logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak skonfigurować sieć komputerową bez serwera w pracowni?

netani 28 Lis 2009 14:09 2047 6
  • #1 7319059
    netani
    Poziom 2  
    W pracowni mam okablowanie sieciowe z hubem i switch z Internetem
    Dwa gniazdka sieciowe przy serwerze do których do jednego przyłączałam serwer, który rozdziela sygnał na komputery w pracowni , a do drugiego (nie pamietam). Chcę teraz pozbyć się serwera i zainstalować tylko kilka komputerów pracujacych w grupie roboczej wykorzystując istniejące okablowanie.

Tzn w pracowni znajdują się:

Switch z Internetem
    Hub i okablowanie sieciowe z 10 gniazdkami sieciowymi
    Dwa gniazdka sieciowe przy serwerze
    Pierwsze z kabelkiem z jednej katy sieciowej serwera
    Drugie nie pamietam

Serwer z 2 kartami sieciowymi
    pierwsza karta z kabelkiem do gniazdka sieciowego pracowni
    druga karta z kabelkiem do Internetu chyba

Czy teraz można do tych gniazd w pracowni podłączyć komputery bez serwera i czy bedzie działała sieć z utworzoną tylko grupą roboczą . Jak wtedy je skonfigurować, żeby działała sieć. Czy przypisać na każdym komputerze stałe adresy, czy automatycznie je ustawić.
    Jak podłączyć te kable? Próbowałam do gniazdka przy serwerze wpiąć internet z nadzieją że w gniazdkach w pracowni bedzie Internet i nie działa. Nie wiem dlaczzego i czy jest wogóle możliwe działanie.
    Może ktoś wie co z tym zrobić? Proszę o pomoc.
  • #2 7319086
    elektrodom
    Poziom 20  
    Ocena: 31
    Z tego, co piszesz powyżej rozumiem, że jedno gniazdko do serwera doprowadza sygnał internetowy, drugie go z niego wyprowadza, kabel leci do huba.
    W tym momencie jak dla mnie wystarczy połączyć gniazdka kawałkiem kabla sieciowego i śmiga.
    Problemem jest, jeśli w pracowni funkcjonują profile mobilne systemu windows, wtedy konieczny jest serwer, na którym są profile, ale można je skopiować na stacje robocze.
    Dodatkowo problemem, choć do pokonania jest ustawienie serwera jako serwera DHCP. Wtedy najłatwiej jest na stacjach poustawiać stałe IP.
    P.S. Gdybyś dorzucił jakiś schematyczny rysunek tego okablowania i sprzętu sieciowego byłoby o wiele łatwiej. Pozdrawiam.
  • #3 7319470
    netani
    Poziom 2  
    Dziękuję za szybką odpowiedź.
    Nie chcę profili mobilnych, tylko grupę roboczą bez serwera. Kilka równolegle pracujących komputerów z dostępem do Internetu głównie.
    Dołączam schemat sieci.
    Jak skonfigurować sieć komputerową bez serwera w pracowni?
  • Pomocny post
    #4 7319700
    elektrodom
    Poziom 20  
    Switch pod hub i powinno działać, bo rozumiem że modem jest gdzie indziej.
    Chodzi o to, czy teraz działają tam profile mobilne.
  • #5 7319900
    netani
    Poziom 2  
    Chyba zakumałam o co chodzi. Tak mi się przynajmniej wydaje. Te gniazdka sieciowe przy serwerze są po to żeby do jednego włączyć Internet, a do drugiego kabel idący z pracowni. To drugie gniazdko służy do połączenia gniazdek z pracowni z hubem.
    Jeśli to dobrze zrozumiałam to dziękuję. Popróbuję w poniedziałek i sprawdzę czy wszystko działa. Dzięki.
  • #6 7346425
    netani
    Poziom 2  
    Dziękuję za odpowiedź.
    Wszystko działa, a problem polegał na tym, że trzeba było przypisać na
    każdym komputerze adresy IP, bo automatycznie nie zostały przydzielone.
  • #7 7347286
    elektrodom
    Poziom 20  
    Brakowało serwera DHCP, który przydziela adresy IP automatycznie. Jego rolę pełnił wcześniej serwer-komputer. Proponuję zamknąć temat. Pozdrawiam.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono temat konfiguracji sieci komputerowej w pracowni bez serwera. Użytkownik posiada okablowanie z hubem i switchem, a wcześniej korzystał z serwera do rozdzielania sygnału. Po usunięciu serwera, użytkownik chciał podłączyć kilka komputerów do istniejącej infrastruktury. Odpowiedzi sugerowały, że wystarczy połączyć gniazdka sieciowe kablem, aby uzyskać dostęp do Internetu. Kluczowym problemem było przypisanie adresów IP na komputerach, ponieważ brakowało serwera DHCP, który wcześniej pełnił tę funkcję. Po ręcznym przypisaniu adresów IP sieć zaczęła działać poprawnie.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA