logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy laser może zakłócić pole elektromagnetyczne?

bogdan_10 03 Lip 2004 19:25 1622 7
REKLAMA
  • #1 724677
    bogdan_10
    Poziom 20  
    Ocena: 32
    Czy można laserem zakłócić pole elektromagnetyczne ?
  • REKLAMA
  • #2 724872
    Dexter23pl
    Poziom 26  
    Ocena: 30
    Pytanie jest bardzo jak to napisac "Fantastyczne". Laser w swoim działaniu wytwaza znikome pole elektro magnetyczne poruszające cewki w nim zawarte. wiec samo pytanie jest troche przesadzone. ale na putanie odpowiedz jest tak.
  • REKLAMA
  • #3 734697
    bogdan_10
    Poziom 20  
    Dzięki.
    Bardziej dokładniej chodzi o pole w szczelinie transformatora w odleglości ok. 20cm
  • #4 735544
    shg
    Poziom 35  
    Ocena: 134
    Jak tak, to NIE :D. Natężenie pola w szczelinie transformatora jest ogromne w porównaniu z polem wytwarzanym przez laser.
    A nie wiem, czy koledze chodzi może o światło lasera? Bo światłem zakłucać na pewno się nie da (mówią, że zdania nie zaczyna się od "bo", a jednak :D )
  • REKLAMA
  • #5 736416
    Tremolo
    Poziom 43  
    Ocena: 496
    Laser jest przykładem emitera fali elektromagnetycznej, takiej fali sinusoidalnej, gdzie zawsze prostopadle do siebie poruszają się czoła Dwóch zmiennych wektorów natężenia pola elektrycznego E i natężenia pola amagnetycznego H. Rózwnanie takiej fali może byc bardzo złozone.

Laserem mozna z powodzeniem oddziaływać na atomy i wszelkie małe układy materii ale na transformator nie, a to z wielu powodów. Mozna tez rozbić jądro atomu, jednak taka rzecz wymaga dostarczenia gigantycznej enetrgii.

Nie lepiej użyć jako czujnika fotoelementu?
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #6 736879
    bogdan_10
    Poziom 20  
    Nie wiem co to jest ten czujnik i jak to działa.
  • #7 736940
    Tremolo
    Poziom 43  
    Ocena: 496
    chodzi o urzadzenie polprzewodnikowe czynne np fotodioda, fototranzystor, ogniwo fotoelektryczne albo biernego (fotorezystor)

Wg definicji PWN:
    FOTOELEMENT [gr.-łac.], element elektron., którego właściwości elektr. zależą od padającego promieniowania elektromagnet. o długości fali z zakresu widzialnego, nadfioletowego lub podczerwonego; np. fotoogniwo, fotorezystor, fototranzystor; dawniej synonim fotoogniwa

na przykład fotodioda jest to dioda, której przewodzenie w kierunku zaporowym silnie wzrasta pod wpływem promieniowania elektromagnet. (z zakresu opt.) padającego na określoną jej część: złącze p–n (fotodioda półprzewodnikowa) lub fotokatodę (fotodioda lampowa). W stanie nie pobudzonym przez fotodiodę płynie b. mały prąd elektr. zw. prądem ciemnym (wywołany cieplnym ruchem nośników prądu); napromienienie powoduje wzrost prądu w przybliżeniu proporcjonalny do natężenia promieniowania (w wyniku wewn. zjawiska fotoelektrycznego). Do podstawowych parametrów fotodiody zalicza się: czułość, widmowy zakres pracy, prąd ciemny, napięcie wsteczne, częstotliwość graniczną.

i to stricte tego typu elementy są uzywane jako fotodetektory, światło padając na soczewke fotodiody dostaje się w okreslone miejsce zlacza p-n powodując detekcje promieniowania danej czestotliwości.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #8 737301
    bogdan_10
    Poziom 20  
    Jak widzisz zastosowanie fotoelementu w tym zakłócaczu? Może jakaś dokumentacja?

Podsumowanie tematu

✨ Laser emituje fale elektromagnetyczne o bardzo niskim natężeniu, które nie są w stanie zakłócić silnego pola elektromagnetycznego w szczelinie transformatora, zwłaszcza w odległości około 20 cm. Światło lasera nie wpływa na pole elektromagnetyczne transformatora, ponieważ natężenie pola w szczelinie jest znacznie większe niż pole generowane przez laser. Laser może oddziaływać na atomy i małe układy materii, ale nie na duże elementy takie jak transformator. Jako alternatywę do detekcji lub interakcji z polem elektromagnetycznym zasugerowano użycie fotoelementów, takich jak fotodiody, fototranzystory czy fotorezystory, które reagują na promieniowanie elektromagnetyczne w zakresie optycznym (światło widzialne, UV, podczerwień). Fotoelementy to półprzewodnikowe urządzenia, których przewodność zmienia się pod wpływem padającego promieniowania, co może być wykorzystane do pomiarów lub detekcji sygnałów optycznych.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA