logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Pralka Polar PS663PBIO - wyciek z góry, jak zdemontować zbiornik na proszek?

mandarek 14 Lis 2009 18:16 4888 6
REKLAMA
  • #1 7260013
    mandarek
    Poziom 14  
    Ocena: 20
    Witam.

Mam pralke Polar Ps 663P Bio.
    W trakcie ostatniego prania w czasie napełniania kolejny raz wodą (przed płukaniem)
    zbiornika zaczeło z pralki cieknąć.
    Z początku myślałem, że wylewa się woda w trakcie oddawania wody, dzisiaj sprawdziłem pompkę, filtr, wąż odpływowy, wąż zb.-pompka i są ok.

Zacząłem szukać okazało się, że cieknie z gdzieś z góry pralki.
    rura karbowa łącząca zbiornik na proszek z bębnem ma małe dziurki.
    zdemontowałem ją chciałem zdemontować również cały zbiornik na proszek (żeby go wyczyścić) oraz 2 wężyki łączące dopłyt wody ze zb. (żeby je sprawdzić) niestety pojemnik na proszek trzymał się mocno i nie dał się zdemontować i przez to nie dałem rady wyjąć tych 2 weżyków (wężyki wydają sie ok).
    1. Macie jakiś sposób na ten zbiorniczek?
    2. Czy to może jest inna przyczyna wycieku niż ten wąż? Ale co może z góry pralki przeciekać?

3. Robiłem próbę w pralce. wlałem trochę wody do bębna (nie tak trochę) i chciałem sprawdzić jak się zachowuje pompka, ale w tym czasie część wody zaczeła samoczynnie wypływać z węza odpływowego. Czy to normalne? Wąż był nisko.

4. Gdy robiłem powyższa próbę silnik strasznie głośno chodził. Wczesniej przed wyciekiem był bardzo cichy. Czy to normalne, że przy praktycznie pustym bębnie silnik tak głośno chodzi? Czy to może łożysko?
    Ale łożysko by tak nagle poszło? Jeszcze wczasie ostatniego prania przed pierwszym wyciekiem silink chodził cicho?

Proszę o pomoc
  • REKLAMA
  • #2 7260293
    hutech
    Poziom 12  
    Ocena: 27
    Ja w podobnej sytuacji rozwierciłem śruby od zasobnika proszku następnie po wymianie węża dokręciłem większymi śrubami
  • REKLAMA
  • #3 7260414
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #4 7281064
    mandarek
    Poziom 14  
    Po wymianie węża pojemnik - zbiornik nic się nie zmieniło.
    Cieknie jak ciekło (może troche mniej).

Woda wypływa w momencie gdy do zbiornika leci woda.
    Ale pojemnik na proszek i jego "orurowanie" są wporządku.

Cieknie tak z tyłu pralki nie od strony pojemnika.
    Z czego może być ten wyciek (bęben?)
  • REKLAMA
  • #5 7281140
    staszekf
    Poziom 33  
    Ocena: 498
    Elektrozawory.Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #6 7281463
    mandarek
    Poziom 14  
    Elektrozawory? :o

Tylko, że u mnie nie ma problemu z ilością pobieranej wody tzn. kiedy nabierze swoje to się autom. zatrzymuje pobieranie. I gdy pralka jest wyłączona, a kurek doprowadzajacy wodę odkręcony również nie pobiera wody.

Co ma elektrozawór do wycieku wody, przecież gdyby było jej za dużo to by wypływała np. pojemnikiem na proszek. chyba.
    A u mnie jest tak: włączam nalewanie na chwilę. Naleję się trochę wody i ona zaraz "znika" z bębna.

Pozatym, gdy woda zostala wypompowana, znowu przelaczylem na pobieranie i w trakcie tego wylaczylem pralkę woda przestała być pobierana.

Co to może być?
  • #7 7281929
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z pralką Polar PS663P Bio, w której występuje wyciek wody z górnej części urządzenia, prawdopodobnie z rury łączącej zbiornik na proszek z bębnem. Po sprawdzeniu pompy, filtra i węży odpływowych, użytkownik stwierdził, że woda cieknie z tyłu pralki, a nie z pojemnika na proszek. Użytkownicy forum sugerują, że problem może leżeć w uszkodzonych elektrozaworach lub wężyku, a także wskazują na możliwość wycieków z membran. Wskazówki dotyczące demontażu zbiornika na proszek oraz wymiany węży zostały podane, jednak niektórzy użytkownicy odradzają demontaż ze względu na złożoność i ryzyko uszkodzenia urządzenia.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA