Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Schneider 21m321 chassis m35 - chyba padnięty procesor

Scripter1 12 Nov 2009 16:13 2995 5
Automation24
    Scripter1
    Level 11  
    Mam następujący problem z tym TV:
    Po włączeniu TV nie reaguje na klawisze panelu przedniego jak również pilota aż do momentu wciśnięcia na pilocie klawisza wyciszenia. Po tym TV reaguje na klawisze ale pojawia się kilka problemów:
    1) nie ma dźwięku;
    2) na kanałach strojonych przez głowicę jakość odbioru kanałów jest znacznie gorsza (jakby nie były dostrojone lub była słaba jakość sygnału - testowane na kablówce) lub wogule nie chce się dostroić - wielokrotnie próbowano resetu ustawień (przez osd) i ponownego automatycznego programowania;
    3) po przełączeniu na kanały wejścia AV pojawia się efekt jakby złego ustawienia odchylania (ale tylko na AV, scart i s-vhs).
    TV otrzymałem działający (baz pilota) a usterka wystąpiła bez konkretnej zauważalnej przyczyny, od samego początku jednak nie było możliwe dopasowania odpowiedniego kodu do niego w uniwersalnym pilocie (Elmak Markus) co objawiało się funkcjonowaniem zgodnie z opisem tylko klawiszy power, wyciszenia, i numerycznych a pozostałe trzeba było szukać doświadczalnie - piszę o tym bo nie wiem czy nie ma to związku z usterką.

W TV został wymieniony kwarc a po sprawdzeniu że nie ma to żadnego wpływu na usterkę wlutowano ponownie stary - bez zmian.
    Kineskop napewno sprawny i ma wszystko poprawnie poustawiane bo OSD jest wyświetlane wręcz idealnie.
    Ktoś sugerował że to układ audio może blokować gdzieś po linii procesor więc zawierający go moduł został wylutowany, po sprawdzeniu że nie ma to wpływu wlutowano go ponownie - dalej brak zmian w działaniu.

Podejrzewam uszkodzenie procesora.
    Siedzi tam procesor Micronas VCT3831A - C4 (jest on nie do zdobycia).
    Mam jednak możliwość zakupu układu VCT3832A - C4 lub VCT3834A - C4 tego samego producenta (oba w tej samej cenie).
    Czy ktoś próbował już takiej podmianki?
    Według dataseet dla układów VCT38xxA te wyższe numerycznie układy mają jedynie dodatkowe funkcje (VCT3832A ma to co VCT3831A + dodatkowo Picture Improvements (Color Transient Improv., Soft Limiter, Black-Level Expander) a VCT3834A to co VCT3832A + Adaptive Comb Filter + Panorama Scaler), brak różnicy w funkcjach poszczególnych nóżek układów (załączam ogólny schemat ideologiczny tych układów).
    Schneider 21m321 chassis m35 - chyba padnięty procesor
    Wszelkie pomocne informacje i sugestie mile widziane.
    Scripter1.
  • Automation24
  • Automation24
    Scripter1
    Level 11  
    Q208 wymieniony na nowy, wciąż bez zmian... :(
    Jakieś inne sugestie :?:

Edit:
    Pomierzyłem jeszcze okoliczne R i z pomiaru R265 wynika że ma 0.4Ω a w schemacie widnieje że powinno być "1Ω 1/4W +/-5%" więc może to w tym problem.
    Niestety nie jestem pewien pomiaru bo na lcd miernika mam info o słabej baterii (choć pomiar R266 wykazał że ma on 120Ω zgodnie ze schematem), nie mam też możliwości odczytania z oznaczeń jaki tam siedzi.

Zmienię bat w mierniku i jeszcze napiszę...

W międzyczasie jeśli ktoś ma coś do powiedzenia na temat kompatybilności tych procków co pisałem w pierwszym poście to będzie to mile widziane.

Edit2:
    Tak jak podejrzewałem pomiar był błędny.
    Zarówno R265 jak i sąsiednie są OK a TV wciąż nie działa jak trzeba...
    Wojtekx
    Level 18  
    Tak jak radził kolega mirex posprawdzaj wszystko procek to ostateczność.
    Doprowadź aby odbiornik działał poprawnie przez scarta.
    Obejrzyj napięcia czy są dobrze filtrowane.
    Prześledź przebiegi sygnału Video i audio od euro do procka.
    Scripter1
    Level 11  
    Według pomiarów na linii euro -> procek wszystko sprawne (usterka jest nawet jak pod euro nic nie jest podłączone).
    według info z neta i z tego forum widzę że te procki dość często siadają więc wymieniłem go.

Niestety nie mogłem zdobyć tego który tam siedział (VCT3831A - C4) więc wlutowałem wyższy model (VCT3834A - C4) i teraz potrzebuję wsadu dla tego nowego procka bo tv nie startuje.
    Nie posiadam programatora więc jeśli jest ktoś chętny do pomocy to chętnie odkupię kostkę pamięci z odpowiednim wsadem (starą ze starym wsadem wolę zachować na wypadek konieczności wlutowania starego procka).

W związku z tym mam jeszcze jedno pytanie co do kostki pamięci.
    A mianowicie widziałem w bazie tv wsady dla procka VCT3834A - C4 ale w polu info o pamięci przy danym tv widnie 24C16 (czasem 24LC16) a u mnie siedzi (przynajmniej powinna według schematu) 24C04.
    Mojego tv nie znalazłem w bazie wsadów ale znalazłem Thomsona 21m321 (na tym samym chassis i procku) i przy nim z kolei widnieje pamięć 24C32.
    Czym się różnią te pamięci, czy są ze sobą kompatybilne (znaczy czy zainstalowanie innej niż ta co tam siedzi nie spowoduje jeszcze jakichś innych problemów)?
    Scripter1
    Level 11  
    Po dalszych bojach z tym tv udało się go doprowadzić do poprawnego działania przez scart/av.

Obecny jego stan to: przez scart/av jest ok; kanałów z anteny/kablówki nie stroi (podczas automatycznego strojenia niby się zatrzymuje jakby coś łapał ale zamiast obrazu z kanału jest czarny obraz i po chwilowym zatrzymaniu szuka dalej po czym na koniec strojenia pozostaje niezaprogramowany jakby nie było żadnych kanałów).

Ostatnio wykonane działania: wylutowałem ten nowy wyższy procek i ponownie wlutowałem stary (VCT3831A - C4) w którym podejrzewałem usterkę (nadal tego nie wykluczam); wymieniłem kość pamięci na nową 24C32 (okazało się że dokładnie taka tam była; dla ułatwienia montażu wlutowałem podstawkę); do pamięci wgrałem wsad od Thomsona 21m321 (z bazy wsadów elektrody).

Proszę o pomoc/rady/sugestie.

-- Dodane 15.08.2010 (N) 20:24 --

Zauważyłem jeszcze na obrazie przewagę czerwonego koloru (zaczerwienienie obrazu) ale może da się to skorygować przez menu serwisowe (zamówiłem odpowiedni pilot) i będę narazie traktował to jako osobną usterkę.