logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

services.exe zużywa 99% CPU po przypadkowym dotknięciu kości RAM

bond_007 09 Lis 2009 16:44 2271 9
REKLAMA
  • #1 7236762
    bond_007
    Poziom 10  
    Problem polega na tym że w czasie pracy komputera (przy otwartej obudowie) trąciłem jedną kość ramu (a mam dwie) i komputer się zrestartował. Po włączeniu już od miejsca logowania ma spowolnione działanie na każde kliknięcie, a logowanie trwa dłużej niż zwykle i muszę czekać zanim pojawia się ikony na pulpicie.
    Po załadowani zdaje się w pełni systemu, komputer działa tak wolno ze praktycznie nie da się nic zrobić, a już na pewno uruchomić żadnego programu. Na same kliknięcie trzeba czekać z pól minuty a wejście w "mój komputer" trwa wieki.
    Po wywołaniu Menadżera zadań pokazuje Użycie procesora 100% Użycie pliku str. jest na normalnym poziomie, a proces services.exe używa 99% CPU. Kursor działa normalnie nie spowalnia ani nie przycina się, ale już kliknięcie i przejście miedzy zakładkami menadżera trwają z pół minuty.
    Pamięć ram działa jest wykrywana, próba na jednej kości która nie była "dotknięta" daje ten sam efekt, dlatego raczej wykluczam ich uszkodzenie. A podejrzewam uszkodzenie pliku services.exe .

Mam Windows XP Pro SP2, 2x128 sdram

Będę wdzięczny za wszelkie sugestie jak naprawić ten problem.
  • REKLAMA
  • #2 7236779
    tronic1
    Spec od komputerów
    Ocena: 1108
    W trybie awaryjnym sprawdzałeś ? Przeskanuj dysk, mogą być błędy.
  • REKLAMA
  • #3 7236792
    mat_ed
    Poziom 43  
    Ocena: 268
    Przedstaw na forum screeny z wszystkich zakładek Hd Tune.
  • #4 7240740
    bond_007
    Poziom 10  
    tronic1 Tryb awaryjny oczywiście to podstawa, ale efekt ten sam błędy też przeskanowałem narzędziem windowsa z obiema opcjami naprawy błędów i odzyskania uszkodzonych sektorów. Nic to nie dało. I chyba nie ma tu znaczenia czy zrobiłem z dosa czy z win z ustawieniem przy starcie systemu (bo z dyskietki dosa nie widzi mi żadnych partycji moze dlatego że mam ntfs, tylko widzi dyskietkę).
    mat_ed To na pewno nie wina samego dysku, ale dla świętego spokoju spr Hd-tunem bo miałem na dysku i nie różni się z tym co bylo przed usterką. i wogóle jest ok.
    Jak i Memtest nie znalazł błędów.

Mysle że to jedynie wina services.exe i czy skopiowanie go do C:\WINDOWS\system32 pomoże (a nie jeszcze bardziej zaszkodzi) i jak to najlepiej zrobić. i jakie inne sposoby proponujecie. bo jak nie to pozostanie tylko naprawa płytką Win.
  • #5 7240745
    mat_ed
    Poziom 43  
    Ostatni raz ponawiam prośbę o przedstawienie screenów z Hd Tune.
    Chodzi o analizę, a nie o to, że po przeskanowaniu dysku w Hd Tune coś się zmieni. Ponadto, OK nie oznacza, że z dyskiem na pewno jest wszystko OK.
  • REKLAMA
  • #6 7241896
    wlw_wl
    Poziom 38  
    Ocena: 148
    services.exe to jest host usług systemu, jeśli menedżer zadań pokazuje, że zajmuje on 99% CPU oznacza to, że któraś z usług się posypała. Wyłącz komputer, odłącz zasilanie, wyjmij jedną kość i spróbuj na każdej z kości RAM pojedynczo w trybie awaryjnym zobaczyć jak kwestia wydajności wygląda.
  • #7 7250414
    bond_007
    Poziom 10  
    wlw_wl ten etap mam juz za sobą. Ale też mysle ze to cos z services.exe albo jakimiś plikami powiązanymi. Dlatego z Konsoli odzyskiwania zrobiłem expand z płyty windy a przyokazji CHKDSK /R znalazło i naprawiło 1 błąd ale dopiero za 2 razem.

Zrobiłem SFC /SCANNOW i SFC /SCANONCE na awaryjnym i normalnym. Nic nie pomogło.

Co do HDTUNE to używam go nie od dzis i wiem czy sa jakieś ważne zmiany. Wrzucił bym screeny ale nie mam jak.
  • #8 7250420
    mat_ed
    Poziom 43  
    Cytat:
    Co do HDTUNE to używam go nie od dzis i wiem czy sa jakieś ważne zmiany. Wrzucił bym screeny ale nie mam jak.

Proszę zatem napisać, co uniemożliwia Koledze zamieszczenie zrzutu z programu na forum? Czy Kolega wyobraża sobie, że będziemy wróżyć z fusów?
    Czy tryb DMA jest aktywny?
  • REKLAMA
  • #9 7257775
    bond_007
    Poziom 10  
    mat_ed napisał:
    Cytat:

Proszę zatem napisać, co uniemożliwia Koledze zamieszczenie zrzutu z programu na forum? Czy Kolega wyobraża sobie, że będziemy wróżyć z fusów?
    Czy tryb DMA jest aktywny?

Nie mogłem bo nie miałem dostępu do internetu w tym kompie.
    Nikt nie musi wróżyć wystarczy zaufać z dyskiem jest wszystko OK. Ale skoro kolega się tak upiera przy tym, i rozwiać wszystkie wątpliwości oto one.
    services.exe zużywa 99% CPU po przypadkowym dotknięciu kości RAM services.exe zużywa 99% CPU po przypadkowym dotknięciu kości RAM

Jak widać DMA jest aktywne, i wyprzedzeniem następne pytanie, dlaczego UDMA2. Ponieważ to stary komputer i wyższego nie obsługuje.
    pozostałych screenów nie wrzuciłem, bo nie będę specjalnie drugi raz testował. Ale Brak jest na nich bad sektorów, a wykres jest w miarę prosty i stabilny.

Dodam taż że Ubntu Live działa bez problemu

Skoro wyjaśniliśmy wszystkie niejasności, to może jakieś propozycje, co tu jeszcze można zrobić... Może odezwie się ktoś może pomóc :wink:
    Czy pozostaje tylko reinstal
  • #10 7258703
    wlw_wl
    Poziom 38  
    Ocena: 148
    Przyczepiając się do tych usług, spróbuj zabijać je pojedynczo, to może uda Ci się ustalić czy świrowanie którejś (lub wielu) usługi jest przyczyną cyrków, czy tylko ich skutkiem.
    Jeśli masz włączoną Windows Image Acquisition to zacznij od niej, nie raz na wielu komputerach zachowywała się dziwnie, mniej więcej tak jak Twój system.

Możesz też poszukać robali:
    Link

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Problem z komputerem polega na wysokim zużyciu CPU przez proces services.exe, które osiąga 99% po przypadkowym dotknięciu kości RAM. Użytkownik zauważył spowolnienie działania systemu, długie czasy logowania oraz opóźnienia w otwieraniu programów. Przeprowadzono różne testy, w tym skanowanie dysku i pamięci RAM, które nie wykazały błędów. Użytkownik podejrzewa, że problem może leżeć w usługach systemowych związanych z services.exe. Proponowane rozwiązania obejmują uruchomienie komputera w trybie awaryjnym, testowanie pamięci RAM pojedynczo oraz analizę usług systemowych, aby zidentyfikować potencjalne problemy. Użytkownik również rozważa reinstalację systemu operacyjnego jako ostateczność.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA