logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Nokia 3210 bardzo się grzeje po włożeniu baterii.

zygmuntf 27 Lis 2009 15:19 1203 4
  • #1 7315321
    zygmuntf
    Poziom 11  
    Witam,

Gdzie można naprawić stary telefon Nokia 3210, który uległ zalaniu i nie włącza się? Jeden z układów scalonych silnie się nagrzewa w kilka sekund po podłączeniu baterii.

Wiem, że naprawa może nie być opłacalna, ale chciałbym mimo wszystko odzyskać ten telefon.

Pozdrawiam,
    Zygmunt
  • #2 7315413
    jayu0
    Poziom 37  
    Ocena: 141
    Za mało napisałeś.
    Który układ się grzeje?
    Jaki jest pobór prądu przez telefon?
    Jak dawno miało miejsce zalanie?
    A gdzie to chyba proste pytanie.W serwisie.
  • #3 7330407
    zygmuntf
    Poziom 11  
    Zalanie miało miejsce rok temu; niestety telefon w tym czasie był włączony i narażony na działanie wody deszczowej przez kilka godzin. Potem został wysuszony (w stanie rozebranym przez tydzień). Płytkę oczyściłem specjalnym płynem, ale nie pomogło.

Baterii nie da się naładować w telefonie. Po podłączeniu baterii naładowanej ze źródła zewnętrznego grzeje się układ CCONT (parzy przy dotyku), zapala podświetlenie wyświetlacza i jakieś przypadkowe piksele. Prądu nie mierzyłem.

Z serwisem nie jest tak łatwo. Autoryzowany odmawia naprawy - podobno nie mają już części do tego telefonu. W punkcie "nieautoryzowanym" diagnozowano go przez tydzień, potem oddano bez naprawy.

Pozdrawiam,
    Zygmunt

jayu0 napisał:
    Za mało napisałeś.
    Który układ się grzeje?
    Jaki jest pobór prądu przez telefon?
    Jak dawno miało miejsce zalanie?
    A gdzie to chyba proste pytanie.W serwisie.
  • #4 7331287
    lolus54
    Poziom 21  
    Ocena: 29
    To podejdź do innego serwisu gdzie Ci naprawią ja na tym modelu się uczyłem parę ładnych lat do tyłu:D
  • #5 7331323
    bombel20
    Poziom 17  
    Ocena: 11
    Ja gdy miałem taki problem kupiłem drugą zniszczoną 3210 na allegro za 20zł, zamieniłem płyty i śmiga :) Raczej za zabawe z CCONT serwis może sobie troche zaśpiewać.
REKLAMA