logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Lekkie nagłośnienie wokal/klawisz: 2 kolumny trójdrożne, powermikser, 3500-4000 zł

krzysztof55.55 25 Lis 2009 11:34 1820 4
REKLAMA
  • #1 7306214
    krzysztof55.55
    Poziom 2  
    Ocena: 1
    Szukam nagłośnienia na wokal i klawisz. Chcę coś lekkiego, najlepiej 2 kolumny trójdrożne na stojakach, nieduży powermikser z efektami. Przeznaczyłem na to 3500 do 4000 zł. Bardziej zorientowanych kolegów w branży proszę o pomoc.
  • REKLAMA
  • #2 7308349
    mrmial
    Poziom 11  
    Ocena: 7
    Witam! Postaram się doradzić sprzęt z wyższej półki, aby pograło to dobrych kilka lat:
    Kolumny głośnikowe z aukcji allegro; głośniki w tych kolumnach są dość dobrej jakości:
    http://allegro.pl/item824263579_kolumny_estradowe.html
    Powermixer firmy Yamaha, używka:
    http://allegro.pl/item816584940_uzywana_yamaha_emx_512sc_polecam.html

Całość wyniesie około 3500zł.
    Proszę innych użytkowników tego forum o zaakceptowanie moich propozycji, uważam, że sprzęt, który doradziłem jest z wyższej półki i nadaje się na przeznaczenie, o którym autor tematu napisał. Sam używam podobnych głośników w moich kolumnach i dźwięk jest naprawdę szkoujący. Ja wzmacniam je końcówką mocy o wartości 2x600w 8 Ohm, A kolumny mają wartość 700w
    4 Ohm, powermixer jeszcze do głębszego zaakceptowania, ponieważ nigdy nie miałem go w rękach, ale mój znajomy obegrał na nim kilka dużych imprez!
  • REKLAMA
  • #3 7309736
    oskar_dyjas
    Poziom 25  
    Ocena: 25
    Powermikser można kupić za tą cenę nowy po negocjacji ceny ze sprzedawcą i płatności gotówką. Yamaha oferuje trzy powermiksery różniące się mocą końcówki oraz paroma bajerami dotyczącymi możliwości regulacji barwy dźwięku. To, że sprzęt grał na imprezach nie jest żadnym sukcesem, liczy się to, czy zagrał dobrze, jest wytrzymały na przeciążenia i niespodzianki, solidny. Produkty Yamahy należy brać, kiedy nie ma alternatywy, polityka firmy jest akurat taka, by z każdej kategorii był dla klienta produkt z różnej półki, choć nie zawsze jakościowo najlepszy w porównaniu do konkurencji o tej samej cenie.
    Sam nie wiem, co Ci polecić, czy sprzęt ma grać w kanciapie, czy ma grać przy okazji na chałturach?
    Nie wiem, czy jest sens pchać się w powermikser, ale proponuję dwie kolumny aktywne i mikser kilkukanałowy. Jakąś dokładniejszą propozycję podam po odpowiedzeniu na pytanie kilka linijek wyżej.
    Zdanie raczej negatywne mam do kolumn DIY z aukcji.
    Ktoś do mojego sklepu dał na komis dwie kolumny ADS za 950 zł http://imm.net.pl//product_info.php?cPath=38&products_id=649 , o szczegóły pytaj na firmowym GG, też 15", właściciel dokonał przeróbki gniazd z XLR na Jack. Myślę, że jest to okazja, jeśli mieszkasz blisko.
    Wtedy możesz śmiało brać powermikser, lub mikser i końcówkę mocy.
    Odpowiedz jednak bardziej szczegółowo...
  • REKLAMA
  • #4 7310028
    krzysztof55.55
    Poziom 2  
    Cieszę się że podjęliście temat. Takie nagłośnienie ma służyć na chałturce, w różnych warunkach. I jeszcze raz proszę, kolumny ciężkie odpadają! Te AD wydają się być ciekawe. Czy ktoś pracował na takich, jak przenoszą wokal i również doły od klawisza? I teraz co lepsze - powrmikser czy szafki aktywne i mikser.
  • #5 8058005
    krzysztof55.55
    Poziom 2  
    Witam ponownie. Kupiłem górki Pro Line PN 312 300 W w RMS przy 8 ohm. Znajomi zachwalali taki sprzęcik, zwłaszcza że szafki lekkie. Mam zamiar dokupić suba, ale wcześniej muszę rozejrzeć się za powermikserem z dobrym efektem wokalowym. Czy w związku z tym możecie mi podpowiedzieć co kupić? Proszę o konkretne podpowiedzi. Czy może subwoofer aktywny z wyjściem na satelitki? Tak jak pisałem, chodzi cały czas o wagę sprzętu, musiałby więc być lekki /choć nie wiem czy takowy jest/.
REKLAMA