logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Sony MHC-BX5 - przyczyna palenia bezpieczników przy transformatorze?

marvin82 13 Lis 2009 17:48 6467 8
REKLAMA
  • #1 7255609
    marvin82
    Poziom 13  
    Ocena: 5
    Witam, posiadam wieżę jak w tytule, pewnego razu po prostu przestała grac, cały panel przedni działa, wszystkie przyciski i pokrętła, lecz z głośników nic nie słychać. Po rozkręceniu sprzętu okazało się że spalone są 2 bezpieczniki na płytce zaraz przy transformatorze, jednak po wymianie znów się spaliły równocześnie. Ma ktoś jakiś pomysł co to może być? Coś z zasilaniem czy może wzmacniacz?

Tutaj jest schemat pod HCD-BX5
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2776317-30.html#275076

Sony MHC-BX5 - przyczyna palenia bezpieczników przy transformatorze? Sony MHC-BX5 - przyczyna palenia bezpieczników przy transformatorze?
  • REKLAMA
  • #2 7256640
    Ósterka
    Poziom 14  
    Ocena: 36
    Zwarcie wynika prawdopodobnie z tego , że mierzysz rezystancję uzwojeń transformatora.Wyciągnij bezpieczniki i sprawdż między masą a gniazdami bezp. tymi dalej od trafo czy nadal masz zwarcie.Jeśli tak to posprawdzaj (ewentualnie wylutuj) mostki graetza ,które pewnie masz na osobnej płytce.Mogą to też być po cztery diody prostownicze.To one mogły się pozwierać.
  • REKLAMA
  • #3 7256675
    marvin82
    Poziom 13  
    Więc tak, bezpieczniki mam tylko zaraz przy trafo i nigdzie więcej, zmierzylem tak jak radziłeś i jest zwarcie. Przed trafo mam jeszcze jedna małą płytkę przez która idzie zasilanie do transformatora i tam są 4 diody, tylko ze po odłączeniu tejże płytki zwarcie jest cały czas, tak jakbym to było w samym transformatorze.
  • #4 7257118
    grom_5
    Poziom 17  
    Ocena: 13
    Witam
    Obejrzyj proszę obudowę , gdzie jest zamontowana folia aluminiowa jako ekran ona robi zwarcie w zasilaczu!! trzeba nakleić materiał izolacyjny i problem zniknie.. przetestowane wiele razy w serwisie SONY !!
  • #5 7370392
    marvin82
    Poziom 13  
    Wzmacniacz połączony jest z płytką od zasilania taśmą 11-zyłową, kiedy tą taśmę odłącze bezpieczniki się nie palą. Teraz wylutowałem końcówkę mocy i przy podłączonym zasilaniu też bezpieczniki są całe. Czyli mam rozumieć ze to była wina końcówki mocy? Nie jestem pewny czy mam ją kupować czy to coś innego.
  • REKLAMA
  • #7 7390326
    marvin82
    Poziom 13  
    Chodzi mi o napięcie zasilania, końcówka mocy została wylutowana i pomiar napiecia na płytce przy nóżkach 8 i 9 pokazuje 93V, w nocie katalogowej maksymalne napięcie to 57V przynajmniej tak mi się wydaje. Proszę o zweryfikowanie moich spostrzezeń, czy są właściwe i co powinienem zrobić aby to napięcie obniżyć. Mowa o układzie STK 402 100S http://www.audiolabga.com/pdf/STK402-100.pdf

tutaj schematy płytki wzmacniacza i zaznaczone miejsca gdzie mierzę napięcie
    Sony MHC-BX5 - przyczyna palenia bezpieczników przy transformatorze?Sony MHC-BX5 - przyczyna palenia bezpieczników przy transformatorze?
  • Pomocny post
    #8 7390950
    zbyszekskibinski
    Poziom 33  
    Ocena: 340
    Witam. Jezeli mierzyles miedzy noga 8 a 9 to napiecie masz poprawne, gdzyz zasilanie jest symetryczne, a wiec miedzy tymi nogami a masa powinienes miec +/-47, 8V tylko. Po dolaczeniu ukladu scalonego napiecie to nieznacznie spadnie.
  • REKLAMA
  • #9 7394470
    marvin82
    Poziom 13  
    Sprzęt naprawiony, poszła końcówka mocy, temat do zamknięcia. Dzięki za pomoc :)

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłosił problem z wieżą Sony MHC-BX5, która przestała grać, mimo że panel przedni działał. Po rozkręceniu sprzętu stwierdzono spalone bezpieczniki przy transformatorze, które ponownie się spaliły po wymianie. Użytkownik zdiagnozował zwarcie, które mogło pochodzić z transformatora lub diod prostowniczych. Po odłączeniu końcówki mocy bezpieczniki nie paliły się, co sugerowało, że to ona mogła być przyczyną problemu. Po dalszych pomiarach napięcia, które okazało się zbyt wysokie, użytkownik wymienił końcówkę mocy, co rozwiązało problem.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA