logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Niemożliwy odbiór DVB-S z Raszyna i Pałacu K. co zrobić ?

wojtek2027 28 Lis 2009 17:37 4307 17
REKLAMA
  • #1 7319908
    wojtek2027
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Witam.
    Może jest mi ktoś w stanie pomóc.
    W dniach 25-27 11 była przeprowadzana modernizacja RTCN na Pałacu Kultury i w Raszynie.
    Niestety po tej modernizacji mój telewizor nie widzi kanałów w wersji cyfrowej, dtv analog odbiera normalnie.
    Telewizor LG LF2510.

Dodano po 6 [minuty]:

Mieszkam w Błoniu około 27 km od Warszawy.
    Przed modernizacją było wszystko w porządku.
    Antena zbiorcza na bloku.
  • REKLAMA
  • #2 7320019
    __Maciek__
    Poziom 21  
    Ocena: 92
    Zauważyłem spadek jakości sygnału ( nieznaczy ale jest ) poza tym TVN ma inny kanał audio. ( Nie wiem czy zmieniły się częstotliwości bo wyszukiwałem od nowa kanały ... ) Poza tym w okolicach Płocka jest ok. ( 100km )
  • #3 7321719
    telesat1
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 258
    Antenę ustaw na Lazy.
  • #4 7321954
    wojtek2027
    Poziom 10  
    Dzięki za podpowiedz ale jak pisałem odbieram na antenie zbiorczej.
  • #5 7322060
    SP5ANJ
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 658
    wojtek2027 napisał:
    Dzięki za podpowiedz ale jak pisałem odbieram na antenie zbiorczej.

To konserwator sieci "anten zbiorczych" powinien te ustawienia wykonać zaraz po zmianie lokalizacji nadajników. :cry:

No chyba, że macie takiego a nie innego konserwatora. :D

Tak dla ciekawości i tzw. uśmiechu -
    na jednym z blokowisk w Warszawie konserwator "zbiorczej" dopiero w dniu 15 lis 2009 dowiedział sie o jakiejkolwiek zmianie nadajników w Warszawie. :D
    A bierze kaskę co miesiąc. :shocked!:

Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #6 7322784
    terrade
    Poziom 36  
    Ocena: 8
    Podejrzewam, że chodzi o zmianę kanału, dawniej był to 48 a teraz 58, więc wojtek2027 do dzieła, strojenie ręczne i tyle.
  • REKLAMA
  • #7 7326357
    wojtek2027
    Poziom 10  
    wyszukuje automatycznie zatrzymuje sie na kanale 58 przez dłuższą chwilę i nic
  • REKLAMA
  • #8 7326622
    irekr
    Ocena: 1239
    Prawdopodobnie to co odbiera odbiornik to strzępy sygnału z nieszczelnego kabla. Jeżeli na 48mym w instalacji była wkładka kanałowa to albo trzeba ją zmienić albo przestawić...
    Inna sprawa to antena na "czołówce" zbiorówki, być może nie obejmuje tego kanału.
    Różnica częstotliwości jest dość znaczna, nowy kanał to 770 MHz, poprzedni to 680 MHz. parametry niektórych anten i kabli na tym "stosunkowo niewielkim" zakresie częstotliwości są dość znaczne...

Te "lepsze" wkładki przemiennikowe dość dobrze dają sobie rade z przemianą sygnałów DVB.
  • #9 7369200
    Fisko
    Poziom 16  
    Ocena: 24
    wojtek2027 napisał:
    Witam może jest mi ktoś w stanie pomóc .W dniach 25-27 11 była przeprowadza modernizacja RTCN na pałacu kultury i w Raszynie niestety po tej modernizacji mój telewizor nie widzi kanałów w wersji cyfrowej dtv analog odbiera normalnie.Telewizor LG LF2510.

Dodano po 6 [minuty]:

Mieszkam w Błoniu około 27 km od warszawy przed modernizacją było wszystko wporządku
    antena zbiorcza na bloku

Miałem dokładnie tak samo, kilka dni temu zrobiłem ponownie automatyczne wyszukiwanie i teraz odbiera. Zrób nowe strojenie a nie dodatkowe. Mam natomiast problem z synchronizacją obrazu z dźwiękiem, jest przesunięcie jakieś 2, 3 sekundy na każdym programie, jak temu zaradzić ?
  • #10 7371868
    KosteR
    Poziom 11  
    Ocena: 7
    Nie mogę dojść z tą cyfrową TV !! f*** !
    Mam taki telewizor:
    http://www.opinie.senior.pl/Telewizor-Sharp-LC-32D44E-BK,13846.html

W opisie jest :Tuner DVB-T/gniazdo CI

Sygnał 85% i nie spada, jakość dobija min do 68%.
    Mam tylko dźwięk na tvp1 ale jak przełączę na inny i wrócę to już nie ma, czemu?
    O co chodzi?
    Może dopiero jak włożę płytkę w antenę 4-element ową to zacznie odbierać ???;P

Anteny to :
    http://www.dipol.com.pl/antena_telewizyjna_vhf_4-elementowa_dipol_4-6-12_A0410.htm

http://www.dipol.com.pl/antena_telewizyjna_uhf_19-elementowa_dipol_19-21-60_A1910.htm
  • #11 7373245
    SP5ANJ
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 658
    KosteR napisał:
    W opisie jest :Tuner DVB-T/gniazdo CI

Przeczytaj na stronie Emitel-a w jakim formacie jest nadawany sygnał DVB-T.
    http://emi.emitel.pl/EMITEL/obiekty.aspx?obiekt=DODR_E1N

Twoje kłopoty mogą być związane z tym, że masz inny dekoder DVB-T.

Z Raszyna koło Warszawy, powinieneś mieć możliwość dekodowania transmisji DVB-T MPEG-4 a Ty może masz w TV mpeg-2. I klapa.
    Często sprzedawca zachwala wyrób jako odbierający DVB-T tylko nie podaje formatu dekodera i taki odbiornik staje się bez użyteczny. :cry:

Pozdrawiam.
  • #13 7373642
    irekr
    Na 200% LC-32D44E-BK Sharp ma tylko MPEG2.
    Na stronie Euro są szczegółowe parametry.
    http://www.euro.com.pl/telewizory-led-lcd-pla...echniczne-sharp-lc-32d44e-bk.bhtml#content_3c
    By dobierać MPEG4 trzeba zainstalować specjalny moduł transkodujący z MPEG4 na MPEG2.
    Nieco tańszy model LG 32LG2100 ma już MPEG4. Tez ma 32 cale..
    Może wymiana w sklepie jest jeszcze aktualna..?
    Moduł o którym piszesz powinien zadziałać. Pamiętaj jednak ze umożliwia on jednak odbiór wyłącznie emisji niekodowanych. Niestety wszelkie znaki na niebie i ziemi mówią, że w Polsce za jakiś czas nastąpi powszechne kodowanie przekazów TV a do telewizorów trzeba będzie włożyć kartę dostępową, działanie której będzie uzależnione od opłacenia abonamentu.
    Czy już wiemy dlaczego była awantura o Ustawę Medialną i abonament?
  • #14 7373927
    KosteR
    Poziom 11  
    irekr napisał:
    Na 200% LC-32D44E-BK Sharp ma tylko MPEG2.
    Pamiętaj jednak ze umożliwia on jednak odbiór wyłącznie emisji niekodowanych. Niestety wszelkie znaki na niebie i ziemi mówią, że w Polsce za jakiś czas nastąpi powszechne kodowanie przekazów TV a do telewizorów trzeba będzie włożyć kartę dostępową, działanie której będzie uzależnione od opłacenia abonamentu.
    Czy już wiemy dlaczego była awantura o Ustawę Medialną i abonament?

Czyli co można innego zastosować OPRÓCZ tej "karty"?np: dekodera zewnętrznego, bo od "dziś" można było oglądać "cyfrową tv", a w przyszłości zaadoptować "kartę abonencką" o której mówisz ?

Czy może nie bawić się w to i wejść w jakąś platformę cyfrową?
  • #15 7374113
    irekr
    Na razie niczego innego nie wsadzisz.
    W sumie karta za 180 zł to nie jest majątek ale trzeba się liczyć że za jakiś czas może być bezużyteczna. Modeli tych kart jest na rynku kilka, na forach jest sporo informacji o różnych "numerach" które te karty robią.
    Jakikolwiek zewnętrzny dekoder DVB-T z MPEG4 to jeszcze większy wydatek. Ale jak już kupować zewnętrzny dekoder to taki co odbiera TVP i do tego ma "dziurę" na kartę dostępową. Dobrze jeżeli będzie to zintegrowany dekoder DVB-T/S/H bo są już takie. Jeszcze drogie, ale czas idzie do przodu.
    Dobrym rozwiązaniem jest dekoder C+ z wejściem antenowym naziemnym, masz kartę, jeżeli wprowadzone zostanie kodowanie to będziesz na niej odbierał. Nie mam informacji o ofercie Polsatu, do N-ki mam stosunek wrogi, z uwagi na funkcjonowanie ich Biura Obsługi Klienta. Nie lubię jak firma używa swojej linii informacyjnej jak sextelefonu.... i każe sobie płacić za połączenie trwające całymi kwadransami...
    Ale to są dodatkowe koszty i sam już musisz sobie przeliczyć poziom wydatków do oferty.
    Niewątpliwie z satelity oferta jest zdecydowanie lepsza, ja od lat odbieram TV z talerza i naziemne sygnały oglądam sporadycznie.
    Na spokojnie usiądź, weź kartkę, zestaw sobie koszty, zyski i straty poszczególnych rozwiązań, przemyśl to parę razy, popytaj jak coś nie będziesz wiedział i zrobisz tak byś był zadowolony. To Twoje pieniądze.
    Techniki medialne zmieniają się teraz bardzo szybko, wiem że trudno jest podjąć decyzję której nie będziemy żałowali za parę miesięcy...
  • #16 7374458
    KosteR
    Poziom 11  
    Też się zastanawiam na "satelitą", a w moim przypadku najlepszym rozwiązaniem byłaby cyfra+, bo chciałbym rozdzielić sygnał na 2 tv.

Mam do czynienia z "N-ką" ale jak na razie nie musiałem dzwonić na SeXtelefon :d
    tfu tfu...
  • #17 7374551
    irekr
    No to masz problem......
    Kartka w garść i licz...
    Do jakiś wniosków dojdziesz...
    N-ka dla mnie to typowa firma naciągaczy, wiele oferują, niewiele dają a odczepić się nie sposób....
  • #18 7378340
    KosteR
    Poziom 11  
    A która firma w Polsce nie należy do "naciągaczy"?
    Tfu tfu jak na razie N-ka wywiązuje się z umowy.Zobaczymy....
    Ale obecnie myślę nad Polsatem bo dają 2-gi dekoder gratis

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłasza problem z odbiorem sygnału DVB-S po modernizacji RTCN w Pałacu Kultury i Raszynie. Po zmianach telewizor LG LF2510 nie wykrywa kanałów cyfrowych, mimo że analogowy sygnał działa poprawnie. Inni uczestnicy dyskusji sugerują, że problem może wynikać ze zmiany częstotliwości kanałów (z 48 na 58) oraz z konieczności ręcznego strojenia. Wskazują również na możliwość, że antena zbiorcza nie obsługuje nowego kanału. Użytkownicy podnoszą kwestie związane z formatem dekodowania (MPEG-2 vs MPEG-4) oraz sugerują użycie zewnętrznego dekodera lub modułu CI do odbioru sygnału. Wspomniano również o problemach z synchronizacją obrazu i dźwięku oraz o różnych platformach cyfrowych, takich jak Cyfra+ i Polsat.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA