logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[wlan] Czy wymiana konwertera 21 dBi lub anteny 60 cm poprawi sygnał na 1100 m?

bartekadamus 01 Lip 2004 20:56 911 6
REKLAMA
  • #1 721621
    bartekadamus
    Poziom 11  
    czy wymiana konwertera na większy (obecnie 21 dBi), lub anteny na większą (obecnie 60 cm), poprawi jakość sygnału, który ma tendencje do zanikania. odległość między mną a punktem dostępowym wynosi w linii prostej około 1100 m ?.
  • REKLAMA
  • #2 721836
    lokomen
    Poziom 14  
    Ocena: 1
    Kwestia tego czy po drodze nie ma żadnych przeszkód ale podniesienie mocy daje stabilniejszy link. Ja bym proponował skrócić kabel albo dać o mniejszym tłumieniu.
  • REKLAMA
  • #3 722554
    bartekadamus
    Poziom 11  
    w sumie..., kabel ma 10 m (H-155), więc może to też jest dobry pomysł. jednak nurtuje mnie kwestia końcówki (RP-SMA), czy będę ją w stanie sam założyć (nigdy jeszcze tego nie robiłem, więc nie wiem). ?
  • REKLAMA
  • #4 722798
    lokomen
    Poziom 14  
    Ocena: 1
    Jak nigdy nie zakładałeś to nie polecam bo będą straty na źle zarobionej końcówce. Ale dla chcacego nic trudnego poszukaj na necie i pożycz zaciskarke.
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #5 722837
    bartekadamus
    Poziom 11  
    ok. spróbuję. dzięki za pomoc
  • #6 723442
    jurek11
    Poziom 12  
    zwiększenie wymiarów anteny powinno pomóc
  • #7 727392
    bartekadamus
    Poziom 11  
    a czy materiał z którego wykonana jest antena ma jakieś znaczenie. mam do wyboru dwie anteny (90cm)stalową i aluminiową, tego samego producenta. którą byście polecili?

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono kwestię poprawy jakości sygnału WLAN na odległość około 1100 m poprzez wymianę konwertera o obecnej wartości 21 dBi na większy lub zastosowanie anteny o większych wymiarach niż obecne 60 cm. Zwrócono uwagę, że kluczowe znaczenie ma obecność przeszkód na trasie sygnału oraz jakość i długość kabla antenowego – zalecane jest skrócenie kabla lub zastosowanie kabla o niższym tłumieniu (np. H-155 o długości 10 m). Poruszono także temat samodzielnego montażu końcówki RP-SMA, gdzie wskazano na ryzyko strat sygnału przy nieprawidłowym wykonaniu, sugerując poszukiwanie informacji i narzędzi (zaciskarki). Zwiększenie rozmiarów anteny (np. do 90 cm) powinno pozytywnie wpłynąć na stabilność i jakość sygnału. Na koniec pojawiło się pytanie o wpływ materiału wykonania anteny (stal vs aluminium) na jej efektywność, bez jednoznacznej odpowiedzi.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA