logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Toshiba i Windows 7 - często występujące bluescreen'y

pisiorek 18 Lis 2009 21:43 1607 14
REKLAMA
  • #1 7279041
    pisiorek
    Poziom 14  
    Ocena: 15
    Mam problem ze restartującym sie komputerem od jakiegoś czasu, bluescreeny czasami dwa, trzy razy dziennie, czasami spokój kilka dni. Przeskanowałem komputer jakimś malutkim programem do sprawdzania RAM-u i znalazł jakieś błędy. Problem dotyczy laptopa Toshiba z zainstalowanym Windowsem 7, w laptopie są dwie kości po 1024 Mb. Aby jednoznacznie okreslić, której z dwóch kości problem dotyczy, jedną z nich wyjąłem z kompa, a drugą skanuję memtestem86 v.3.5 (boot'owalny z napędu CD), trwa już to dobre 1,5 h, narazie na tej aktualnie skanowanej kości nie znalazł błędu, pojawia się tylko co kilkadziesiąt minut "Pass complet, no errors etc."
    Moje pytanie brzmi, czy ten test się kończy, czy może leci cały czas w koło i gdyby były błędy to by jużjej znalazł ? Nie wiem czy mam to przerwać i sprawdzic kolejną kość, czy zostawić trwający proces, az do jakiegoś bliżej nieokreślonego końca ? Jest jakiś inny sposób (program) na sprawdzenie i określenie, czy i która kość jest wadliwa ?
    Dzieki i pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 7279066
    tronic1
    Spec od komputerów
    Ocena: 1106
    Po pierwsze w linii Test pokazuje % zaawansowania testu a w rubryce Pass które "kółko". Jak masz Pass1 to znaczy że jeden test zrobiony i możesz ESC wyłączyć.
  • #3 7279107
    pisiorek
    Poziom 14  
    Ok, dzięki. Spróbuje przeskanowac kolejną, zobaczymy czy cos znajdzie. Dam znać

Dodano po 29 [minuty]:

Przeskanowałem drugą kość, no i dziwna sprawa. Jakieś dwa mini programiki startujące normalnie, spod windowsa wykryły błędy RAM-u, teraz przeskanowałem każdą kość z osobna, za pomocą memtesta i on nie wykrył żadnych błędów. Nie wiem co otym myśleć, czemu wierzyć ? Na poczatku tego postu zapomniałem dodać, że bluescreen'owi towarzyszy za każdym razem zrzut pamięci, może to będzie dodatkowa wskazówka. Co o tym myślisz ?
  • REKLAMA
  • #4 7279521
    mat_ed
    Poziom 43  
    Ocena: 268
    Pamięci nie należy testować pod systemem Windows, a więc wynikiem takiego testu, nie należy się przejmować. Jeśli memtest nie wykazał błędów, należy przyjąć iż pamięci są sprawne i szukać przyczyny dalej.

Proszę podzielić się z nami kodem błędu, który występuje na owych bluescreen'ach.
  • #5 7279716
    pisiorek
    Poziom 14  
    Ok, dziękuję. Przy najbliższym zrzucie odpiszę kod błędu.
  • REKLAMA
  • #6 7280352
    pisiorek
    Poziom 14  
    mat_ed napisał:

Proszę podzielić się z nami kodem błędu, który występuje na owych bluescreen'ach.

Mat_ed, a czy da się wydobyć informację na temat tego błędu z pliku memory.dmp, który jest zapisem zrzutu pamięci ? Jeśli tak, to nie musiałbym czekać na kolejny błąd systemu.
  • #7 7280398
    Matuzalem

Poziom 43  
    Ocena: 1092
    W dziale FAQ jest tekst , który Gusioo, napisał o Debugging Tools for Windows - skorzystaj z niego.
    Konto firmowe:
    Doradztwo podatkowe
    Wilczyńskiego 25/13, Olsztyn, 10-686
  • #8 7280423
    pisiorek
    Poziom 14  
    Dzięki Matuzalem za podpowiedź, bardzo cenny tekst i zapoznam się z nim dokładnie, ale problem leży po stronie sprzętu, a z opisu, do którego mnie odesłałeś wynika, że nie diagnozuje tych problemów. Wiem, że to sprzęt stąd, że problem pojawiał się na poprzednim systemie Vista, teraz przesiadłem się na Win 7 i na świeżutkim systemie miałem już kilka tych zrzutów.
  • #9 7280430
    mat_ed
    Poziom 43  
    Ocena: 268
    Przedstaw w załączniku log z Debugging Tools for Windows.
  • REKLAMA
  • #10 7280437
    Matuzalem

Poziom 43  
    Nawet w wypadku sprzętu informacje o wskazanym przez system pliku modą bezpośrednio czy pośrednio, w powiązaniu z sygnaturą, skierować poszukiwania przyczyny na właściwe tory.
    Nie pomijaj możliwości, jaki daje - choć prawda, że nie zawsze - użycie debugera.
    Konto firmowe:
    Doradztwo podatkowe
  • #11 7280574
    pisiorek
    Poziom 14  
    Ok, popołudniu spróbuję sprawę posprawdzać.

Dodano po 2 [godziny] 8 [minuty]:

Jest mały problem, w ustawieniach ochrony systemu mam zaznaczoną opcję Zrzut jądra, a nie Mały zrzut, tworzy ona plik Memory.dmp. Z poziomu Debbuging Tools nie widzę go i nie mogę uruchomić.

Uff, udało się załączam plik z wynikiem:
    Załączniki:
    • Wynik.txt (13.92 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #12 7285107
    slvestr
    Poziom 32  
    Ocena: 89
    Problem z tym \SystemRoot\system32\ntkrnlpa.exe plikiem. Spróbuj ściągnąć nową wersję i podmienić. Ewentualnie zmienić mu nazwę (jakby co to później przywrócić ją)
  • #13 7285133
    pisiorek
    Poziom 14  
    Znalazłem na jakimś innym forum, że może to być problem ze sterami do grafiki, póki co zainstalowałem nowe. Zobaczymy, narazie jeszcze BSOD się nie pojawił, jeśli wystąpi ponownie, to będę próbował wszelkich sugestii.
    Dzięki za zainteresowanie moim problemem.
  • #14 7286330
    pisiorek
    Poziom 14  
    Niestety problem się powtórzył, nie pomogła instalacja sterownika grafiki. Powód BSOD'a był ten sam. Slvestr skąd pobrać ten plik ?
  • #15 7286399
    Matuzalem

Poziom 43  
    To jeden z "jądrowych" plików systemowych. Kłopoty tego typu mogą wskazywać na jakieś niedomogi związane z zasilaniem. Jednak przesądzać czegokolwiek bym nie chciał.
    Konto firmowe:
    Doradztwo podatkowe

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z laptopem Toshiba działającym na systemie Windows 7, który często doświadcza bluescreenów (BSOD) oraz zrzutów pamięci. Po przeprowadzeniu testów pamięci RAM za pomocą memtest86, nie wykryto błędów, mimo że inne programy wskazały na problemy. Użytkownik zastanawia się nad dalszymi krokami diagnostycznymi, w tym nad możliwością analizy pliku memory.dmp w celu uzyskania informacji o błędach. W odpowiedziach sugerowane są różne metody diagnozowania problemu, w tym użycie Debugging Tools for Windows oraz sprawdzenie sterowników, szczególnie grafiki. Użytkownik zainstalował nowe sterowniki, ale problem nadal występuje, co może sugerować usterki sprzętowe, w tym związane z zasilaniem.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA