logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Komputer piszczy przy starcie, komunikat AMD data change - co robić?

mateuszXm 22 Lis 2009 19:46 3000 10
REKLAMA
  • #1 7295688
    mateuszXm
    Poziom 10  
    Ocena: 7
    Witam
    Przepraszam jeżeli pomyliłem działy.

Ostatnio złożyłem kompa i mam taki problem. Przy włączaniu komp czasami piszczy, później się normalnie uruchamia lub piszczy, przestaje ale nic nie wyświetla.... Następnie gdy już przystapi do uruchamiania pojawia się komunikat amd data change... update to new data to dmi. Nie wiem czy to ma jakiś związek ze sobą czy nie. Próbowałem aktualizować bios ale nie wiem czy robiłem to dobrze. Używałem programu @bios.
    Proszę o sugestie. Być może coś źle złożyłem ale sprawdzałem 2 razy.
    Sprzęt
    Płyta główna Gigabyte GA-MA770T-UD3P
    Procesor AMD Phenom II x2 550
    Karta graficzna Asus GeForce 9600 GT
    ram Goodram DDR3 1024MB 1333MHz
  • REKLAMA
  • #2 7295720
    tronic1
    Spec od komputerów
    Ocena: 1105
    W instrukcji do płyty masz pewnie opisane sygnały biosa. Postaraj się rozszyfrować je. Poza tym bios zaktualizuj Q-Flash'em zaimplementowanym w biosie. Wgraj plik biosa na pendrive, płytę cd lub dyskietkę, przy starcie komputera wciśnij DELETE, wybierz plik biosa, potwierdź i zaczekaj do końca operacji.
  • REKLAMA
  • #3 7295800
    2angiev
    Poziom 10  
    Prawdopodobnie to kości RAM. Jeśli masz dostęp do otworzenia komputera to przeczyść z kurzu i ponownie je włóż.
  • #4 7296231
    mateuszXm
    Poziom 10  
    Z ramami już próbowałem... jakby ktoś mi mógł powiedzieć dokładnie krok po kroku jak uaktualnić bios.. pobrałem ze strony producenta lecz tam są 3 pliki...

A dźwięki są różne... niekiedy 3 lub 6....
  • REKLAMA
  • #5 7296267
    tronic1
    Spec od komputerów
    A po co w tej chwili aktualizować bios ? Najpierw usuń problem. Podaj jakie masz sygnały biosa, długie, krótkie i ile.
  • REKLAMA
  • #6 7296390
    mateuszXm
    Poziom 10  
    Znaczy mówiłem , że to jest z tym różnie... dziś ran włączyłem to były 3 piski około 1-2s
    później w ciągu dnia normalnie się uruchamiał i wieczorem 6 pisków i się nie uruchomił... tz chodził lecz nic sie nie pojawiało na ekranie i nie reagował na reset ani power musiałem mu odciąc prąd na zasilaczu.

1-2-1 Uszkodzony zegar układu sterownika przerwań Prawdopodobna konieczność wymiany płyty głównej.
    1-2-2 Błąd kontrolera DMA Prawdopodobna konieczność wymiany płyty głównej.
    1-2-3 Błąd kontrolera DMA Prawdopodobna konieczność wymiany płyty głównej.
    1-3-1 Problemy z odźwieżaniem pamięci RAM Wyjmij i ponownie włóż moduły pamięci.
    1-3-2 Nieudana próba zainicjowania testu RAM Wyjmij i ponownie włóż moduły pamięci.
    1-3-3 Błąd pierwszego banku pamięci RAM Wyjmij i ponownie włóż moduł pamięci.
    1-3-4 Błąd pamięci w pierwszym segmencie (64 KB) Wyjmij i ponownie włóż moduły pamięci.
    1-4-1 Błąd linii adresowej pamięci Wymiana pamięci lub płyty głównej.
    1-4-2 Błąd parzystości pamięci Wyjmij i ponownie włóż moduły pamięci.

Tutaj znalazłem piski . Ten komunikat który mi się pajawia przy uruchomieniu kompa nie ma nic wspólnego z piskiem 1-2-2 lub 1-2-3???
  • Pomocny post
    #7 7296908
    tronic1
    Spec od komputerów
    To zaktualizuj bios ale Q-Flash'em. Wgraj plik biosa na pendrive i z nim w gnieździe uruchom komputer, wciśnij Delete i dalej według instrukcji.
  • #8 7297177
    mateuszXm
    Poziom 10  
    Dobra spróbuje dziś wieczorem. Dziś ran policzyłem dokładnie piski. były 4 piski 2-3 s w odstępach 1s później dłuższy odstęp i 1 pisk dłuższy odstęp i pisk zwyczajny przy uruchomieniu sie kompa.
  • #9 7304499
    dangerousrider
    Poziom 16  
    Ocena: 10
    Ja mam takie coś jak nie zablokuje grafiki takim suwakiem w porcie AGP. Zobacz czy zadziała. Na początku też się głowiłem co to jest.
  • #10 7306860
    zb6
    Poziom 12  
    Ocena: 26
    Ja bym zaczął od podociskania wszystkich kart i płytek na płycie głównej. Czasem tak jest że coś się obruszy i potem nie styka jak trzeba.
    Pozdrówka.
  • #11 7322667
    mateuszXm
    Poziom 10  
    problem rozwiązany:)
    Okazało się że ramy są źle wpięte. Mam 4 wejścia pamięci ram. 2x czerwone i 2x żółte. Ja wpiąłem 1 kość do czerwonego a drugą do zółtego. gdy przepiąłem okazało się że problem zniknął.
    Dzięki wielkie wszystkim. Bardzo dobre forum.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z komputerem, który piszczy przy starcie i wyświetla komunikat "AMD data change". Po złożeniu komputera, występowały różne sygnały BIOS-u, co sugerowało problemy z pamięcią RAM lub płytą główną. Użytkownik próbował aktualizować BIOS, ale nie był pewien, czy zrobił to poprawnie. W odpowiedziach zasugerowano sprawdzenie sygnałów BIOS-u, ponowne włożenie pamięci RAM oraz użycie narzędzia Q-Flash do aktualizacji BIOS-u. Ostatecznie problem został rozwiązany przez poprawne umiejscowienie modułów RAM w odpowiednich slotach, co wyeliminowało piski i problemy z uruchamianiem.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA