logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

S7-200: Jak napisać program do sterowania wyjściem wg harmonogramu?

rybka3455 26 Lis 2009 15:02 4690 7
  • #1 7311140
    rybka3455
    Poziom 10  
    Witam!
    Bardzo prosze o udzielenie mi kilku wskazówek do napisania programu który załączy odpowiednie wyjście o określoneym czasie np.we wtorek o 15.45 i wyłączy je o określonym czasie w innym terminie np.środa 19.30
    Data i czas jest ustawiona za pomocą panelu tekstowego TD200 i dobrze by było aby włączanie/wyłączanie też było realizowane z panelu.
    Wielkie dzięki za każdą formę pomocy!!!
  • #2 7311233
    Allmar
    Poziom 15  
    Ocena: 3
    W Step7 microwin masz bloczek READ_RTC. musisz go wywolywac cyklicznie np za pomoca bitu systemowego SM0.5 (1HZ). Ponadto na wejscie T podajesz adres poczatkowy dla 8 bajtow w ktorych beda przechowywane aktualne wartosci z zegara RTC. Na wejscie T mozesz np. podac VB0 wowczas 8 kolejnych bajtow beda zawieraly:

0 year (0-99) current year (BCD value)
    1 month (1-12) current month (BCD value)
    2 day (1-31) current day (BCD value)
    3 hour (0-23) current hour (BCD value)
    4 minute (0-59) current minute (BCD value)
    5 second (0-59) current second (BCD value)
    6 00 reserved – always set to 00
    7 day of week (1-7) current day of the week, 1=Sunday (BCD value)

Pozniej musisz porownywac bajty z zawartoscia roku, miesiaca, godziny itd za pomoca instrukcji Compare no i gdy wszystkie warunki sa poprawne wowczas setujesz jakis bit ktory wykonuje okreslona akcje - u ciebie zalaczy wyjscie.

W razie pytan - pytaj.
  • #3 7317755
    rybka3455
    Poziom 10  
    Wielkie dzięki za pomoc udało mi się nareszcie napisać ten program ale mam kolejne pytanko odnośnie panelu TD-200.Opcję z załączaniem/wyłączaniem wyjścia chciałem dołączyć do istniejącego już programu który obsługiwany jest za pomocą tego panelu.Kiedy jednak przechodzę do Tools/Text Display Wizard aby edytować istniejący już program istniejąca konfiguracja panelu jest niewykrywana.W helpie MicroWina znalazłem przykładowy programik dla tego panelu i edytując go zawsze program jest wykrywany. Jak z programu głównego mogę się dowiedzieć które parametry są używane przez panel i jak mogę dodać swoje alarmy do istniejącej już obsługi panelu.
  • #4 7317969
    Allmar
    Poziom 15  
    Ocena: 3
    To, jaki obszar pamieci jest uzywany w PLC dla panelu TD200 mozesz sprawdzic klikajac na Cross Reference. Bajty oznaczone jako TD_CTRL, TD_ALM sa uzywane przez panel.

Co do tego, ze nie mozesz znalezc konfiguracji to moze sprobuj poprzez drzewko po lewej stronie.... Nazwa projektu -> Wizards -> TD200.

Przyjrzyj się też blokowi danych Data block -> TD_Data... tam siedzi pelna konfiguracja panelu. Tak naprawde nie potrzebujesz w ogole wizarda, zeby zrobic sobie konfiguracje panelu TD200. Troche duzo zeby opisywac jak to sie dokladnie robi, ale z tym manualem zrobisz to spokojnie...

http://support.automation.siemens.com/WW/llis...ib.csFetch&nodeid=14943602&forcedownload=true

Przyklad recznej podmiany zmiennych w bloku danych panelu masz np. na stronie 4-2
  • #5 7320189
    rybka3455
    Poziom 10  
    Nie znalazłem nic w cross reference i przez Wizarda również.Chcę dostać się do konfiguracji panelu bo program do którego chcę dołączyć obsługę załączania wejść/wyjść zawiera obsługę z panelu TD200 za pomocą którego ustawia się datę i czas.Nie chcę więc ustawiać zegara Read_RTC w programie tylko odczytywać czas z panelu ale muszę znać adresy gdzie zapisywane są zmienne zawierające parametry: daty i czasu.Chcę również dodać obsługę załączania jednego z wyjść(znaczy ustawienie czasu załączania/wyłączania ).
  • #6 9893615
    broda
    Poziom 11  
    Ocena: 7
    Allmar napisał:
    W Step7 microwin masz bloczek READ_RTC. musisz go wywolywac cyklicznie np za pomoca bitu systemowego SM0.5 (1HZ). Ponadto na wejscie T podajesz adres poczatkowy dla 8 bajtow w ktorych beda przechowywane aktualne wartosci z zegara RTC. Na wejscie T mozesz np. podac VB0 wowczas 8 kolejnych bajtow beda zawieraly:

0 year (0-99) current year (BCD value)
    1 month (1-12) current month (BCD value)
    2 day (1-31) current day (BCD value)
    3 hour (0-23) current hour (BCD value)
    4 minute (0-59) current minute (BCD value)
    5 second (0-59) current second (BCD value)
    6 00 reserved – always set to 00
    7 day of week (1-7) current day of the week, 1=Sunday (BCD value)

Pozniej musisz porownywac bajty z zawartoscia roku, miesiaca, godziny itd za pomoca instrukcji Compare no i gdy wszystkie warunki sa poprawne wowczas setujesz jakis bit ktory wykonuje okreslona akcje - u ciebie zalaczy wyjscie.

W razie pytan - pytaj.

Może ktoś jest w stanie napisać przykładowy program w języku drabinkowym,
    włącz wyłącz wyjśćie o określonej godzinie zczytanej z rtc.
    Od poru wieczorów siedze i nie moge prawidłowo napisać programu:D
  • #7 9896372
    315-2DP
    Poziom 17  
    Ocena: 38
    broda napisał:

Może ktoś jest w stanie napisać przykładowy program w języku drabinkowym,
    włącz wyłącz wyjśćie o określonej godzinie zczytanej z rtc.
    Od poru wieczorów siedze i nie moge prawidłowo napisać programu:D

Pisanie programu kosztuje. ;-) Lepiej Ty wrzuć to co sam napisałeś. ;-) Wtedy pomyślimy. ;-)

P.S. Zwróciłeś uwagę, że sekundy, minuty itd. są podane w formacie BCD, a nie INT?
  • #8 10005077
    broda
    Poziom 11  
    Ocena: 7
    Napisałem program i działa poporawnie . nie wie jak znienić aby sterowni włanczajc do sieci zaraz wykonywał określiny program. np jeśli ma właczać Q0.0 o 7:00 i wyłanczać 18:00 jeśli włacze sterownik między tymi godzinami aby wyjście Q0.0 właczone. Przykładowy program w załaczniku
    Załączniki:
    • Układ czasowy prototyp.rar (8.66 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukiwał wskazówek dotyczących napisania programu do sterowania wyjściem PLC S7-200 zgodnie z harmonogramem, z wykorzystaniem panelu TD200 do ustawiania daty i czasu. Odpowiedzi sugerowały użycie bloczka READ_RTC w Step7 MicroWin do cyklicznego odczytu czasu oraz porównywania wartości z zegara z zaplanowanymi czasami załączenia i wyłączenia wyjścia. Użytkownik miał trudności z edytowaniem istniejącej konfiguracji panelu TD200, co wymagało sprawdzenia obszaru pamięci używanego przez panel oraz manualnego dostępu do bloków danych. W dyskusji pojawiły się również pytania o przykładowy program w języku drabinkowym oraz o automatyczne uruchamianie programu po włączeniu sterownika.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA