logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Acer Aspire 1690 - BIOS nie widzi HDD, wymiana dysku i grzanie fw82801fbm

oneeye 16 Lis 2009 21:01 2303 8
REKLAMA
  • #1 7270058
    oneeye
    Poziom 13  
    Ocena: 1
    Witam!

Dostałem laptopka, w którym nie widać HDD w biosie.
    Dysk podmieniałem, oględziny okolic gniazda i samo gniazdo wygląda poprawnie.
    Wygrzałem IR'ką sławetny fw82801fbm - bez pożądanego skutku.
    Może podrzuci ktoś jakiś pomysł zanim zakupie mostek ??

Pozdrawiam i z góry dzięki.
  • REKLAMA
  • #2 7271246
    mik231
    Poziom 11  
    mostek południowy sis do wymiany
  • #3 7271320
    kodd
    Poziom 32  
    Ocena: 63
    Kolego mik231, proszę nie wprowadzać społeczności forum w błąd - jaki SIS. Rozpędził się kolega rozpoczynając zdania z małej litery. Jedyna merytoryczna wartość to autoreklama. Oczywiście nie ten dział, ale to zajęcie dla moderatora.

Proszę poprawić wszystkie odpowiedzi.
  • REKLAMA
  • #4 7271364
    kamsiluss
    Poziom 10  
    Ocena: 6
    może to być dysk uszkodzony:idea:
  • REKLAMA
  • #5 7271545
    oneeye
    Poziom 13  
    Sorki Panowie że poprawiam ale napisałem obydwie rzeczy w 1 poście, mostek jest Intela to raz, a dysk sprawdzałem nie jeden.. Tak czy inaczej czekam na dalsze podpowiedzi.

Z góry dzięki!
  • #6 7276069
    kodd
    Poziom 32  
    Ocena: 63
    Interfejs IDE zawarty w mostku obsługuje przynajmniej cztery kanały. Proszę spróbować ustawić zworkę w dysku na inny kanał. Dodam również, że pewną rolę w zainicjowaniu HDD lub CD ROM odgrywa tzw. PM (Power Manager).
  • REKLAMA
  • #7 7286927
    oneeye
    Poziom 13  
    Niestety napędu również nie wykrywa, dysk na slave również nie jest wykrywany.

@kodd - szukałem info na temat PM, niestety bezskutecznie. Możesz douczyć niedouczonego ? :)
  • Pomocny post
    #8 7289271
    przekrent
    Poziom 32  
    Ocena: 93
    Zasilanie dysku jest poprawne (5V na pinach 41 i 42)? FW82801FBM posiada tylko jeden kontroler ATA więc jeśli na płycie nie ma konwertera SATA->PATA(jak np. w IBM T43) to dysk obowiązkowo jako master, napęd jako slave. Sprawdź dokładnie oba gniazda ATA czy nie ma zwarć(napęd i dysk). Podłącz do płyty tylko dysk ustawiony w tryb MASTER, jeśli BIOS go nie wykryje to most do wymiany.
  • #9 7334347
    oneeye
    Poziom 13  
    Most południowy wymieniony, laptop działa, temat można zamknąć.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z laptopem Acer Aspire 1690, w którym BIOS nie wykrywał dysku twardego (HDD). Po wymianie dysku i sprawdzeniu gniazda, problem nadal występował. Użytkownik próbował "wygrzać" mostek FW82801FBM, jednak bez skutku. W odpowiedziach zasugerowano, że problem może leżeć w uszkodzonym dysku, konieczności wymiany mostka południowego Intela, a także w ustawieniach zworki dysku. Ostatecznie, po wymianie mostka, laptop zaczął działać poprawnie.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA