logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jakie wymagania ma KDE4? Linux wymaga szybszego procesora?

Simmi 29 Lis 2009 10:01 3449 10
REKLAMA
  • #1 7322015
    Simmi
    Poziom 20  
    Ocena: 3
    czy ktoś z forumowiczów wie, jakie wymagania ma kde4 przy któych wspomniane kde działa plynnie?
    Jako dystrybucję linuxa weźmy openSUSA.

Jeszcze jedno pytanie- linux bardziej wymaga szybszego procesora czy większej ilości pamięci?
  • REKLAMA
  • #2 7322318
    EBC41
    Poziom 28  
    Ocena: 124
    Ja mam Athlona X2 4000+ 1GB RAM i działa bardzo płynnie, nie ma na co narzekać. Warto jednak zainstalować sterowniki do karty graficznej bo na domyślnych mogą być problemy z animacjami i innymi bajerami graficznymi. Aha, system to Debian squeeze. Linux potrzebuje zdecydowanie dużo ramu..
  • REKLAMA
  • #3 7322427
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #4 7322510
    cinek2107
    Poziom 18  
    Ocena: 21
    To, że Linuks potrzebuje dużo ramu to stwierdzenie błędne.
    Owszem jeśli chce się używać jakiś bajerów typu Compiz a do tego jeszcze KDE4 to nie ma się co dziwić.
    Ale Linuksa można odpalić nawet na 64 ramach oczywiście w trybie tekstowym.
  • REKLAMA
  • #5 7322543
    szwagros
    Poziom 33  
    Ocena: 269
    "Nawet" ? Mam laptopa z procesorem 133MHz i 16MB RAM, chodzi płynnie z managerem IceWM.
    "Bajery" wbrew pozorom nie porzebują wiele pamięci - większość efektów z KWin działała mi płynnie z 512MB. Pamięciożerne są aplikacje, które zapewne będziesz uruchamiał - przeglądarka www, openoffice itp.
  • #6 7517545
    D12
    Poziom 14  
    Ocena: 5
    Ja mam Kubuntu. I mi działa na Sempronie 3000+ (ok 2 GHz) i 1 GB ramu. No i jak dotąd to ze zużyciem ramu to było ok, poniżej połowy w normalnym użytkowaniu. Ale ostatnio jakoś odczuwam że linux z KDE4 się tak jakby dławił. W tym momencie nie mam nic wiele po włączanych rzeczy a zużycie ram jest rzędu 612 MB (Opera 104 MB, Amarok 100 MB, compiz 67 MB, plasma-desktop 54 MB i o dziwo Xorg zajmuje tylko 40 MB a czasem to ponad setkę mu się zdarzało) no i czasem jakiś proces obciąża procek. Nie wiem jak to jest na innych dystrybucjach, ale jak by zużycie ramu było znacznie mniejsze na KDE4 to bym się przeniósł.
  • #7 7517627
    Ture11
    Poziom 39  
    Ocena: 1116
    To ja przebije (chyba..) :

Linux mandriva 2009.1 spring na komputerze 733 MHz, 256 ramu, strasznie g**$^#ana płyta główna, i dysk - 3,2 gb. Chodziło toto nawet w miarę.
    Kiedyś natomiast na pentium II 333MHz 256 ramu uruchomiłem Linuxa 2007.1 spring. Chodził lepiej, niż na AMD 1200 - więc do Linuxa tylko Intela, sugeruję...
  • #8 7518150
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #9 7553696
    D12
    Poziom 14  
    Ocena: 5
    A ostatnio proces plasma-desktop wariuje i czym dłużej mam włączony komputer to mi coraz bardziej procesor obciąża. Pewnie to jest spowodowane, że mam w ciul plazmoidów na pulpicie które muszą się co parę sekund aktualizować (temp, procek, sieć). No ale po to właśnie się chyba KDE4 instaluje żeby ładnie wyglądało. Mam nadzieje że to poprawią w następnych wersjach. A za chwile to chyba stracę cierpliwość i po sesji gnoma wgram :D
  • #10 7555756
    Opaler
    Poziom 13  
    Ocena: 1
    Mysle, ze jezeli chcesz uzywac KDE 4 ze wszystkimi dodatkami graficznymi do ~256MB RAM. Dlaczego tak duzo? Poniewaz jezeli wlaczysz sobie jakis program do sluchania muzyki + przegladarke to znacznie obciazy Ci to system. Oczywiscie mozna powylaczac niepotrzebne graficzne dodatki KDE 4 i wtedy zapotrzebowanie na RAM znacznie zmaleje. Moze to wydac sie smieszne, ze powiedzialem, ze 256MB RAMu to duzo, ale w porownaniu do mojego starego serwera do dzielenia lacza, ktory pracowal na 32MB RAM (ze srodowiskiem graficznym Fluxbox) to w sumie duzo.
  • #11 7659918
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  

Podsumowanie tematu

✨ KDE4 na systemie Linux, takim jak openSUSE, wymaga odpowiednich zasobów sprzętowych dla płynnego działania. Użytkownicy podają, że minimalne wymagania to procesor dwurdzeniowy oraz co najmniej 1 GB RAM, chociaż niektórzy twierdzą, że można uruchomić KDE4 na starszych konfiguracjach, takich jak procesory 733 MHz z 256 MB RAM. Wydajność systemu zależy nie tylko od ilości pamięci, ale także od szybkości procesora, zwłaszcza przy uruchamianiu aplikacji wymagających dużych zasobów, jak przeglądarki czy edytory graficzne. Użytkownicy zauważają, że odpowiednie sterowniki graficzne są kluczowe dla poprawnej obsługi efektów wizualnych. W przypadku intensywnego użycia efektów graficznych, takich jak Compiz, zapotrzebowanie na RAM wzrasta.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA