W pracowni mam okablowanie sieciowe z hubem i switch z Internetem
Dwa gniazdka sieciowe przy serwerze do których do jednego przyłączałam serwer, który rozdziela sygnał na komputery w pracowni , a do drugiego (nie pamietam). Chcę teraz pozbyć się serwera i zainstalować tylko kilka komputerów pracujacych w grupie roboczej wykorzystując istniejące okablowanie.
Tzn w pracowni znajdują się:
Switch z Internetem
Hub i okablowanie sieciowe z 10 gniazdkami sieciowymi
Dwa gniazdka sieciowe przy serwerze
Pierwsze z kabelkiem z jednej katy sieciowej serwera
Drugie nie pamietam
Serwer z 2 kartami sieciowymi
pierwsza karta z kabelkiem do gniazdka sieciowego pracowni
druga karta z kabelkiem do Internetu chyba
Czy teraz można do tych gniazd w pracowni podłączyć komputery bez serwera i czy bedzie działała sieć z utworzoną tylko grupą roboczą . Jak wtedy je skonfigurować, żeby działała sieć. Czy przypisać na każdym komputerze stałe adresy, czy automatycznie je ustawić.
Jak podłączyć te kable? Próbowałam do gniazdka przy serwerze wpiąć internet z nadzieją że w gniazdkach w pracowni bedzie Internet i nie działa. Nie wiem dlaczzego i czy jest wogóle możliwe działanie.
Może ktoś wie co z tym zrobić? Proszę o pomoc.
Dwa gniazdka sieciowe przy serwerze do których do jednego przyłączałam serwer, który rozdziela sygnał na komputery w pracowni , a do drugiego (nie pamietam). Chcę teraz pozbyć się serwera i zainstalować tylko kilka komputerów pracujacych w grupie roboczej wykorzystując istniejące okablowanie.
Tzn w pracowni znajdują się:
Switch z Internetem
Hub i okablowanie sieciowe z 10 gniazdkami sieciowymi
Dwa gniazdka sieciowe przy serwerze
Pierwsze z kabelkiem z jednej katy sieciowej serwera
Drugie nie pamietam
Serwer z 2 kartami sieciowymi
pierwsza karta z kabelkiem do gniazdka sieciowego pracowni
druga karta z kabelkiem do Internetu chyba
Czy teraz można do tych gniazd w pracowni podłączyć komputery bez serwera i czy bedzie działała sieć z utworzoną tylko grupą roboczą . Jak wtedy je skonfigurować, żeby działała sieć. Czy przypisać na każdym komputerze stałe adresy, czy automatycznie je ustawić.
Jak podłączyć te kable? Próbowałam do gniazdka przy serwerze wpiąć internet z nadzieją że w gniazdkach w pracowni bedzie Internet i nie działa. Nie wiem dlaczzego i czy jest wogóle możliwe działanie.
Może ktoś wie co z tym zrobić? Proszę o pomoc.