logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

AXION AX5021- podskakuje V przy zmianach treści obrazu.

andpol 33 19 Lis 2009 18:30 1236 2
REKLAMA
  • #1 7282412
    andpol 33
    Poziom 39  
    Ocena: 1133
    Trafił do mnie taki dziadek. Model chyba bardziej znany, jako Clatronic. Oczywiście miał zawyżone napięcie z przetwornicy i uszkodzonego standby-a. Jest jeszcze jedna usterka. Przy gwałtownych zmianach treści obrazu zaczyna podskakiwać albo na górze ekranu pojawia się czarny pas. Najczęściej występuje to przy jasnych treściach i obrazie panoramicznym. Objaw również występuje przez euro. Osobiście nigdy nie spotkałem takiej usterki w tym tv. Ze wzglądu na mocno ograniczony budżet nie chcę rwać elektrolitów w ciemno. Nie mam też już żadnych części do podstawienia do tego tv. Jeżeli komuś znana jest taka usterka w tym modelu, to proszę o pomoc. Może dodam ,że wszyskie napięcia są prawidłowe i stabilne. Objaw występuje niezależnie od ustawień kontrastu, jaskrawości i U S2.
  • REKLAMA
  • #2 7282479
    ANUBIS
    Poziom 32  
    Ocena: 63
    Witam

Może warto by po wtórnej stronie wymienić kondensatory elektrolityczne , zwłaszcza na linii odchylania poziomego i powinno wrócić do normy . / jak to juuz taki wiekowy tv/
  • #3 7284093
    artjab
    Poziom 20  
    Ocena: 4
    Selektor impulsów synchronizacji w złym miejscu odcina impulsy od sygnału wizyjnego. Może jakiś mały kondensotor przy ukł synchronizacji przepuszcza składową stałą.
REKLAMA