logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak podłączyć niebieski kabel w Sony CDX-C5850R?

tomasz21slask 25 Lis 2009 14:55 2831 11
REKLAMA
  • #1 7306855
    tomasz21slask
    Poziom 12  
    Ocena: 6
    Witam wszystkich forumowiczów. Tak jak w temacie mam problem z podłączeniem radia Sony CDX-C5850R. A mianowicie problem polega na tym, że został mi niebieski kabelek z radia nie podłączony. W kostce którą podłączyłem bezpośrednio do kabelków z radia jest niebieski ale problem jest, że w kostce z auta sa tylko 3 kabelki odpowiednio: czerwony, czarny i żółty. Ale poza tymi kabelkami nie ma żadnego innego. Proszę pomóżcie mi:| Nie wiem gdzie ten kabelek podłączyć a nie znam się na radiach.
    Z góry dziękuje i pozdrawiam.

Dodano po 5 [minuty]:

Zapomniałem dodać, że normalnie radio płytę odbiera i wysuwa. I jeszcze jedno. Raz jakimś cudem włączyło mi się te radio, normalnie działało. Poszedłem tylko po płyty do domu, spróbowałem jeszcze raz i już nie działało :| Nie wiem w czym tkwi problem :|
  • REKLAMA
  • #2 7306940
    ajpier
    Poziom 36  
    Ocena: 475
    I takie przewody powinny być. Niebieski służy do wysuwania anteny teleskopowej której ty prawdopodobnie nie posiadasz lub do wysterowania wzmacniaczem którego jak mniemam też nie posiadasz. Wykorzystujesz tylko czarny, czerwony i żółty. Jeśli wykorzystujesz oba kolory {oprócz czarnego} osobno to radio powinno zagrać dopiero po przekręceniu stacyjki. Jeśli niegra to powinieneś zmierzyć czy jest napięcie na tych przewodach miernikiem lub zwykłą żarówką.
  • #3 7307090
    tomasz21slask
    Poziom 12  
    Dzięki wielkie :wink: zaraz pójdę zobaczyć póki jest jasno :D

Dodano po 4 [godziny] 31 [minuty]:

No i okazało się, że nie ma żadnego napięcia :? Sprawdzałem i żarówką i śrubokrętem z żarówką i nic nie ma :? Już nie wiem co mam robić :| Pzdr
  • #4 7310730
    ajpier
    Poziom 36  
    Sprawdź bezpieczniki.
  • REKLAMA
  • #5 7311223
    tomasz21slask
    Poziom 12  
    Bezpieczniki są ok. Zawsze sprawdzam jak podłączam. Czyli wychodzi na to, że jak podłączałem radio to je spaliłem ??
  • REKLAMA
  • #6 7311402
    irek19
    Poziom 33  
    Ocena: 273
    Cudów niema, musi być uwalony bezpiecznik w zasilaniu radia, lub coś z masą.
  • #7 7315131
    tomasz21slask
    Poziom 12  
    A jak sprawdzić tą masę ? Bo bezpiecznik jest dobry.

Moderowany przez damiancz:

Ozdobnik ??? został usunięty. Reg. pkt 11.2

• #8 7317934
    ajpier
    Poziom 36  
    Zmierz napięcie na przewodach radia względem minusa akumulatora. Jeśli będzie te 12V a pomiar względem czarnego przewodu minusa z radia nic nie pokaże to brak jest masy przy radiu.
  • REKLAMA
  • #9 7318200
    tomasz21slask
    Poziom 12  
    Dziękuje za rady i w ogóle. Ale wczoraj jak próbowałem znowu podłączyć radio to okazało sie, że gra. A zdziwiło mnie w jaki sposób się włącza. A mianowicie po włączeniu świateł albo mijania albo pozycyjnych dopiero sie radio włącza. Nie wiem dlaczego tak jest :|

Dodano po 1 [minuty]:

Aha. Jeszcze jedno. Jak już radio gra to jak dam głośniej to mi gaśnie. Albo jak normalnie puszcze głośność to mi wyświetlacz mruga.
  • #10 7318642
    ajpier
    Poziom 36  
    Proponuję przejrzeć instalację bo wygląda na że masz to podłączone pod oświetlenie deski.
  • #11 7319669
    tomasz21slask
    Poziom 12  
    A jak to mogę sprawdzić ?
  • #12 7367662
    tomasz21slask
    Poziom 12  
    Okazało się, że kable z auta do radia były tak połączone jak dla fabrycznego radia. Czyli jeden kabel z postojówek był połączony do tej kostki. Chyba wiecie czemu tak podłączone było radio. Dziękuje bardzo za pomoc. Wszystko się wyjaśniło więc temat już chyba zamknięty. :)

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik ma problem z podłączeniem radia Sony CDX-C5850R, ponieważ niebieski kabel pozostał niepodłączony, a w kostce z auta są tylko trzy kable: czerwony, czarny i żółty. Po sprawdzeniu okazało się, że nie ma napięcia na przewodach, co sugeruje problem z zasilaniem lub masą. Użytkownik odkrył, że radio włącza się po włączeniu świateł, co wskazuje na nieprawidłowe podłączenie do instalacji oświetleniowej. Ostatecznie ustalono, że kable były połączone jak dla fabrycznego radia, co wyjaśniło problem.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA