logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[89c2051] Jak wysłać sygnał RC5 w Bascom 8051? Szukam wstawki asemblerowej

triger6 11 Lis 2009 17:14 2166 5
REKLAMA
  • #1 7246286
    triger6
    Poziom 2  
    Programuje w bacomie 8051 już jakiś czas i rozpocząłem niedawno nowy projekt.
    Ma on na celu wysyłanie co jakiś czas sygnału RC5 np. do telewizora włączając go i wyłączając. Problem w tym że nie ma takiej procedury w bascomie która by mi to umożliwiła. Szukałem już wielokrotnie i nie mogłem nic znaleźć :(. Dlatego proszę was o napisanie jakiejś wstawki asemblerowej albo podanie jakiegoś linku który rozwiąże mój problem. Z góry dziękuję za pomoc i przepraszam za wszystkie błędy ortograficzne i literówki :).
  • REKLAMA
  • #2 7246515
    sp3ots
    Poziom 38  
    Ocena: 674
    Witam !
    Zmień Bascom 8051 na Bascom AVR . Jest tam komenda:
    RC5SEND bit_zmienny , adres , rozkaz
    Procesor At89C2051 zmień na pinowy (prawie ) odpowiednik ATtiny2313, łatwy do programowania w układzie docelowym.
    Pozdrawiam. Stefan GG6293398
  • REKLAMA
  • #3 7300098
    triger6
    Poziom 2  
    ale czy będę mógł testować go na płytce testowej avt 2500
  • REKLAMA
  • #4 7300827
    mirekk36
    Poziom 42  
    Ocena: 2289
    triger6 --> polecam ci ten link:

http://images.google.pl/images?q=p%C5%82ytka+...esult_group&ct=title&resnum=4&ved=0CC0QsAQwAw

zobacz i poczytaj sobie o płytkach stykowych. Można je wszędzie kupić także na allegro. Dzięki temu będziesz sobie testował to co ci się żywnie spodoba, dowolny procek w dowolnej kombinacji elementów. Wszystko - całe nawet duże prototypy testowe urządzeń robi się bez użycia nawet kropli cyny i lutownicy ;)

a do tego taniej niż te gotowce - sztywne zestawy do których jesteś przywiązany na amen. I teraz co? chcąć pobawić się innym prockiem - zakup nowej płytki uruchomieniowej? znowu kupa kasy? a może się okaże że za 2 miesiace znowu przydałaby się pod inny procek?

poważnie rozważ to - ja wszystko cokolwiek testuję to właśnie najpierw na takich płytkach stykowych a jak wyychodzi już oprogramowanie to dopiero wtedy zabieram się ew za zrobienie płytki drukowanej czy to metodą domową na tzw "żelacho" czy też zlecając płytkę do wykonania na gotowo z metalizacją otworów itp
  • REKLAMA
  • #5 7301505
    triger6
    Poziom 2  
    dzięki za rady ale jestem przywiązany do tej płytki i zależy mi żeby wszystko pasowało do niej spróbuje wykorzystać ATtiny2313 ale potrzebny by mi był nowy programator prawda ? i zastanawiam się czy nie wykorzystać ATtiny2313 którego można by programować przez isp które znajduje się na płytce.
  • #6 7301668
    mirekk36
    Poziom 42  
    Ocena: 2289
    a do wszystkich procków AVR (cała rodzina bez wyjątku) możesz użyć zawsze tego samego programatora, np STK200 (koszt na allegro nie więcej niż 15zł) albo USBASP którego można samemu zrobic też za kilka zł.

No ale oczywiście nie mówię tego żebyś od razu porzucił to czym teraz się bawisz. To tylko podpowiedź na niedaleką przyszłość ;)
REKLAMA