logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Universum VTC 3050 - brak sygnału audio mimo działających funkcji, co sprawdzić?

kazik50 15 Lis 2009 14:12 1641 6
REKLAMA
  • #1 7263555
    kazik50
    Poziom 12  
    Ocena: 22
    Nagle zrobiło się cicho w głośnikach .Sprawdziłem wzm. M.CZ. buczy czyli pracuje na wyświetlaczu wszystkie funkcje się wyświetlają , płyty CD pobiera , kasety też się kręcą , tuner też pracuje wybiera częstotliwości , ale brak jest sygnału na wyjściu - cisza . Sprawdziłem przekażnik , pracuje ( on realizuje przejście sygnału na kolumny ) jest ok. Zasilacz sprawdzałem są tam 2-e wtyczki z napięciami . Nie mama schematu to nie wiem jakie mają być te napięcia . Na układach TA 8132 iTC9216 napięcia są . Na TC4051 i TC4052 (multiplekser )jest tylko zasilanie na nóżce -16'' To wszystko co sprawdziłem. Jeśli ktoś już miał podobny przypadek i mógł by coś doradzić , chętnie skorzystam .
  • REKLAMA
  • #2 7263573
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #3 7265319
    kazik50
    Poziom 12  
    Właśnie tego jeszcze nie sprawdzałem ponieważ nie miałem schematu wzm. m.cz.tj.STK4122 ,ale jak dotykałem na wyjściu potenciometra to było słychać buczenie w głośniku. W wzm. m.cz. 1-ka i 10-ka to wejścia ,ale to teraz się dowiedziałem .
  • #4 7269563
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #5 7272608
    kazik50
    Poziom 12  
    Końcówka mocy jest sprawna ; nie posiadam schematu , sprawdzałem za pomocą słuchawek tor sygnału ale bez efektu . Za potenciometrem w kierunku do wzm. p.cz. są tranzystory C-945 i stwierdziłem brak napięcia na nich (jest ich 8-10 szt. dwa kanały).Na układach scalonych napięcia występują . Brak schematu uniemożliwia mi prawidłowe sprawdzenie napięć jakie występują na zasilaczu .
  • REKLAMA
  • #6 7272863
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #7 7291334
    kazik50
    Poziom 12  
    Tranzystory są sprawne tylko brakuje napięcia zasilania . Z procesora RCI5872 jest podawane napięcie na te tranzystory (chyba że się mylę) to proszę mnie poprawić ,ale tego napięcia nie ma .Brak napięcia wskazuje na nieprawidłową pracę tego procesora .Taka jest moja teoria , a morz ktoś coś innego zasugeruje ? Ja nie mam innej koncepcji .

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z brakiem sygnału audio w urządzeniu Universum VTC 3050, mimo że wszystkie funkcje wydają się działać poprawnie. Sprawdzono wzmacniacz m.cz., który buczy, oraz przekaźnik, który działa. Użytkownik nie ma schematu, co utrudnia dalsze diagnozowanie. W odpowiedziach zasugerowano sprawdzenie sygnału na wejściu końcówki mocy oraz napięć na tranzystorach C-945. Użytkownik stwierdził, że tranzystory są sprawne, ale brakuje napięcia zasilania, co może wskazywać na problem z procesorem RCI5872.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA