logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Program bazodanowy do wyszukiwania grobów na cmentarzu

Sapekk 22 Lis 2009 19:22 4583 7
REKLAMA
  • #1 7295556
    Sapekk
    Poziom 17  
    Ocena: 40
    Witam

Mój brat dostał do zrobienia na zaliczenie taki temat:

Program bazodanowy do wyszukiwania grobów na cmentarzu.
    Założenia:
    - imię i nazwisko zmarłego (dodatkowo nazwisko z domu, panieńskie)
    - data urodzin, data śmierci
    - fotografia grobu
    - aktywna mapa z pokazaniem jak trafić do grobu od głównej bramy wejściowej
    - wyszukiwanie po nazwisku, dacie,
    - możliwość dodawania nowych zamarłych
    - możliwość eksportu całego programu do pliku .exe
    - obsługa programu w trybie okienkowym ( 1 okono) , dopuszczalne max 3 okna.

Program ma być łatwy i intuicyjny do obsługi.
    Nie ma narzuconego z góry oprogramowania (Pascal, Delhi, php, Acces, java) do wykonania tego programu.
    Na studiach miałem Visual Basic ale niestety nie robiłem żadnej bazy danych- były to tylko programy z geodezji. Nie miałem okazji też robić żadnego wyszukiwania wg określonych wymagań.

Proszę o podpowiedzi w czym to najlepiej i najłatwiej zrobić?
    Może ktoś coś robił podobnego i da się łatwo zmodyfikować.
    Może gdzieś w necie są już podobne programy?

Nie oczekuję że dostanę tu gotowy program czy kod ale proszę o nakierowanie mnie.
    Dla ścisłości brat studiuje na kierunku humanistycznym - historia.

Proszę o pomoc

Dla zainteresowanych proszę czytać: http://www.echodnia.eu/apps/pbcs.dll/article?AID=/20090922/POWIAT0104/533622740
  • REKLAMA
  • #2 7295668
    Dżyszla
    Poziom 42  
    Ocena: 226
    Daję głowę, że tydzień temu widziałem identyczny temat :| No tak, humanista - człowiek nie umiejący matematyki, informatyki, fizyki i w ogóle wąsko wykształcony...

A odpowiedź jest prosta - w tym, w czym najlepiej się czuje. BTW - VB nie służy sam w sobie do robienia baz (choć można) - lepszym rozwiązaniem wykorzystać jakiś silnik SQLowy.
  • REKLAMA
  • #3 7295684
    Sapekk
    Poziom 17  
    najprostszym programem byłby excel. tylko do tego trzeba by jakąś szatę graficzną dorobić. tzn program zrobić w VB i wczytywać dane z excela.
    A jak zrobić tą mapę? Zrobić pliki w jpg, png (lub czym podobnym) i wczytywać? Tylko że tyle ile jest grobów tyle musiałby być plików z mapami? A to już trochę roboty.

o jaki silnik SQLowy chodzi? możnqa coś więcej prosić
  • #4 7295768
    Dżyszla
    Poziom 42  
    Ocena: 226
    Proponowałbym rysowanie mapy w sposób dynamiczny w oparciu o wektorowe zapisy w bazie położenia.

systemy bazodanowe używające SQL
  • #5 7295848
    marcinj12
    Poziom 40  
    Ocena: 250
    Na kierunku humanistycznym - i to na historii - taki projekt do zrobienia???? Aż uwierzyć nie mogę, a na jakim przedmiocie? :D
    Projekt nieco ambitny dla kogoś kto nie programuje na co dzień (zwłaszcza aktywna mapa), no ale...

Kilka sugestii z mojej strony:
    - do pisania wybierz to, w czym czujesz się najlepiej :) Najprościej to chyba by to można zrobić w MS Access - tam sobie stworzysz bazę danych, do wyszukiwania kwerendy z parametrem, a okienka zaprojektujesz w formularzach. Oczywiście zrobienie tego też wymaga jakiejś-tam wiedzy, ale materiałów na sieci jest dużo. Założenie jest takie że używa tego jedna lub maks. kilka osób - wtedy bazkę umieszczasz na sieci. Niestety, nie masz wtedy "programu w postacie .exe"

- możesz też zrobić przez przeglądarkę: wtedy polecam MySQL (baza danych) i strona internetowa pisana np. w Pajączku z elementami PHP do obsługi tej bazy. Wtedy łatwo można to udostępnić "szerszemu gronu użytkowników". Ale jak wyżej nie masz programu w postacie .exe

- wreszcie, możesz w Delphi, Visual C#, C++ lub Basic - w zależności od języka który preferujesz. Zrobić GUI metodą "przeciągnij i upuść", jakąś bazę danych np SQLite (prosta i nie wymaga instalacji) czy MySQL.

- zdjęcia raczej nie przechowuj w bazie danych, tylko trzymaj w jakimś miejscu na komputerze/serwerze, a w bazie przechowuj linki do tych zdjęć.

- z tą aktywną mapą to się trochę pomęczysz - ja bym podzielił cały "cmentarz" na kwadraty, w tak stworzonej mapie pooznaczał kwadraty-ścieżki po których można chodzić :), w bazie przechowywał jakieś info o lokalizacji grobu, a na końcu trzeba by wykombinować jakiś algorytm znajdowania ścieżki. A po jej wyznaczeniu - na zdjęciu - planie używając funkcji rysowania - rysował tą ścieżkę.

- wyszukiwanie/dodawanie etc. to wszystko język SQL. Bez znaczenia jaką bazę wybierzesz będziesz się musiał go nauczyć choć trochę.

Powodzenia
  • REKLAMA
  • #6 7295903
    Sapekk
    Poziom 17  
    ja studiowałem geodezję a musiałem zakuwać na blachę historię architektury więc nie ma się co dziwić.

Może prowadzący dostał zlecenie od jakiejś instytucji zewnętrznej na wykonanie programu i z za pomocą studenciaków chce dorobić. Za moich czasów mój rocznik wykorzystywano do tworzenia interaktywnego słownika w języku angielskim dla geodetów.
  • Pomocny post
    #7 7296026
    KeinXor
    Poziom 24  
    Ocena: 63
    Zainteresuj się oprogramowaniem o nazwie MapInfo, masz plik mapy w formacie bmp,jpg możesz ją „geokodować” przypisać jej współrzędne geograficzne, możesz utworzyć bazę danych z grobami, jeżeli masz takie dane w pliku excel możesz je zaimportować, przyda się znajomość języka zapytań SQL, oprogramowanie MapInfo pozwala na generowanie dodatkowych formatek np. z polami w jakich będziesz podawał parametry wyboru dla zapytań SQL-owych. Jest dostępny język MapBASIC w którym według założeń możesz to oprogramować.
    Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #8 7299576
    Sapekk
    Poziom 17  
    dzięki wielkie

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje wskazówek dotyczących stworzenia programu bazodanowego do wyszukiwania grobów na cmentarzu, który powinien umożliwiać wyszukiwanie według imienia, nazwiska, daty urodzin i śmierci, a także zawierać zdjęcia grobów oraz aktywną mapę. W dyskusji zaproponowano różne technologie, w tym Visual Basic, MS Access, MySQL oraz MapInfo, z sugestiami dotyczącymi wykorzystania silników SQL do zarządzania danymi. Użytkownicy podkreślili, że program powinien być intuicyjny i łatwy w obsłudze, a także umożliwiać eksport do pliku .exe. Wskazano również na potrzebę stworzenia dynamicznej mapy oraz możliwości importu danych z Excela.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA