logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dysk WD WD1200BEVS niewykrywany przez system - możliwe uszkodzenie?

fightermat 07 Lis 2009 11:24 3219 2
REKLAMA
  • #1 7226240
    fightermat
    Poziom 2  
    Witam. Mam problem z dyskiem, może ktoś mógłby mi pomóc.

Z dnia na dzień po uruchomieniu komputera przy włączaniu pojawił się komunikat "błąd odczytu dysku, naciśnij ctrl alt del" i cały czas to samo. Pomyślałem ze pomoże reinstalacja Windowsa. W czasie instalacji pojawił się komunikat "Dysk xxxxMB o identyfikatorze 0 magistrali 0 " , instalacja stanęła. Zgodnie z radą kolegów, za pomocą programu nLite zintegrowałem sterowniki z instalką Windowsa. Wypaliłem kanaście płytek z różnymi kombinacjami sterowników zgodnymi z moim dyskiem, ale żadna nie pomogła. Dyskietki nie mogę podać, bo mam laptopa bez stacji FDD. W biosie tez nie mogę zmienić opcji IDE i AHCI bo wersja biosu na to nie pozwala.

Pomyślałem że pomoże Ubuntu. Po włożeniu Live CD i przystąpieniu do instalacji nie udało się zamontować partycji, nie wykryło dysku.

Myślę że dysk jest spalony. Zastanawia mnie tylko jedna rzecz, po włożeniu Live CD i odpaleniu Ubuntu z płyty, bez instalowania, normalnie połączyłem się z internetem i normalnie pobrałem pliki z internetu na pulpit.
    Zastanawia mnie, jak te pliki mogły być zapisane skoro dysk nie działa a system szedł z płytki?
    Poprawiłem temat i błędy ort. (gsm_virus)
  • REKLAMA
  • #2 7226497
    mat_ed
    Poziom 43  
    Ocena: 267
    Live Linux CD nie potrzebuje dysku twardego do działania.
    Dokładny model dysku podaj.
    Masz możliwość podłączenia dysku pod komputer stacjonarny?
  • #3 7229346
    fightermat
    Poziom 2  
    Post z 07 Lis 2009 13:35
    Western Digital Scorpio WD1200BEVS 120GB SATA-I 5400rpm
    w laptopie FS Amilo pi 1505.

Nie było by problemu żeby podłączyć do PC.

Rozumiem że Live CD nie potrzebuje dysku, ale dziwi mnie że dało się zapisać kilkudziesięcio MB plik.

Odpaliłem też GParted - tez nie wykrył żadnego dysku.

Dysk ma 4 lata i był bardzo eksploatowany:)

Dodano 07 Lis 2009 22:01
    Po zdjęciu obudowy zauważyłem że dysk chodzi - pracuje.
    Faktycznie jeśli jest możliwość podpięcia przez taśmę dysku do PC to jutro podepnę i postaram się sterowniki podać przez dyskietkę.
    Scaliłem i poprawiłem post. (gsm_virus)
REKLAMA