logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Nokia E71 - niedziałające klawisze, ciemny ekran aparatu, karta pamięci niewykrywana

ambitioushunter 26 Lis 2009 20:12 4929 8
REKLAMA
  • #1 7312542
    ambitioushunter
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    Witam wszystkich. Mam następujący problem: w mojej Nokii nie działa część klawiszy (dolny rząd, prawy klawisz pod wyświetlaczem, klawisze od książki tel., smsów). Z tego co widzę to do wymiany będzie prawdopodobnie jeden lub oba filtry klawiatury, czy dobrze myślę? Samo złącze od klawiatury jest ok. Do tego dochodzi problem z aparatem- uruchamia się, ale ekran jest ciemny. To samo dzieje się przy przełączeniu na tryb Video. Nie wykrywa także karty pamięci (Kingston 2GB). Na te usterki nie mam pomysłu, może przeinstalowanie softu pomoże. Co myślicie?
  • REKLAMA
  • #2 7313007
    arem
    Poziom 39  
    Ocena: 278
    Raczej są to usterki sprzętu.
  • #3 7337922
    ambitioushunter
    Poziom 12  
    "Usterki sprzętu" - nooooo, to mi pomogło, dobrze wiedzieć. Spodziewałem się jakiejś konkretnej odpowiedzi. Co do aparatu to niedługo podmienię go na inny i zobaczymy. Co do niedziałającej klawiatury, to jednak wina "glasów" które są przy złączu od klawiatury. Jednak nie mam pomysłu dlaczego nie obsługuje karty pamięci. Po włożeniu jej do telefonu wyskakuje komunikat że dane z karty są zaszyfrowane, klikam na opcję "odszyfruj", po czym wyskakuje mi komunikat że karta pamięci jest uszkodzona. Sprawdzałem tą kartę w innym telefonie- wszystko działało.
  • REKLAMA
  • #4 7338970
    axsel16
    Poziom 15  
    Moim zdaniem telefonik został zalany ale to tylko przypuszczenie.
    Kamera pasuje od e66 :).
    Weź miernik w ręce i sprawdź:)),zobacz na naklejke z imei jak jest rozmazana to napewno był myty w wanience...
  • #5 7342737
    ambitioushunter
    Poziom 12  
    Zalanie raczej wykluczyłem na wstępie, żadnych śladów po myciu, zero korozji... Po wygrzaniu jednego z filtrów (Z2500) działa cała dolna klawiatura qwerty oraz kursor (wcześniej też działał), lewy klawisz wyboru, przycisk kalendarza i "domek", nie działają za to: prawy klawisz wyboru pod wyświetlaczem, klawisz od książki telefonicznej,wiadomości sms i czerwona słuchawka. Obok złącza klawiatury jest drugi układ (Z2501), który także podgrzałem, ale bez rezultatu- pewnie do wymiany. I tu mam pytanie: od jakiej nokii pasowałby ten układ, żeby podstawić? Nowy kosztuje niestety ok.40zł...Jeżeli ktoś już miał z tym telefonem styczność, powinien wiedzieć:)

Nokia E71 - niedziałające klawisze, ciemny ekran aparatu, karta pamięci niewykrywana
  • REKLAMA
  • #6 7393456
    ambitioushunter
    Poziom 12  
    Podmieniłem oba glasy z 3500c, działają już prawie wszystkie klawisze- prawie, bo nie działają jedynie enter i prawy klawisz wyboru. Co do tych glasów nie mam pewności czy są w 100% sprawne. Ma ktoś jakiekolwiek pomysły?
  • REKLAMA
  • #7 7428200
    ambitioushunter
    Poziom 12  
    Z2501 (EMIF07-LCD02F3) podmieniony na 100% sprawny- brak poprawy. Dalej nie działa prawy klawisz wyboru, enter, czerwona słuchawka o ",&". Wg manuala to właśnie ten układ jest odpowiedzialny za działanie tych konkretnych klawiszy...Nie mam już pomysłu gdzie może tkwić usterka, a nie chciałbym tej płyty ciągle hot-air'em traktować.
  • #8 7531398
    ambitioushunter
    Poziom 12  
    Odświeżam temat. Przeczyściłem izopropanolem złącze od klawiatury oraz bezpośrednie okolice. Przelutowałem złącze oraz wygrzałem oba filtry od klawiatury. O dziwo, wszystkie klawisze już działają! Niestety wciąż pozostaje problem "czarnego" aparatu- dalej po jego uruchomieniu widać tylko czarne tło, jakby obiektyw był zasłonięty. Do tego dochodzi problem z odczytywaniem karty pamięci- wyskakują komunikaty o szyfrowaniu karty pamięci, że karta jest uszkodzona itd. Przeinstalowałem rom boxem na wersję 210.21.006 ale nie ma poprawy. Ma ktoś pomysł co jest z nią nie tak? Najbardziej zależy mi na naprawieniu usterki związanej z wykrywaniem karty pamięci.
  • #9 7561183
    ambitioushunter
    Poziom 12  
    Witam. Na usterkę związaną z czytaniem pomogła wymiana glassa pod złączem karty sim i microSD. Na usterkę aparatu wgranie nowego PM nie pomogło (była taka rada wraz z plikiem na zagranicznym forum). Temat zamykam.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problemy z telefonem Nokia E71, w tym niedziałające klawisze, ciemny ekran aparatu oraz brak wykrywania karty pamięci. Po analizie, zasugerowano, że usterki mogą być związane z filtrami klawiatury oraz złączem. Użytkownik wymienił filtry, co poprawiło działanie większości klawiszy, ale problemy z aparatem i kartą pamięci pozostały. Po dalszych próbach, w tym czyszczeniu złącza i wymianie glassa pod złączem karty SIM i microSD, udało się rozwiązać problem z kartą pamięci, jednak problem z aparatem nadal występował. Ostatecznie, wgranie nowego PM nie przyniosło poprawy w kwestii aparatu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA