu. Czy może dałoby się tym programem lub innym sposobem usunąć obszar na początku?
  • #4 7224491
    migol21
    Specjalista HDD Recovery
    Ocena: 413
    System jest zawsze instalowany w MBR w 0 sektorze musi być sektor 0 aby dysk działał Wycięcie może być partycji czyli :
    Tworzysz partycje pierwszą nadajesz jej status ukrytej tworzysz drugą i instalujesz na drugiej lub trzymasz dane na drugiej.

Do póki masz sektor 0 i wpisy wszystko działa jak należy.
  • #5 7236526
    migol21
    Specjalista HDD Recovery
    Ramzi86 napisał:
    Wiem, że tak można
    Ale chodziło mi raczej o zmniejszenie dysku o ten obszar.
    Z tego co rozumiem to w MHDD polecenie HPA zmniejsza pojemność dysku, ale wycina na końcu. Czy może dałoby się tym programem lub innym sposobem usunąć obszar na początku?

Nie . A przynajmniej nie tak jak myślisz.
  • REKLAMA
  • #6 7239327
    piotrmuk
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Jakiej firmy masz dysk?
  • #7 7239505
    Ramzi86
    Poziom 10  
    Maxtor
  • #8 7240249
    piotrmuk
    Poziom 10  
    WDCLEAR to programik do naprawy bad sektor tylko nie wiem czy jest w stanie naprawic czesc dysku bo dawno go nie urzywalem.(wydaje ni sie ze tylko caly) Program jest stworzony do dyskow wd ale powinien dzialac na maxtor ( na seagate dzialal).Pamietaj ze jesli wlaczysz program to juz nie odzyskasz danych.
    Drugim rozwiazaniem jest stworzenie pustej partycji(bez formatowania) w tym miejscu co chcesz odciac np:EASEUS
    Przepraszam nie mam polskiej czcionki.

Moderowany przez jankolo:

Za udzielenie szkodliwej porady otrzymuje kolega ostrzeżenie

• REKLAMA
  • #9 7240419
    migol21
    Specjalista HDD Recovery
    piotrmuk napisał:
    WDCLEAR to programik do naprawy bad sektor tylko nie wiem czy jest w stanie naprawic czesc dysku bo dawno go nie urzywalem.(wydaje ni sie ze tylko caly) Program jest stworzony do dyskow wd ale powinien dzialac na maxtor ( na seagate dzialal).Pamietaj ze jesli wlaczysz program to juz nie odzyskasz danych.
    Drugim rozwiazaniem jest stworzenie pustej partycji(bez formatowania) w tym miejscu co chcesz odciac np:EASEUS
    Przepraszam nie mam polskiej czcionki.

Nie pisz delikatnie mówiąc nieprawdy.

Jakie naprawianie BAD sektorów !!!

Co do partycji można ją zrobić na wiele sposobów.
  • #10 7244197
    piotrmuk
    Poziom 10  
    Napisalem tak poniewaz ja bym tak zrobil. A co do programu to byl np. a nie przymus. Chyb kazdy wie ze naprawa jest logiczna nie fizyczna.
  • #11 7244612
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 583
    1. To, że tak sam postąpiłbyś, nie oznacza, że postąpiłbyś poprawnie.
    2. Ty nawet nie zwracasz uwagi na to, co sam wypisujesz.
    piotrmuk napisał:
    WDCLEAR to programik do naprawy bad sektor

nadal jesteś pewien że ten program do tego służy?
  • #12 7249638
    piotrmuk
    Poziom 10  
    1. WDCLEAR oferuje tzw. binarne sformatowanie dysku
    2. ( widze ze doslownie bierzecie slowa, ktore sie pisze )
    Dobra teraz wiem ze nie moge pisac skrutami myslowymi za co wszystkich przepraszam
  • #13 7249667
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 583
    piotrmuk napisał:
    WDCLEAR oferuje tzw. binarne sformatowanie dysku

Jakie? To napisz nam jakie są jeszcze inne formatowania dysku.
    piotrmuk napisał:
    widze ze doslownie bierzecie slowa, ktore sie pisze

A jak mamy je brać? Jako przenośnię literacką? To jest forum techniczne i tutaj obowiązuje precyzja wypowiedzi.
  • #14 7251704
    piotrmuk
    Poziom 10  
    To jest bez sensu.
    Koniec naszej dyskusji.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik posiada dysk 200 GB z bad sectorami w pierwszych 10% powierzchni i pyta o możliwość odcięcia pierwszych 20 GB uszkodzonego obszaru, np. za pomocą funkcji HPA w programie MHDD lub innych narzędzi. W odpowiedziach wyjaśniono, że HPA zmniejsza pojemność dysku, ale tylko od końca, a fizyczne usunięcie obszaru na początku dysku nie jest możliwe ze względu na konieczność zachowania sektora 0 i struktury MBR dla poprawnego działania systemu. Zaproponowano tworzenie partycji, w tym ukrytej pierwszej partycji obejmującej uszkodzony obszar, a następnie korzystanie z kolejnych partycji do danych lub systemu. Wspomniano także o programie WDCLEAR, który wykonuje binarne formatowanie dysku i może pomóc w usunięciu bad sektorów, choć jest to operacja destrukcyjna i nie gwarantuje naprawy fizycznych uszkodzeń. Dyskusja podkreśliła, że "naprawa" bad sektorów jest logiczna, a nie fizyczna, oraz że precyzyjne formatowanie i partycjonowanie to jedyne dostępne metody zarządzania uszkodzonymi obszarami na dysku.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA