logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak wgrać soft do Siemens C35? Telefon nie włącza się po aktualizacji

Darax 27 Cze 2004 23:41 1176 8
REKLAMA
  • #1 714909
    Darax
    Poziom 12  
    Mam problem z wgranim softu dzis siedze zaly dzien z 12 h nad tą glupia komo bo mnie natchnily te wszystkie patche do kupna kabla a tu nic nie moge wgrac :/ tzn w programie fiera na smamym poczatku zrobilem zzuta flasha ( to jaknarazie deska ratunku ) jak prubuje wgrac softa wszystko idzie ok a jak juz jest koniec koma niechce sie właczyc :( co robie nie tak? brubowalem wielu programow firea v-klay itd , znalazlem wersje 1804 w bin i wgrywalem go z V_klaya i wszystko "niby gra" a koma sie nie wlacza wgrywalem soft z karta sim i z simem co robie nie tak moze cos omijam :/ jak jeszcze mozecie to podajcie strone z róznymi zeczami do tej komurki.
    Dzienki z Góry
  • REKLAMA
  • #2 714976
    THoTH
    Poziom 16  
    Ocena: 23
    Wiesz co ...
    powiniennes najpierw zbadac temat dokladniej !!
    zaczalem sie w to bawic i to samo mnie zastanawialo.
    Jak zmieniasz softa - jak go patch'ujesz np. VKLay'em to potem MUSISZ sprawdzic mu CRC , zeby komorka mogla go zaakceptowac!
    jak Ci sie cos spie**zy to od razy wgrywaj z opcja repair - np. x35 repair !!
    dotem Upgrade np. do 2403 ;] z T9 ;']
    aha - VK.lay czesto ma wady w zmianie softu - raczej rob zawsze backupy jak ci sie uda cos fajnego zrobic ;]
    Jak uda Ci sie cos dobrego wykombinowac - to daj znac !
  • #3 714997
    Darax
    Poziom 12  
    mozecie dac namiar na 2403 i t9 glosno o tym w necie caly pulpit amm plikow a niewiem co do czego :) i nie moge znalesc tego oprogramowania tzn juz znalazlem 24 ale chyba 01 :/
  • REKLAMA
  • #4 715370
    Necik
    Poziom 15  
    Ocena: 3
    Polecam poczytać trochę postów o tym. Pełno było już takich tematów. Podawali tam chyba nawet adresy do stron z softem. Gdybyś jednak nie znalazł to mogę Ci wysłać wszystko co potrzebne, tylko podaj mi swojego maila i przygotuj jakieś 9 Mb w skrzynce.
  • #5 715385
    Darax
    Poziom 12  
    Necik

wez mi to przeslij a na forum nic konkretnego nie znalazlem, tzn faktycznie wiele razy temat byl poruszany ale nic co by mi do konca wyjasnialo a pozatym kurcze chyba na smiennsinfo.pl jest to tylko nie moge sie zajestrowac ;( :/ email mi nie przychodzi prubowalem 2 razy i nic :/ . Wczoraj wgralem soft wersja 18 taka tylko znalazlem w bin i co polskiego menu nie mam :/ . Mam winde XP i winswup mi jakos nie chodzi pisze ze nie moze sie połaczyc :/ macie 24 w bin ? jak tak to prosze wyslac darax(_at_)o2.pl dzienki z góry
  • REKLAMA
  • #6 715441
    Darax
    Poziom 12  
    Udalomi sie juz wgrac soft v2403 :) teraz t9 :/ jak zgrac soft do bin ?
  • #7 715610
    THoTH
    Poziom 16  
    Ocena: 23
    Mi na przyklad niestety nie udalo sie zgrac softu z telefonu bo pamiec byla uszkodzona - w zwiazku z czym poprosilem o takowy i dostalem nastepnego dnia :]

https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic137911.html

tu macie temat z elektrody :] i zalaczniki !!
  • #8 715756
    Darax
    Poziom 12  

C:\>siemcrc flash.bin
    Siemens Flash Image CRC Calculator v1.0
    (c) 2002 DarkBear

Software version v24
    Calculating CRC, please wait
    CRC: C00000 - C7FE00
    ................................
    CRC: C7FF00 - D00000
    ..................................
    CRC: D20000 - FF0000
    ................................................................................
    ................................................................................
    .....................
    CRC with keywords...
    Done.

Our CRC: 1D5F; AF2B
    CRC in flash: 1D5F; AF2B
    All OK!

C:\>x35_t9pl flash.bin
    x35_T9pl - program wykonal drzonca
    Gotowe!
    Nie zapomnij uaktualnic sumy kontrolnej CRC.

C:\>siemcrc flash.bin
    Siemens Flash Image CRC Calculator v1.0
    (c) 2002 DarkBear

Software version v24
    Calculating CRC, please wait
    CRC: C00000 - C7FE00
    ................................
    CRC: C7FF00 - D00000
    ..................................
    CRC: D20000 - FF0000
    .....................
    CRC with keywords...
    Done.

Our CRC: E365; 6E98
    CRC in flash: 1D5F; AF2B
    Warning: Checksum error!

Update CRC in flash? Y/N N

CZemu po wlaczeniu programu co wgrywa t9 potem crc sie nie zgadza ?:(
  • REKLAMA

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy wgrywania oprogramowania (softu) do telefonu Siemens C35, który nie włącza się po aktualizacji. Użytkownik próbował różnych programów do flashowania, takich jak Fiera i VKLay, oraz różnych wersji softu (m.in. 1804 i 2403 w formacie BIN), jednak telefon po zakończeniu procesu nie uruchamia się. Wskazano, że po patchowaniu softu programem VKLay konieczne jest sprawdzenie sumy kontrolnej CRC, aby telefon zaakceptował oprogramowanie. W przypadku błędów zalecane jest użycie opcji naprawy (repair), np. x35 repair. Użytkownik otrzymał link do forum elektroda.pl, gdzie dostępne są pliki i instrukcje dotyczące softu do Siemens C35, w tym wersje z polskim menu (T9). Podano także narzędzia do obliczania i aktualizacji CRC (Siemens Flash Image CRC Calculator v1.0) oraz program do wgrywania T9. Po zastosowaniu tych wskazówek udało się wgrać soft v2403 oraz T9. Dodatkowo pojawiło się pytanie o wgrywanie logo i usuwanie Go-Card z sieci Heyah.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA