logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dlaczego GeForce 8600 GT powoduje zawieszanie i artefakty na ekranie?

ziomek349 07 Lis 2009 09:03 2012 24
REKLAMA
  • #1 7226052
    ziomek349
    Poziom 9  
    Witam.
    Mam taki problem z komputerem ze wyskakuja rozne kreski na pulpicie czasami sie zawiesza i nie da sie nic robic wgralem nowy system zdefragmentowalem dyski i tylko wlaczylem pc pare minut i znow to samo bez sterowników jak i ze sterownikami .. komputer jest na gwarancji oddawalem go wielokrotnie i powiedzieli ze jest sprawny pozniej oddalem do servisu w ktorym musialem zaplacic i tez powiedzieli ze dziala sprawnie.. ale jak go podlaczam u siebie to sa rozne zawiechy ..niebieskie ekrany I nie wiem co zrobic może cos poradzicie. Pozdrawiam

SPRZĘT

Grafika-GeForce 8600 GT (Gigabyte GV-NX86T)
    Płyta główna-ASRock 4Core1600Twins-P35
    RAM-2GB
    PROCEK-Intel core 2 duo

Dlaczego GeForce 8600 GT powoduje zawieszanie i artefakty na ekranie? Dlaczego GeForce 8600 GT powoduje zawieszanie i artefakty na ekranie?
  • REKLAMA
  • #2 7226142
    krys06
    Poziom 29  
    Ocena: 190
    Rozumiem ,że do serwisu oddawałeś tylko samego peceta ,hmm...tutaj więc widzę Twój problem ,czyli -monitor ,klawa,mysz .Spróbuj na innym monitorze,klawiature podmień ,ew. mysz .Przecież spece w serwisach wiedzą co mówią!.
  • #3 7226176
    evo116
    Poziom 14  
    Ocena: 31
    ja miałem podobne obiawy bo miałem naderwany kabel między monitorem a pecetem
  • REKLAMA
  • #5 7226316
    jozcho
    Poziom 22  
    Ocena: 24
    Przeczyść komputer z kurzu , karty 8600 mają tendencję do przegrzewania.Sprawdź temperaturę karty, programem Speed Fan lub Everest.Sprawdź napięcia na zasilaczu (pomiar wykonany miernikiem),podaj typ i moc zasilacza. Jeżeli masz możliwość podmień kartę graficzną .
  • #6 7226505
    ziomek349
    Poziom 9  
    krys06 napisał:
    To potwierdza moje przypuszczenia co do jakości pozostałych podzespołów Twojego zestawu ...powodzenia !

Zmienilem myszke , klawiature i monitor i dalej to samo;/

Dodano po 31 [minuty]:

Kurzu nie ma ,nie mam jak sprawdzic napiecia na zasilaczu a moj zasilacz to 400W Deer DR-8400BTX ....

A tu zdjecie z speed fana roznie to bylo z tymi stopniami raz mniej a raz tak
    Dlaczego GeForce 8600 GT powoduje zawieszanie i artefakty na ekranie?
  • REKLAMA
  • #7 7226700
    pp1964
    Poziom 24  
    Ocena: 124
    Coś nie tak z temperaturami - brak obiegu powietrza(zasłonięte: wloty, wyloty). Może za mała przestrzeń wokół PC-ta. Sprawdź, czy radiatory są bardzo gorące.
  • #8 7226832
    ziomek349
    Poziom 9  
    jedna pokrywa boczna byla otwarta ale nic to nie pomagalo wiec zakrecilem a ten radiator "Wiatrak na procku " sie nie nagrzewa o ile oto chodzio... . I jednak nie wiem czy to zmania monitora myszki i klawy poomoglo ale teraz juz tak czesto to nie wyskakuje lecz dalej sie wiesza komputer i tak jakby ekran miga nie wiem jak to nazwac .
  • #9 7227008
    pp1964
    Poziom 24  
    Nie mam pomysłów.
    W serwisie był, monitor zmieniony, temperatury dziwne. A zasilanie z sieci - listwa zasilająca, wtyczki, gniazdko - OK?
  • #10 7227205
    ziomek349
    Poziom 9  
    No mysle ze z listwami wszystko dobrze... mam jeszcze 2 komputer duzo slabszy ale dziala na monitorach ,listwach , myszkach itd... wiec nie wiem ;/
  • #11 7227482
    Termitx
    Poziom 15  
    Ocena: 14
    Jeszcze jest ważna jedna kwestia, przez jakie złącze łączysz monitor z komputerem? Używasz DVI czy jakiś adapterów na D-SUB? Czy próbowałeś różnych kombinacji z kablami (pożyczony jakiś inny na 100% sprawny kabel).
  • #12 7227486
    evo116
    Poziom 14  
    Ocena: 31
    To musi byc cos z grafą. Jak byś miał możliwosc podmienić karty graficzne to by sie okazało
  • #13 7227510
    ziomek349
    Poziom 9  
    No wiesz mam 3 pc-ty w domu ale wole nic nie przemieniac bo sie cos jeszcze popsuje :P
  • REKLAMA
  • #14 7227527
    Sokrat58
    Poziom 19  
    Ocena: 65
    Cześć!Do tej samej listwy z której zasilasz kompa podłącz lampkę z dużą żarówką np 100 lub 150W (jeśli nie masz miernika).Czy świeci normalnie po włączeniu kompa?Następnie zmień zasilacz - niestety od tego trzeba zacząć.Następnie sprawdź sprzęt w konfiguracji minimalnej - odepnij HD, CD, DVD.Powodzenia!
  • #15 7227822
    ziomek349
    Poziom 9  
    Moge dodac ze czasami jak wlaczam kompa to wogole nie odpala tylko wyskakuje napis "Out of range" w dwuch monitorach.

Dodano po 2 [minuty]:

Termitx napisał:
    Jeszcze jest ważna jedna kwestia, przez jakie złącze łączysz monitor z komputerem? Używasz DVI czy jakiś adapterów na D-SUB? Czy próbowałeś różnych kombinacji z kablami (pożyczony jakiś inny na 100% sprawny kabel).

Kompa podlaczam przez normalny kabel i przejsciowke ktora jest podlaczona do pc.. ;]
  • #16 7227923
    sopel_wwy
    Poziom 11  
    Ocena: 4
    Jak może być karta graf. jak działa gdzie indziej??? XD. To będzie prawie na pewno złe ustawienie MHZ monitora rozdzielczości itd. :) miałem taki sam problem :) aaa i najnowsze sterowniki oczywiście :)
  • #17 7227960
    ziomek349
    Poziom 9  
    sopel_wwy napisał:
    Jak może być karta graf. jak działa gdzie indziej??? XD. To będzie prawie na pewno złe ustawienie MHZ monitora rozdzielczości itd. :) miałem taki sam problem :) aaa i najnowsze sterowniki oczywiście :)

A wiesz jak to ustawic... i jakie dane mam ci podac ;<

Dodano po 14 [minuty]:

I co z tymi MHZ monitora?? czy to od tego moze byc?? .. Tak jak juz mówilem wyskakuje "Out of range" wogóle zaczelo migac raz czarne raz biale cos podobnego jak sie telefonem telewizor nagrywa nie wiem czy to ma cos do tego ale jak np wgrywam windows to nie widac calego ekranu tylko pół...
  • #18 7228243
    mucha0303
    Poziom 10  
    Mój kumpel miał podobną sytuacje bo wyskakiwały mu kreski na ekranie i okazało się, że to od wilgoci...
  • #19 7231259
    sopel_wwy
    Poziom 11  
    Ocena: 4
    Podaj rozdzielczość monitora w calach. a ustawia się prosto PPM na pulpit właściwości > zakładka ustawienia > zaawansowane i tam musisz szukać częstotliwość odświeżania ekranu i z listy wybierasz Hz :) odświeżania.
  • #20 7231430
    ziomek349
    Poziom 9  
    Tam czestotliwosc monitora jest ustawiona na 60Hz ale jest jszcze 75 , 70 cos takiego nie moge zabardzo zobaczyc bo sie wieszaa pc.... i jest podlaczony do monitora 15 cali . dodam jeszcze ze jak klikne np 5 razy szybko przyciskiem myszy to komputer robi takie pi dzwiek i sie zawiesza na pare min albo calkiem.
  • #21 7231485
    re14sato
    Poziom 15  
    Ocena: 15
    mucha0303, od wilgoci, ja mam komputer w kuchni i w zyciu nic mi sie nie dzialo.
  • #22 7231916
    Dejwiso
    Poziom 13  
    Podmień 8600 na inną grafe i zobacz czy problem występuje.
  • #23 7232091
    pp1964
    Poziom 24  
    Cytat:
    a ten radiator "Wiatrak na procku " sie nie nagrzewa

Wyczyść starą i nałóż nową pastę - na CPU i GPU.
  • #24 7236639
    Termitx
    Poziom 15  
    Ocena: 14
    Wszyscy piszecie mu o grafice, ale czy czytacie, że w serwisie komputer był testowany i nic nie wykryli?
    Moja propozycja załatw sobie na dzień lub dwa monitor z wejściem DVI, cokolwiek żebyś nie musiał używać tej przejściówki (wnioskuję że używasz jej by z DVI zrobić D-SUB). Kolesie w serwisie podłączają pewno bezpośrednio z tego portu monitory i dlatego u nich wszystko działa. Pokombinuj i daj znać czy coś się zmieniło.
    Jeśli będzie działało normalnie masz dwa wyjścia:
    1. albo coś nie tak z przejściówką
    2. lub faktycznie nawaliła karta grafiki.
  • #25 7237354
    jozcho
    Poziom 22  
    Ocena: 24
    ziomek349 napisał:
    No wiesz mam 3 pc-ty w domu ale wole nic nie przemieniac bo sie cos jeszcze popsuje :P

Zasilacz Derr to badziewie oferowane na wiadomym portalu za 40 zł,proszę wymienić.Radiator na procesorze też do sprawdzenia co do jego osadzenia.
    Następna sprawa to sprawdzenie karty graficznej, jak nie czujesz się na siłach poproś kogoś kto się na tym zna. Dalsze porady nie mają sensu jeżeli nie wiemy czy zasilacz i karta grafiki jest sprawna. Pozostaje tylko gdybanie.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problemy z kartą graficzną GeForce 8600 GT (Gigabyte GV-NX86T), objawiające się zawieszaniem komputera, pojawianiem się artefaktów i pasków na ekranie oraz komunikatem "Out of range". Próby rozwiązania problemu obejmowały reinstalację systemu, defragmentację dysku, wymianę monitora, klawiatury i myszy, a także wizyty w serwisie, które nie wykazały usterek sprzętowych. Dyskusja sugeruje możliwe przyczyny: uszkodzony lub wadliwy kabel sygnałowy, problemy z przejściówką DVI na D-SUB, przegrzewanie karty graficznej, niewłaściwe ustawienia częstotliwości odświeżania monitora, słaby lub wadliwy zasilacz (model Deer DR-8400BTX 400W oceniany jako niskiej jakości), a także potencjalne uszkodzenie samej karty graficznej. Zalecane są testy z innym kablem i monitorem bez adapterów, sprawdzenie temperatur GPU i CPU programami typu SpeedFan, wymiana pasty termoprzewodzącej, minimalizacja konfiguracji sprzętowej, pomiar napięć zasilacza oraz ewentualna wymiana zasilacza. Wskazano również na konieczność ustawienia prawidłowej rozdzielczości i częstotliwości odświeżania ekranu (np. 60 Hz). Ostatecznie problem może leżeć w uszkodzeniu karty graficznej lub wadliwej przejściówce sygnałowej, co wymaga testów z innym sprzętem.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA