logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Slican NCT 1248 soft 2.16 - Gniazdo RJ45 i programowanie centralki

mmrado 06 Lis 2009 23:15 6403 8
  • #1 7225501
    mmrado
    Poziom 12  
    Ocena: 3
    Witam
    Poniżej parę zdjęć centralki Slican NCT 1248 z softem 2.16
    Oczywiście mam parę pytań.
    Slican NCT 1248 soft 2.16 - Gniazdo RJ45 i programowanie centralki Slican NCT 1248 soft 2.16 - Gniazdo RJ45 i programowanie centralki Slican NCT 1248 soft 2.16 - Gniazdo RJ45 i programowanie centralki Slican NCT 1248 soft 2.16 - Gniazdo RJ45 i programowanie centralki
    Slican NCT 1248 soft 2.16 - Gniazdo RJ45 i programowanie centralki Slican NCT 1248 soft 2.16 - Gniazdo RJ45 i programowanie centralki Slican NCT 1248 soft 2.16 - Gniazdo RJ45 i programowanie centralki Slican NCT 1248 soft 2.16 - Gniazdo RJ45 i programowanie centralki
    1. Na jednym ze zdjęć jest gniazdo rj45 - czy służy do podłączenia komputera czy jest to wejście ISDN
    2. Czy do programowania (gniazda z boku)jest potrzebna przejściówka z elektroniką czy wystarczy odpowienio skrosować kabelek?
    2. na 4 zdjęciu widać opisy zacisków rxd+- txd+- - czy to oznacza, że tu mogę się wpiąć bezpośrednio z rs232. Poza tym tyle
    Nie wiem nawet jaka jest konfiguracja centralki bo dostałem ją jakby do zezłomowania - ale szkoda mi - nawet zrobię z niej domofon lub wyczyszczę, skonfiguruję i może komuś zainstaluję na próbę.
    A w ogóle ile moze być warta - zakładając, że jest sprawna - rok produkcji 2005.
  • Pomocny post
    #2 7225786
    suncez
    Poziom 16  
    Ocena: 14
    ad .1. Gniazdo służy do podłączenie centrali do sieci Lan lub komputera (kabel z przeplotem), ale na karcie sterownika nie ma nakładki Lan więc jest ono nieaktywne.
    ad.2. Oryginalny kabel ma przejściówkę z separatorem optycznym (nawet stary kabel powinien pasować), nie wiem czy ruszy to na innym kablu.
    ad.2. bis. Zaciski te służą do podłączenia komputera przez RS232. Tak jak w przypadku gniazda z boku wymagany jest kabel z przejściówką. O ile pamiętam, gniazdo z boku i zaciski na przełącznicy to w przypadku CCA 2720 dwa różne podłączena, ale w NCT to chyba dojście do tego samego RS 232. W dokumentacji jest rysunek jak podłączyć pod te zaciski gniazdo telefoniczne, do niego wtyka się kabel. Taki sposób podłączenia różni się tym od gniazda z boku, że ma zabezpieczenia. A te w Slicanie są naprawdę skuteczne.

Według zdjęć centrala ma 4 analogowe linie miejskie, 8 wewnętrznych bez identyfikacji numeru, dwie zapowiedzi i jest jedną z pierwszych NCT.
  • #3 7226270
    mmrado
    Poziom 12  
    O dzięki za naprowadzenie - jednak nie mam skąd zdobyć takiego kabelka, nie można go zlutować, może ktoś ma schemat lub posiada kabelek - chętnie odkupię (proszę na PW), bo programowanie przez telefon nie pociąga mnie - zawsze można coś przeoczyć i potem męczyć się kilka dni lub nawet tygodni. Jestem w trakcie szukania instrukcji programowania - nie wiem czy znajdę, ale chyba była na tym forum.
  • #4 7226438
    xxpiotrek
    Poziom 19  
    Ocena: 39
    Zamieszczam instrukcję obsługi i instrukcję programowania centrali NCT 1248
    Załączniki:
    • io_nct2_05.pdf (973.48 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • ip_nct2_05.pdf (1.68 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • Pomocny post
    #5 7226937
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #6 7227612
    mmrado
    Poziom 12  
    Według moich informacji centralka jest "oryginalna" czyli nie było w niej żadnych modyfikacji; wisiała od samego początku w tej konfiguracji, niestety nie posiadam od niej żadnych dokumentów, i nie wiem dokładnie w jakiej była zakupiona konfiguracji. w każdym razie na każdej z kart jest naklejka z przekreślonym r.2005. Właśnie chciałem ją przywrócić do życia lub cokolwiek z nią zrobić, cały ten post ma za zadanie przybliżyć mi tochę temat - w tej chwili potrzebuję kabelka to będę wiedział coś więcej. A jeszcze tak dla znawców tematu - czy da się z telefonu nagrać zapowiedź? i czy do programowania używać gniazda z boku czy zacisku 21?
    Dla zainteresowanych mogę wrzucić lepsze zdjęcia samych kart może wtedy będzie można coś powiedzieć więcej - chciaż już uzyskałem dużo informacji.
  • Pomocny post
    #7 7227646
    suncez
    Poziom 16  
    Ocena: 14
    Co do wieku centrali masz rację, dałem plamę. Patrzyłem na zdjęcie i nie dotarło do mnie, że wyświetlacz jest oddzielony od przedniej pokrywy. Wcześniej był mocowany na pokrywie.

A FSK... wydaje mi się, że karty z FSK mają diodę LED z przodu, ale teraz zwątpiłem czy mi się z innym modelem nie pomyliło.

Przepraszam wszystkich za wprowadzenie w błąd.

Dopisane
    Programować można z dowolnego zacisku, a kabelek dokupić w Slicanie. Zapowiedź można nagrać z telefonu, jak najbardziej.
  • #8 7227684
    mmrado
    Poziom 12  
    Slican NCT 1248 soft 2.16 - Gniazdo RJ45 i programowanie centralki
    Tak wygląda schemat kabelka - wygląda na to, że raczej nie uda mi się go zlutować samemu - tylko po weekedzie zamówię - miałem tylko nadzieję, że może gdzieś się wepnę samymi przewodami prosto z rs-a
  • #9 7230486
    toktom
    Poziom 12  
    Ocena: 5
    Jeśli wyświetlacz działa centrale zaprogramujesz przez zwykły telefon (podłączasz pod gniazdo z boku z opisem /telefon/ )patrząc na wyświetlacz, programuj

Podsumowanie tematu

✨ Centrala telefoniczna Slican NCT 1248 z oprogramowaniem w wersji 2.16 posiada gniazdo RJ45, które służy do podłączenia do sieci LAN lub komputera, jednak w omawianym modelu jest ono nieaktywne z powodu braku nakładki LAN na karcie sterownika. Programowanie centrali wymaga specjalnego kabla z przejściówką zawierającą separator optyczny, który można dokupić w firmie Slican; samodzielne lutowanie kabla jest trudne i niezalecane. Zaciski oznaczone jako RXD+-, TXD+- umożliwiają podłączenie komputera przez interfejs RS232, jednak również wymagają odpowiedniego kabla z przejściówką. Programowanie można przeprowadzać zarówno przez gniazdo z boku centrali, jak i przez zacisk 21. Zapowiedzi głosowe można nagrać bezpośrednio z telefonu podłączonego do centrali. Centrala posiada 4 analogowe linie miejskie, 8 linii wewnętrznych bez identyfikacji numeru oraz dwie zapowiedzi głosowe. Model ten był produkowany od około 2000 do 2007/2008 roku, a wersja oprogramowania 2.16 jest ostatnią dostępną dla serii NCT. W dyskusji poruszono także kwestie rozpoznawania kart z funkcją CLIP, które mogą posiadać rezonator ceramiczny i nadajnik FSK. Dokumentacja i instrukcje programowania są dostępne na forum, co ułatwia konfigurację i przywrócenie centrali do działania.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA